Guardian: Uusi potentiaalinen koronatesti voi havaita viruksen ennen kuin potilaasta tulee tartuttava – ”Voi merkitä läpimurtoa”

USA:n puolustusvoimien tutkimusryhmän kehittelemä testi voisi The Guardianin tietojen mukaan havaita viruksen vain 24 tuntia tartunnan jälkeen.

Amerikkalaisen tutkimusryhmän mahdollisesti keksimä koronatesti pohjautuu verinäytteeseen.

2.5.2020 23:53 | Päivitetty 3.5.2020 7:58

Yhdysvaltain puolustusvoimissa työskentelevä tutkimusryhmä on The Guardianin mukaan mahdollisesti keksinyt uuden koronatestin, joka havaitsee tartunnan jo ennen kuin potilaasta tulee tartuttava ja virusta levittävä kantaja.

Tutkimusryhmän mukaan on mahdollista, että kyseinen veritesti voi havaita viruksen jo 24 tuntia tartunnan jälkeen. Toisin sanoen testi havaitsisi tartunnan jo ennen mahdollisten oireiden alkamista ja useita päiviä aikaisemmin kuin potilas voi alkaa tartuttamaan virusta muihin ihmisiin. Nykyisillä testeillä virus voidaan havaita aikaisintaan viisi päivää tartunnan jälkeen.

Testi syntyi The Guardianin mukaan Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaation (DARPA) biologisen- ja kemiallisen sodankäynnin myrkytysten nopeaan havaitsemiseen tähtäävän projektin yhteydessä. Koronaepidemian alettua testi otettiin uuteen käyttöön ja tutkimusryhmä toivoo, että sitä voidaan jo lähiaikoina esittää Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) käyttöön.

Mikäli testi saa FDA:n hyväksynnän, se voi DARPA:n mukaan ”ehdottomasti merkitä läpimurtoa koronaviruksen testauksessa”. Hyväksynnän jälkeen testin voisi tutkimusryhmän mukaan ottaa käyttöön jo toukokuun loppupuolella.

– Tämä konsepti täyttää diagnostiikkaan liittyvän aukon maailmanlaajuisesti, sanoi DARPA:n bilogisten teknologioiden johtaja Brad Ringeisen Guardianille.

Artikkelin termistöä tähdennetty 3.5. kello 7.57.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?