Keski-Aasian erakko­valtiossa eletään kuin korona­pandemiaa ei olisi – myöskään nämä maat eivät ole ilmoittaneet tartunnoista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Keski-Aasian erakko­valtiossa eletään kuin korona­pandemiaa ei olisi – myöskään nämä maat eivät ole ilmoittaneet tartunnoista

Julkaistu: 27.4. 15:23

Asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet joidenkin maiden kuten Turkmenistanin ja Pohjois-Korean viralliset luvut, joiden mukaan maissa ei olisi ollenkaan todettu koronavirustartuntoja.

Kun suuri osa maailman väestöstä pyrkii pitämään sosiaalista etäisyyttä ja pysymään mahdollisimman paljon kotona, Keski-Aasian erakkovaltiossa Turkmenistanissa pidetään suuria yleisötapahtumia tavalliseen tapaan.

Sunnuntaina maan valtiontelevisio näytti, kuinka hevospäivän juhlallisuuksia seurasi täysi areena. Presidentti Gurbanguly Berdymuhamedov seurasi tilaisuutta suojalasin takaa, mutta muuten mitään eristystoimia ei areenalla noudatettu.

Gurbanguly Berdimuhamedow nousi Turkmenistanin presidentiksi vuonna 2006.

Myös jo lauantaina ihmiset olivat kokoontuneet sankoin joukoin katsomaan hevoskilpailuja Turkmenabatissa, valtiontelevisio kertoi.

Hevospäivänä juhlitaan Turkmenistanin kansallishevosta ahaltekhevosta. Toisin kuin aikaisempina vuosina, diplomaatteja ja journalisteja ei kutsuttu sunnuntain juhlallisuuksiin.

Turkmenistanissa koronavirus-sana on kielletty. Radio Free Europe uutisoi kuunvaihteessa, että siviilipukuiset poliisit valvoivat, ettei epidemiasta puhuta julkisilla paikoilla.

Kannattajia seuraamassa jalkapallo-ottelua Turkmenistanissa.

Maa kuuluu niihin valtioihin, jotka eivät ole ilmoittaneet koronavirustartunnoista.

– Jos olisi yksikin vahvistettu koronavirustapaus, me kertoisimme välittömästi Maailman terveysjärjestö WHO:lle velvoitteidemme mukaisesti, Turkmenistanin ulkoministeri Rashid Meredov vakuutti Al Jazeeran mukaan viime viikolla.

– Me emme salaile mitään.

Asiantuntijat ovat kuitenkin suhtautuneet skeptisesti joidenkin listalla olevien maan väitteisiin.

– Viralliset terveystilastot Turkmenistanista ovat tunnetusti epäluotettavia, Turkmenistanin terveydenhuoltojärjestelmää tutkinut professori Martin McKee sanoi BBC:lle huhtikuun alussa.

– Viimeisen vuosikymmenen aikana he ovat väittäneet, ettei heillä ole hivin ja aidsin kanssa eläviä ihmisiä, mutta tämä ei ole uskottavaa. Tiedämme myös, että 2000-luvulla he tukahduttivat todisteet useista epidemioista, mukaan lukien rutosta.

Ruokatori Ashgabatissa.

Turkmenistan perui ensimmäisten maiden joukossa lennot Kiinasta ja ohjasi kansainväliset lennot Turkmenabatiin, jonne perustettiin karanteenialue. Maa myös sulki rajansa.

Maan terveysministerin mukaan Turkmenistanilla on 30 000 testipakettia ja se on tilannut 40 000 Venäjältä, Turkista ja Saksasta.

Eristysalueilla on 151 ihmistä, joista valtaosa on Turkmenistanin kansalaisia ja jotka ovat työskennelleet rekkakuskeina tai laivoilla.

Turkmenistan on avannut uudelleen maarajansa ja valmistautuu avaamaan myös Iranin vastaisen rajan.

Turkmenistanin lisäksi myös koronaviruksettomien maiden listalla oleva Pohjois-Korea on kohdannut epäilyksiä siitä, pitävätkö viralliset luvut paikkansa.

Asiantuntijoiden mukaan maassa on todennäköisesti ollut tartuntoja, vaikka niitä ei ole ilmoitettu julkisuuteen annettuihin lukuihin. Radio Free Asia uutisoi viranomaistenkin myöntäneen tartunnat kansalaisille järjestetyissä julkisissa tiedonannoissa.

Turkmenistanin ja Pohjois-Korean lisäksi ainakaan seuraavat maat eivät ole ilmoittaneet tartunnoista Worldometerin mukaan:

 • Komorit

 • Kiribati

 • Lesotho

 • Marshallinsaaret

 • Mikronesia

 • Nauru

 • Palau

 • Samoa

 • Salomonsaaret

 • Tadžikistan

 • Tonga

 • Tuvalu

 • Vanuatu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?