Mehiläisiltä päät irti repiviä ”murhaherhiläisiä” löytyi ensimmäistä kertaa USA:sta – ”Jos kohtaatte niitä, juoskaa pakoon” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mehiläisiltä päät irti repiviä ”murha­herhiläisiä” löytyi ensimmäistä kertaa USA:sta – ”Jos kohtaatte niitä, juoskaa pakoon”

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloilla on vielä pari vuotta aikaa estää pahamaineista kiinanherhiläistä asettumasta maahan pysyvästi.

4.5.2020 10:35

Yhdysvalloissa on havahduttu koronaviruskamppailun keskellä uuteen uhkaan. Muun muassa NBC News kertoi sanan ”murhaherhiläinen” levinneen viikonloppuna voimakkaasti Twitterin käyttäjien keskuudessa.

– Juuri kuin ajattelit, että vuosi 2020 ei voisi muuttua enää yhtään pahemmaksi. Nyt joudumme lisäämään tämän vuoden pitkään huolien listaan vielä jättiläisherhiläiset, joilla on oudot silmät ja myrkyllinen pisto, kirjoitti puolestaan CNN.

Kiinanherhiläinen hyökkää ihmisten ja eläinten kimppuun tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Kyse on maailman suurimmasta herhiläislajista kiinanherhiläisestä, jota tavattiin Yhdysvaltojen maaperältä ensimmäistä kertaa viime vuoden lopulla. Sosiaalisen median kiinnostuksen kohde ”murhaherhiläisen” lempinimen tutkijoilta saaneesta otuksesta tuli sen jälkeen, kun New York Times kertoi asiasta lauantaina.

Lehden artikkelissa Washingtonin osavaltiossa asuva mehiläistarhaaja Ted McFall kertoo, kuinka hän löysi viime marraskuussa tuhansia mehiläisiään kuolleina. Raatoja lähemmin tarkastellessaan hän huomasi, että niiden päät oli revitty irti.

– En kyennyt millään pähkäilemään, mikä se olisi voinut saada aikaan, McFall kertoi.

Epäily kiinanherhiläisten osuudesta asiaan tuli vasta myöhemmin. Ne vaikuttavat todennäköisiltä syyllisiltä, sillä Yhdysvaltojen ensimmäiset havainnot niistä tehtiin viime joulukuussa vain muutaman kilometrin päästä McFallin mehiläistarhalta.

Kuvan kiinanherhiläinen on poikkeuksellisen kookas, sillä sen pituuden kerrotaan olevan yli kuusi senttiä ja siipien kärkivälin 9,35 senttiä.

Osavaltion maatalousministeriön mukaan vain muutama kiinanherhiläinen voi hävittää kokonaisen pesällisen mehiläisiä vain tuntien kuluessa.

– Herhiläiset menevät ”teurastusvaiheeseen”, jossa ne tappavat mehiläisiä repimällä niiden päät irti. Sitten ne alkavat puolustaa pesää omanaan ja vievät poikaset ravinnoksi omille poikasilleen. Ne hyökkäävät myös muiden hyönteisten kimppuun, mutta niiden ei tiedetä tuhoavan niiden kohdalla kokonaisia yhdyskuntia, ministeriön verkkosivuilla kerrotaan.

Tappavat Japanissa noin 50 ihmistä vuodessa

Erittäin voimakasta hermomyrkkyä erittävä kiinanherhiläinen voi kasvaa noin viiden sentin mittaiseksi, ja sen siipien kärkivälillä voi olla mittaa noin 7,5 senttiä.

Kiinanherhiläisen pistot voivat tappaa ihmisen, ja esimerkiksi Japanissa ne vievät hengen vuosittain keskimäärin 50 ihmiseltä. Kuuden millimetrin pituinen pistin läpäisee helposti mehiläishoitajan puvun, ja piston kokeneet ovat verranneet tuntumaa kuuman metallin ihon läpi työntämiseen.

Tutkijoita kiinanherhiläisen leviäminen Yhdysvaltoihin huolestuttaa, sillä ne voivat tehdä selvää mehiläisyhdyskunnista ja asettua maahan peruuttamattomasti, aiheuttaen haittoja ympäristön lisäksi myös taloudelle ja kansanterveydelle. Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloilla on pari vuotta aikaa torjua kiinanherhiläisen invaasio, sen jälkeen se on todennäköisesti mahdotonta.

Sitä ei tiedetä, kuinka kiinanherhiläinen on maahan päätynyt. Paikallisia mehiläistarhaajia on nyt pyydetty ilmoittamaan kaikista otusta koskevista havainnoistaan viranomaisille.

– Älkää yrittäkö pyydystää niitä itse, jos näette niitä. Jos kohtaatte niitä, juoskaa pakoon ja soittakaa sitten meille! On tärkeää tietää kaikista havainnoista, jos haluamme, että meillä on mitään toivoa niiden hävittämisestä, Washingtonin osavaltion maatalousministeriön hyönteistutkija Chris Looney sanoi CNN:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?