Luonnon hyväksikäyttö johti koronapandemiaan, arvostettu biologi sanoo The Guardianille: ”Teimme tämän itsellemme”

Tunnettu biologi Thomas Lovejoy sanoo, että ihmisten pitää alkaa kunnioittamaan luontoa, jotta vastaavilta pandemioilta voidaan tulevaisuudessa välttyä.

Wuhanin ruokatorilla kapiteltiin rapuja viime vuonna.

Harva voi kieltää, etteivät kuvat ja videot villieläimiä myyviltä toreilta ympäri maailman olisi ikävää katsottavaa: pieniin häkkeihin ahdetut ja likaisissa oloissa pidetyt eläimet ovat kaukana luonnollisesta elinympäristöstään.

Näistä oloista lähti leviämään ihmiseen myös pandemiaksi kehittynyt koronavirus. Viruksen arvellaan tarttuneen eläimestä ihmiseen Kiinan Wuhanissa sijaitsevalla villieläimiä myyvällä torilla.

Jotta uudelta koronaviruksen kaltaiselta pandemialta voitaisiin välttyä, täytyykin luontoa alkaa kunnioittamaan enemmän, sanoo johtava yhdysvaltalainen biologi Thomas Lovejoy The Guardianille. ”Biodiversiteetin kummisedäksi” kutsuttu Lovejoy on ympäristötieteiden professori George Masonin yliopistossa.

Lovejoyn mukaan laaja laiton villieläinkauppa ja ihmiskunnan liiallinen luonnonvarojen hyväksikäyttäminen ovat syypäitä koronaviruspandemiaan.

– Tämä ei ole luonnon kosto. Teimme tämän itsellemme, Lovejoy sanoo.

Pakistanin eläintorilta pelastettu kissa. Myytävää eläintä oli pidetty pienessä häkissä.

Tutkijat ovat havainneet, että vuosittain syntyy kahdesta neljään uutta virusta, jotka ovat seurausta luonnonvarojen liiallisesta hyväksikäytöstä, tai luontoon tunkeutumisesta, kuten professori asian ilmaisee. Viruksista jokainen voisi muuttua pandemiaksi.

– Tämä pandemia on seurausta jatkuvasta ja liiallisesta luonnonvarojen hyväksikäytöstä ja valtavasta laittomasta villieläinkaupasta, etenkin villieläintoreista sekä Etelä-Aasian ja Afrikan lihatoreista, Lovejoy sanoo The Guardianille.

– Oli vain ajan kysymys, ennen kuin jotain tällaista tapahtui.

Lehmät käyskentelivät suljetulla torilla Intian Delhissä.

Aasiassa ja Afrikassa yleisillä lihatoreilla ja eläviä mereneläviä myyvillä kauppapaikoilla myydään niin hedelmiä ja perustarpeita kuin kuolleita ja eläviä eläimiä. Esimerkiksi koronaviruksen lähteeksi uskotulla Wuhanin torilla kaupiteltiin muun muassa kettuja, rottia, oravia, sudenpentuja ja salamanterieläimiä.

Lovejoyn mukaan tuotantoeläimiä ja villieläimiä ei tulisi koskaan kaupitella samassa paikassa.

Eläintorien toiminnan ongelmallisuus on ollut tiedossa jo pitkään, mutta niiden toiminnan lopettaminen ei ole yksinkertaista. Lovejoyn mielestä torien toimintaa pitäisi pyrkiä rajoittamaan asteittain ja valvomaan, mutta ei sulkemaan kokonaan.

Pakistanin eläintorilta pelastettiin häkeissä pidettyjä eläimiä, kuten kissoja, koiria ja jäniksiä.

Mikäli torit suljettaisiin täysin, johtaisi se todennäköisesti vain siihen, että villieläinkauppa siirtyisi maan alle. Tämä tekisi toiminnan valvomisesta entistä hankalampaa.

Asiantuntijat myös pelkäävät, että tiukat kiellot iskisivät kehittyvien maiden kaikista köyhimpään väestöön, jonka toimeentulo on riippuvaista villieläinkaupasta. Pahimmillaan liha- ja villieläintorien sulkemiset voivat lisätä merkittävästi eriarvoisuutta ja rikollisuutta.

Eläinoikeusaktivistit New Yorkissa vaativat elävien merenelävien kaupittelun lopettamista.

Helppoa ratkaisua tilanteeseen ei löydy, mutta Lovejoyn mukaan maailmassa jylläävä pandemia toimii kuitenkin hyvänä esimerkkinä siitä, että ihmisen loputtomalla luonnon hyväksikäyttämisellä on lopulta hintansa.

– Ratkaisu on ottaa kunnioittavampi lähestymistapa luontoon. Tämä pitää sisällään taistelun ilmastonmuutosta vastaan, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?