Tutkijoiden mukaan koronavirus jatkaa leviämistään vielä ainakin puolestatoista kahteen vuoteen. Se laantuu vasta, kun 60-70 prosenttia populaatiosta on saanut tartunnan.
Kyseessä on Minnesotan yliopiston tarttuvien tautien tutkimuskeskuksen raportti, joka julkistettiin torstaina. Raportista kertoo CNN.
Raportissa tutkijat kehottavat Yhdysvaltoja varautumaan pahimpaan skenaarioon, jossa epidemian toinen iso aalto tulee syksyn tai talven aikana. Parhaassakin skenaariossa ihmisiä tulee kuolemaan, tutkijat ennustavat.
– Tämä ei pysähdy ennen kuin 60–70 prosenttia ihmisistä on saanut tartunnan, sanoo tutkimuskeskuksen johtaja Mike Osterholm CNN:lle.
– Ajatus siitä, että tämä olisi pian ohi, uhmaa mikrobiologiaa.
Tutkimuksessa todetaan, että vasta laumasuoja pysäyttää viruksen. Koska Covid-19 on uusi, kenelläkään ei ole immuniteettia.
”Pandemia kestää todennäköisesti 18–24 kuukautta, kunnes laumasuoja asteittain kehittyy populaatioon”, tutkijat kirjoittavat.
Heidän mukaansa viranomaisten tulisikin lopettaa puhuminen siitä, että pandemia voisi olla pian ohi. Sen sijaan kansalaisia pitäisi alkaa valmistella pitkään jatkuvaan tilanteeseen.
Tutkijoiden 3 mahdollista skenaariota
1: Ensimmäistä kevään 2020 aaltoa seuraa toistuvat pienemmät aallot, jotka jatkuvat läpi kesän ja sen jälkeen säännöllisesti yhden tai kahden vuoden ajan. Lopulta ne laantuvat joskus vuonna 2021.
2: Ensimmäistä aaltoa seuraa isompi aalto syksyn tai talven aikana ja sen jälkeen yksi tai useampia pienempiä aaltoja vuonna 2021. Tämä malli vaatii rajoitustoimien uusimista syksyllä, jotta leviämisvauhtia voidaan hidastaa ja välttää terveydenhuollon ylikuormittumista.
3: Taudin jatkuva hidas kyteminen seuraavan parin vuoden aikana. Tämä malli todennäköisesti ei vaatisi rajoitustoimien uusimista, vaikka tautitapaukset ja kuolemat jatkuvat.
Tutkijat suosittelevat varautumaan vaihtoehtoon 2 – pahimpaan skenaarioon.
Helsingin Sanomien haastattelemat suomalaisasiantuntijat ovat samoilla linjoilla yhdysvaltalaistutkijoiden kanssa.
– Tuo pari vuotta kuulostaa ihan realistiselta, tutkijatohtori Tuomas Aivelo kommentoi HS:lle.
Tutkijaryhmän kaikissa skenaarioissa tartunnat vähenevät merkittävästi parin vuoden jälkeen.
– Vaikka vähitellen muodostuva immuniteetti olisi heikko, niin sekin riittää lieventämään taudin vakavuutta ja tartuttavuutta. Tämä on tilanne myös normaalien meillä vuosittain kiertävien koronavirusten suhteen, THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane kertoo HS:lle.
Toisenlaisiakin ennusteita on nähty. Singaporen yliopisto loi huhtikuussa mallinnuksen, joka kuvaa koronapandemian päättymisajankohtaa eri maissa. Mallinnuksen mukaan Suomen osalta pandemia olisi ohi 26. elokuuta.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallintoylilääkärin Teppo Heikkilän mukaan tämä ennuste voi periaatteessa pitää paikkaansa.
– Periaatteessa mallinnus voi olla mahdollinen, mutten tässä vaiheessa luottaisi siihen ainakaan meidän toiminnassa. Me ajattelemme, mitkä ovat ne huonoimmat skenaariot ja varaudumme niihin, Heikkilä sanoi Ilta-Sanomille.
– Tieto viruksesta lisääntyy koko ajan ja sitä kautta erilaiset mallinnukset tarkentuvat. Tällä hetkellä olisi kuitenkin aika rohkeaa mennä sanomaan mitään varmaa siitä, miten epidemia etenee.