Koronatartuntojen määrä painui Australiassa lähes olemattomiin – menestystä selitetään varhaisten toimien strategialla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronatartuntojen määrä painui Australiassa lähes olemattomiin – menestystä selitetään varhaisten toimien strategialla

Julkaistu: 1.5. 19:26

Etelä-Australian osavaltion johtava terveysviranomainen julisti osavaltion jo ”maailman turvallisimmaksi paikaksi”.

Australia kuuluu naapurimaansa Uuden-Seelannin ohella niihin maihin, jotka näyttävät pärjänneen koronaviruksen vastaisessa taistelussa poikkeuksellisen hyvin. Tilanne näyttää niin hyvältä, että maan hallitus ilmoitti Reutersin mukaan perjantaina aikaistavansa viikolla päätöksiään siitä, kuinka epidemian vuoksi asetettuja rajoitteita puretaan.

Noin 25 miljoonan asukkaan Australiassa oli perjantaihin mennessä tilastoitu 6 767 vahvistettua koronavirustartuntaa, joista 93 on johtanut potilaan kuolemaan. Vielä kuukausi sitten maassa todettiin päivittäin satoja uusia tartuntoja, mutta nyt koko maan määrät ovat pysytelleet useimpina päivinä alle 20:ssa.

Surffaajat ovat jo päässeet verestämään taitojaan Sydneyn maailmankuululle Bondi Beachille. Auringonotto ei kuitenkaan ole vielä rannalla sallittu.

Mies katseli tiistaina ikkunasta, kun surffaajat palasivat jälleen Sydneyssä sijaitsevalle Bondi Beachille.

Joissakin osavaltioissa tartuntojen määrät ovat CNN:n mukaan kutistuneet käytännössä olemattomiin. Esimerkiksi reilun viiden miljoonan asukkaan Queenslandissa ei olla maanantain jälkeen todettu yhtäkään uutta tartuntaa.

Pohjoisterritoriossa polskitaan jo vesipuistoissa

Pienemmässä Etelä-Australian osavaltiossa sama tilanne on kestänyt jo yli viikon, ja aktiivisessa tilassa olevia infektioita oli perjantaina jäljellä enää 14.

– Ei enää tapauksia Etelä-Australiassa. Tämä on merkkipaalu meille. Uskon monien yllättyneen Australiassa siitä, kuinka hyvin olemme pärjänneet. Oikeasti, kun katsotaan kaikkia osavaltioita ja territorioita, tämä on maailman turvallisin paikka, Uuden-Seelannin ohella, iloitsi osavaltion julkisen terveydenhuollon johtaja Nicola Spurrier keskiviikkona järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Ulkomailta palanneita australialaisia saatettiin hotelliin karanteeniin Etelä-Australian osavaltiossa sijaitsevassa Adelaidessa viime viikolla.

Spurrierin mukaan osavaltiossa on noudatettu myös naapurimaassa käytettyä strategiaa, jolla virus pyritään ”eliminoimaan”.

Etelä-Australiassa ja Länsi-Australian osavaltiossa rajoituksia on jo höllennetty sallimalla enimmillään 10 ihmisen kokoontumiset aiemman kahden sijaan. Länsi-Australia avasi kansallispuistonsa yleisölle perjantaina, ja lähes 60 prosenttia julkisten koulujen oppilaista on päässyt aloittamaan nyt käynnistyneen syyslukukauden lähiopetuksessa.

Syrjäisellä Pohjoisterritorion alueella uusia tartuntoja ei ole enää todettu kolmeen viikkoon, ja siellä asukkaat pääsivät jo perjantaista alkaen käyttämään yleisiä uima-altaita, vesipuistoja ja golfkenttiä. Ravintolat, pubit ja kuntosalit avaavat ovensa toukokuun puolivälissä, ja loputkin rajoituksista aiotaan purkaa kesäkuun alussa.

Vielä huhtikuun alussa koronavirustestaus oli Sydney Bondi Beachin ympäristössä surffaajia yleisempi näky.

Australian menestys pohjautuu suurilta osin varhaisiin toimiin. Maa sulki jo helmikuun alussa rajansa kaikilta ulkomaalaisilta, jotka olivat hiljattain oleskelleet Kiinassa. Viruksen levittyä Kiinasta muualle, kiellettiin maaliskuun alussa maahantulo myös Iranista, Etelä-Koreasta sekä Italiasta tulevilta.

Isoin virhe Australiassa tehtiin maaliskuun loppupuolella, kun 2 600 Ruby Princess -risteilyaluksen matkustajan annettiin nousta maihin Sydneyssä, vaikka muilla risteilyaluksilla puhjenneet koronaepidemiat olivat hyvin tiedossa. Noin 600 tartunnan ja 15 kuolemantapauksen on arvioitu liittyvän aluksella matkustaneisiin.

Laajaa testaamista yhdistettynä tiukkoihin rajoituksiin

Maaliskuun lopulla tartunnat lähtivät Australiassa nousuun, jonka jälkeen kaikki baarit, ravintolat, yökerhot, elokuvateatterit, kuntosalit ja monet muut palvelut määrättiin sulkemaan ovensa. Osa osavaltioista sulki myös rajansa ja velvoitti muualta maasta tulleet jäämään kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Kaikki nämä toimet on yhdistetty maassa laajaan testaamiseen. Maassa on tähän mennessä tehty terveysministeriön mukaan reilusti yli puoli miljoonaa testiä.

Lisäksi yli 3,5 miljoonaa australialaista latasi puhelimiinsa sovelluksen, jolla pyritään jäljittämään tartuntaketjuja.

Pääministeri Scott Morrisonin mukaan rajoituksista on päästävä eroon mahdollisimman pian.

Pääministeri Scott Morrisonin mukaan sosiaalista etäisyyttä koskevista rajoitteista olisi päästävä eroon niin pian kuin mahdollista, sillä muun muassa työttömyys on kasvanut vauhdilla epidemian edetessä.

– Meidän on käynnistettävä uudelleen taloutemme ja yhteiskuntamme. Emme voi pitää Australiaa peiton alla, Morrison sanoi perjantaina Reutersin mukaan.

– Australialaiset ansaitsevat varhaisen vapautuksen työstään, jonka he ovat tehneet, pääministeri totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?