Pohjois-Korean Kimin terveydentilalla spekuloidaan hurjasti – diktaattori nähtiin julkisuudessa kaksi viikkoa sitten, jäi sen jälkeen pois tärkeistä juhlista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean Kimin terveydentilalla spekuloidaan hurjasti – diktaattori nähtiin julkisuudessa kaksi viikkoa sitten, jäi sen jälkeen pois tärkeistä juhlista

Hurjimpien huhujen mukaan Pohjois-Korean johtaja olisi kuollut lauantaina. Toisaalta hänen terveydentilansa heikkeneminen on myös kiistetty.

26.4.2020 11:00

Spekulointi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin terveydentilan ympärillä käy kuumana. Etelä-Korean Soulista käsin toimiva Daily NK -uutissivusto väitti aiemmin tällä viikolla Kimin olevan toipumassa 12. huhtikuuta suoritetusta sydänleikkauksesta.

Lauantaina japanilainen Shukan Gendai -viikkolehti uutisoi Kimin olevan ”vegetatiivisessa tilassa” yksinkertaisen leikkausoperaation epäonnistumisen jälkeen. Samana päivänä uutistoimisto Reuters paljasti Kiinan lähettäneen ryhmän lääketieteen asiantuntijoita Pohjois-Koreaan Kimin avuksi.

Hurjimpien mediatietojen mukaan Kim olisi kuollut lauantain aikana. Etelä-Korean ja Kiinan viranomaiset ovat kuitenkin kiistäneet tiedot, joiden mukaan Kim olisi hengenvaarassa leikkauksen jäljiltä.

Edellisen kerran Kim nähtiin julkisuudessa 11. huhtikuuta, jolloin hän johti hallituksen kokousta Pjongjangissa. Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA julkaisi samana päivänä useita kuvia, joiden se kertoi olevan kokouksessa otettuja.

(Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.)

Shukan Gendain haastattelema kiinalaisviranomainen väitti Kimin pidelleen rintaansa ja kaatuneen maahan vieraillessaan maaseudulla aiemmin tässä kuussa. Tämän vuoksi Kimille olisi lehden mukaan tehty leikkaus 12. huhtikuuta, eli seuraavana päivänä hallituksen kokouksesta.

Lähteiden mukaan hänelle olisi asennettu putki, joka mahdollistaa veren virtaamisen tukkeutuneessa verisuonessa.

KCNA julkaisi Kimistä myös 12. huhtikuuta kuvia, joita ei ole kuitenkaan päivätty. Näissä kuvissa Kim tapasi hävittäjälentäjiä lentokentällä hyväntuulisen oloisena ja valkoiseen rentoon kauluspaitaan pukeutuneena.

Uutistoimistolle on tyypillistä, että se ei aina kerro kuvien ottamisen tarkkoja päivämääriä. On siis erittäin mahdollista, että kuvat oli otettu jo joskus aiemmin kuin 12. huhtikuuta.

Kim Jong-un näytti varsin hyvinvoivalta kuvissa, jotka KCNA julkaisi 12. huhtikuuta. Niiden ottamisen ajankohta ei ole kuitenkaan tiedossa.­

15. huhtikuuta Kimiä ei nähty Pjongjangissa juhlimassa isoisänsä ja maan perustajan Kim Il-sungin syntymäpäivää. Juhlallisuuksista pois jääminen kiihdytti spekulaatioita Kimin voinnista, sillä kyseessä on tärkein maassa vietetyistä juhlapyhistä.

Yksi oli joukosta poissa, kun Pohjois-Korean johto juhli maan perustajan Kim Il-sungin 108. syntymäpäivää Pjongjangissa 15. huhtikuuta.­

Myöskään virallisessa valtion mediassa ei CNN:n mukaan noteerattu tuolloin Kimin liikkeitä millään tavoin. Kanavan kuulemat asiantuntijat ovat epävarmoja siitä, mitä Kimin poissaolosta voidaan päätellä.

Kun Pohjois-Korean johtajat ovat aiemmin jääneet pois tärkeistä juhlallisuuksista, se on usein enteillyt isoja käänteitä. Toisaalta on ollut myös kertoja, jolloin poissaoloista ei ole seurannut mitään poikkeavaa.

Vielä maaliskuun puolivälin jälkeen Kimin lapio heilui sujuvasti hänen osallistuessaan Pjongjangin uuden sairaalan peruskiven muuraukseen.­

Lauantaina Pohjois-Koreassa juhlittiin maan vallankumousarmeijan perustamisen 88. vuosipäivää. Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan Kim Jong-unia ei näissäkään seremonioissa nähty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?