Brittilääkärit huolestuivat lapsilla tavatusta mystisestä oire­yhtymästä – pelätään liittyvän korona­virukseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brittilääkärit huolestuivat lapsilla tavatusta mystisestä oire­yhtymästä – pelätään liittyvän korona­virukseen

Lontoolaislapset leikkivät huhtikuun alkupuolella leikkipuistossa, jonka välineiden käyttö oli estetty aidoilla.

Julkaistu: 27.4. 20:17

Julkisen terveydenhuollon NHS:n johto varoittaa lääkäreitä oireyhtymästä, joka on vienyt lapsia tehohoitoon eri puolilla maata.

Britannian julkisesta terveydenhuollosta vastaava NHS on julkaissut lääkäreille suunnatun, kiireellisen varoituksen lapsilla tavatusta oireyhtymästä, jolla pelätään olevan yhteys koronavirukseen.

NHS:n mukaan Lontoossa ja myös muualla maassa ovat viimeisen kolmen viikon kuluessa selvästi lisääntyneet kaiken ikäiset lapsipotilaat, joilla on todettu tehohoitoa vaativa, monisysteeminen tulehdustila.

– Yhteistä tapauksille ovat päällekkäin esiintyvät toksisen shokkioireyhtymän ja epätyypillisen Kawasakin taudin piirteet sekä vakavan covid-19-taudin yhteydessä lapsilla esiintyvät veriarvot. Vatsakipu ja suolisto-oireet ovat olleet yleisiä oireita, kuten myös sydänlihastulehdus, NHS:n julkaisemassa varoituksessa sanotaan.

Oireyhtymää on tavattu NHS:n mukaan koronavirustestistä sekä positiivisen että negatiivisen tuloksen saaneilla lapsilla. Tutkijat pitävät mahdollisena muun muassa sitä, että kyseessä on koronavirusinfektiota edeltävä tila.

Useimmiten tamponien käyttöön yhdistetyn, stafylokokkibakteerin aiheuttaman toksisen shokkioireyhtymän piirteisiin kuuluvat korkea kuume, ihotulehdus sekä monielinvaurio. Pienillä lapsilla esiintyvään harvinaiseen Kawasakin tautiin puolestaan liittyy verisuonien seinämien tulehdus, joka voi aiheuttaa valtimonpullistuman.

– On olemassa kasvava huoli siitä, että Britannian lapsissa esiintyy SARS-CoV-2-virukseen liittyvää tulehdusoireyhtymää tai siitä, että olemassa saattaa olla uusi, vielä tunnistamaton tarttuva patogeeni, joka liittyy näihin tapauksiin, NHS kertoo.

SARS-CoV-2 on covid-19-sairautta aiheuttavan koronaviruksen virallinen nimi.

Todettujen tapausten määrä pieni

Varoituksesta uutisoivien Guardianin ja BBC:n mukaan ei ole tarkalleen tiedossa, kuinka monta tällaista tapausta on Britanniassa tähän mennessä todettu. Määrän uskotaan kuitenkin olevan hyvin pieni.

Myöskään oireyhtymään mahdollisesti kuolleista lapsista ei ole toistaiseksi tietoa. Ainakin yhden potilaista tiedetään tarvinneen hengityksen tai verenkierron vaikeassa vajaatoiminnassa annettavaa ECMO-hoitoa, jossa verta happeutetaan koneellisesti kehon ulkopuolella.

NHS:n johto on kuitenkin katsonut tilanteen olevan sen verran vakava, että se on katsonut aiheelliseksi varoittaa maan lääkäreitä. Heitä kehotetaan suhtautumaan hätätapauksina niihin lapsipotilaisiin, joiden tila täsmää oireyhtymään.

Lasten tehohoidon konsultti Nazima Pathan kertoo BBC:lle, että myös italialaiset ja espanjalaiset lääkärit ovat raportoineet vastaavista tapauksista. Hän kuitenkin muistuttaa, että lapset ylipäätään näyttävät sietävän paremmin koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa keuhkotulehdusta, ja tehohoitoon joutuneiden lasten määrä on ollut suhteellisen matala.

Myös Guardianin haastattelema professori Russell Viner rauhoittelee vanhempia sanomalla, että kyseessä on hyvin harvinainen oireyhtymä, eikä koronavirus muutenkaan sairastuta lapsia vakavasti kovin usein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?