Saksassa koulujen avaamisesta päätetään ensi viikolla – berliiniläisen yliopiston professori alustavista tutkimuksista: Koulut koronaviruksen leviämisen solmukohtia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksassa koulujen avaamisesta päätetään ensi viikolla – berliiniläisen yliopiston professori alustavista tutkimuksista: Koulut korona­viruksen leviämisen solmu­kohtia

Berliinin Charité-sairaalan johtava virologi Christian Drosten julkaisi Saksassa tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan lasten kantamat virusmäärät eivät merkittävästi eroa aikuisten vastaavista.

1.5.2020 11:55

Suomen hallitus päätti, että koulujen lähiopetukseen palataan 14. toukokuuta. THL on kertonut, että kansainvälisten kokemusten valossa toisin kuin influenssassa, lapset eivät ole merkittävä ryhmä epidemian leviämisen kannalta.

Maailmalla liikkuu myös tietoa koulujen merkittävästä roolista viruksen levittäjänä. Berliinin Humboldt-yliopiston mallinnusten mukaan korona tarttuisi hyvin kouluissa.

Yliopiston professori Edda Klipp kertoi aiemmin Twitter-tilillään asiasta.

– Olemme tutkineet Covid-19-tautitapausta yhdessä kokonaisessa Saksan kunnassa. Varhaiset tulokset osoittavat, että koulut ovat nimenomaan tartuntojen leviämisen solmukohtia, Klipp sanoo mallinnustutkimuksesta.

Humboldt-yliopisto on yksi Berliinin neljästä yliopistosta. Klipp toimii yliopiston biofysiikan laitoksen johtajana.

THL:n ja STM:n Valtioneuvostolle tekemän selvityksen mukaan lapset ovat usein hyvin lieväoireisia ja osa kokonaan oireettomia. THL:n ja STM:n mukaan oireettomat lapset ovat todennäköisesti vähemmän tartuttavia kuin oireiset.

”Epidemian voimakkaan hidastumisen vaiheessa THL:n ja Turun yliopiston mallinnusryhmä on tarkastellut koulujen avaamisen vaikutusta epidemiamallinnuksessa erillisenä toimena olettamalla, että 0–15-vuotiaat palaisivat kouluun, esikouluun ja päiväkoteihin 13.5.2020. Ennusteen mukaan koulujen avaaminen ei enää ennen kesälomia vaikuta kiihdyttävästi epidemian kulkuun”, selvityksessä todetaan.

– Tautitaakan osalta tiedot puhuvat sen puolesta, että lasten sairastuminen vakavaan koronavirusinfektioon on pieni, THL:n lasten infektiolääkäri Otto Helve kertoo aiemmin Ilta-Sanomille.

Berliinin Charité-sairaalan johtava virologi Christian Drosten julkaisi Twitterissä muutama päivä sitten Saksassa tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan lasten kantamat virusmäärät eivät merkittävästi eroa aikuisten vastaavista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti torstaina, että koulujen avaamisesta Saksassa tulee päätöksiä vasta ensi viikon keskiviikkona.

Suomessa koulujen avaaminen on herättänyt voimakasta keskustelua puolesta ja vastaan. Opettajien ammattijärjestö OAJ on kritisoinut koulujen avaamista ennen kesälomia.

Keskustelussa osa opettajista on suhtautunut jyrkän kriittisesti koulujen avaamiseen. Osa opettajista taas pitää koulujen avaamista hyvänä. Samoin lasten vanhempien mielipiteet ovat jakautuneet voimakkaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?