Suomen hienoimpiin kuulunut Domuksen talo romahdusvaarassa Viipurissa – julkisivun osia sortunut kadulle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomen hienoimpiin kuulunut Domuksen talo romahdus­vaarassa Viipurissa – julki­sivun osia sortunut kadulle

1904 valmistunut suojelutalo Viipurin Linnankadulla oli aikoinaan Suomen hienoimpia asuinkerrostaloja.

Viipurin vanhassa kaupungissa Linnankatu 11:ssä sijaitseva kuuluisa Domuksen asuinkerrostalo vuodelta 1904 on romahtamisvaarassa.

27.4.2020 20:31

Viipurin vanhassa kaupungissa Linnankatu 11:ssä sijaitseva kuuluisa Domuksen asuinkerrostalo vuodelta 1904 on romahtamisvaarassa.

Viipurin kaupungin viranomaiset sulkivat Linnankadun talon kohdalta 20. maaliskuuta ohikulkijoiden turvallisuuden varmistamiseksi sen jälkeen, kun talon yläosasta oli tippunut kadulle julkisivuelementtien osia.

Nyt romahtamisvaarassa oleva Domuksen talo herätti valmistuessaan 1904 ihastusta arkkitehtuurillaan. Talo on saanut rappeutua 1990-luvulta alusta lähtien.

Pahasti rappeutuneen maamerkin surullinen kohtalo on herättänyt huomiota Venäjällä, ja asiasta on paikallislehtien ohella uutisoinut esimerkiksi Kommersant-talouslehti.

Talon rakennutti aikoinaan kirjakauppias Victor Hovingin Domus-osakeyhtiö, jolla oli katutasossa Clouberg & Co:n kirjakauppa. Lisäksi talossa oli muun muassa yleinen kylpylaitos, räätäli ja asianajotoimisto.

Suojeltu talo on ollut vuodesta 2014 lähtien pietarilaisen Severo-Zapad-rakennusliikkeen omistuksessa. Yhtiö suunnitteli talon restaurointia muun muassa hotellikäyttöön tiettävästi yhteistyössä suomalaistahojen kanssa.

Näkymä Domuksen taloon Uudenportinkadun puolelta. Viereisellä nyt tyhjällä tontilla sijaitsi aikoinaan Starckjohann-yhtiön konttori.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut ja rappio jatkui, vaikka Severo-Zapad on oikeuden päätöksilläkin velvoitettu korjaustöihin.

Velkainen Severo-Zapad on nyt konkurssin partaalla ja venäläislehtien mukaan halukas luovuttamaan talon Leningradin oblastille, jos luovutusehdoista päästään sopuun. Neuvottelut ovat edelleen kesken.

Oblastin hallinto on luvannut tehdä talossa kiireellisimmät korjaustyöt saatuaan sen haltuunsa. Varsinainen restaurointi maksaisi arviolta vähintään 300 miljoonaa ruplaa eli nykykurssilla noin 3,4 miljoonaa euroa.

Monet viipurilaiset suhtautuvat epäillen restaurointilupauksiin, sillä tähänkään asti kaupunki tai oblasti eivät ole tehneet mitään talon pelastamiseksi. Arvotontin on pelätty päätyvän grynderille kokonaan uuden talon rakentamista varten.

Domuksen talo vuonna 1918 kuvassa Linnankadun vasemmalla puolella.

Arkkitehti Karl Hård af Segerstadin suunnittelemaa taloa pidettiin valmistuessaan yhtenä Suomen hienoimmista asuinkerrostaloista.

Domuksen talossa erityistä olivat muun muassa katutason suuret näyteikkunat, porraskäytävien seinämaalaukset, osassa asuntoja ollut keskuslämmitys, kylpy- ja palvelijanhuoneet sekä noin 60 yksilöllistä kaakeliuunia.

Domuksen talon kaakeliuunien suunnittelijoiden joukossa oli muun muassa kuuluisa Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen suunnittelutoimisto.

Neuvostoliiton loppuaikoina 1980-luvulla talo tyhjennettiin asukkaista ja kiinteistö siirtyi valtiolta yksityisille vaihtuville omistajille, jotka jokainen antoivat talon rappeutua.

Talossa majaili asunnottomia, ja luvattomat kulkijat tuhosivat taloa ja rikkoivat tai varastivat esimerkiksi kaakeliuunien kaakelit.

Erityisen suurta tuhoa aiheutti vuoden 2009 raju tulipalo, joka tuhosi ulko- ja välikatot ja muita rakenteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?