Euroopan parlamenttiin majoitettiin 100 koditonta naista – ”Tämä hätätila vaikuttaa meihin kaikkiin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Euroopan parlamenttiin majoitettiin 100 koditonta naista – ”Tämä hätätila vaikuttaa meihin kaikkiin”

Kodittomia auttava järjestö kertoi kohdanneensa useita tapauksia, joissa nainen on tullut heitetyksi ulos kotoaan koronaviruksen vastaisten sulkutoimien alettua.

Viime lokakuussa käyttöön otettu Euroopan parlamentin Helmut Kohl -rakennus toimii nyt kodittomien naisten majoituspaikkana.­

1.5.2020 17:38

Brysselissä noin 100 naista sai keskiviikkona väliaikaisen majoituspaikan Euroopan parlamentin Helmut Kohl -rakennuksesta. Normaalisti toimistorakennuksena toimivaan taloon majoitetut naiset ovat kodittomia, ja monet heistä ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan perheväkivallan vuoksi.

Koronaviruspandemian myötä myös Belgiassa voimaan astuneet rajoitukset ovat entisestään pahentaneet kodittomien ja kodeissaan perheväkivallasta kärsivien naisten ahdinkoa.

BBC:n mukaan Euroopan parlamentti ryhtyi hankkeeseen yhteistyössä kodittomia auttavan Samusocial-järjestön kanssa. Majoitustilat tulivat tarpeeseen, koska sosiaalista etäisyyttä koskevat säännöt ovat pakottaneet monet kodittomien majoitustilat sulkemaan ovensa.

Samaan aikaan parlamentin rakennukset ovat tyhjentyneet lähes täysin, sillä kokoukset järjestetään ja työt hoidetaan tällä hetkellä pääosin etäyhteyksin.

– Meillä on ollut monia tapauksia, joissa naiset ovat tulleet heitetyksi kadulle kotiväkivallan vuoksi sen jälkeen, kun sulkutoimet alkoivat. Ne näyttävät lisääntyvän, Samusocialin johtaja Sébastien Roy sanoi RTBF-kanavan haastattelussa.

Vasta lokakuussa käyttöön otetun Helmut Kohl -talon toimistohuoneita on muunnettu nyt kahden hengen makuuhuoneiksi, ja lisäksi parlamentin keittiöt valmistavat päivittäin noin 1 000 ateriaa, joita hyväntekeväisyysjärjestöt jakavat myös muille kaupungin kodittomille.

– Tämä hätätila vaikuttaa meihin kaikkiin. Mielestäni tämän kriisin pitäisi kannustaa meitä kaikkia, instituutiot mukaan lukien, näyttämään hyvää esimerkkiä, sanoi rakennuksessa keskiviikkona vieraillut Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli vieraili hätämajoitustilaksi muunnetussa toimistorakennuksessa keskiviikkona.­

Parlamentin tiloihin majoitettu Adeline-niminen nainen kuvaili majoitustiloja mukavammiksi kuin kodittomien hätäsuojissa, mutta hän oli oli surullinen siitä, että hänen miehensä joutui edelleen viettämään aikaansa kaduilla.

Brysselin viranomaiset ovat koronakriisin aikana tarjonneet hätämajoitusta kodittomille myös muutamissa hotelleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?