Trump puhui desinfiointiaineista koronan mahdollisena hoitokeinona – vaikutus näkyi välittömästi New Yorkin myrkytyskeskuksessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump puhui desinfiointi­aineista koronan mahdollisena hoito­keinona – vaikutus näkyi välittömästi New Yorkin myrkytys­keskuksessa

Ainakin Marylandin osavaltion ja New Yorkin kaupungin terveysviranomaiset ovat saaneet yhteydenottoja desinfiointiaineista kiinnostuneilta tai niitä nauttineilta ja huolestuneilta kansalaisilta.

25.4.2020 14:06

Pelko Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kohuttujen desinfiointiainepuheiden seurauksista näyttää osoittautuneen todeksi ainakin jossain määrin. Trump nosti torstaina Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa esille ajatuksen koronaviruspotilaiden hoitamisesta desinfiointiaineruiskeilla.

Trumpin avaus sai laajalti tyrmistyneen vastaanoton ja johti muun muassa siihen, että Lysol-puhdistusainetta valmistava yhtiön julkaisi lausunnon, jossa kehotettiin olemaan saattamatta sen tuotteita ihmiskehoon missään muodossa. Trump sanoi kuitenkin myöhemmin, että hänen kohuttu kommenttinsa oli ”sarkastinen kysymys”, jolla hän halusi testata toimittajien reaktioita.

Trumpin puheiden pelättiin johtavan henkilövahinkoihin, sillä moni ottaa luonnollisesti vakavissaan kenties maailman vaikutusvaltaisimmassa asemassa olevan miehen puheet. Aiemmin Arizonassa kuoli klorokiinifosfaattia nauttinut mies, joka oli kuullut Trumpin ylistävän klorokiinia mahdollisena hoitokeinona virukseen.

Trumpin mukaan hän esitti desinfiointiaineruiskeiden käyttöä ”sarkastisena kysymyksenä”, jonka tarkoituksena oli testata toimittajien reaktioita.

Torstaisten puheiden jälkeen kuolemista ei ole ainakaan toistaiseksi raportoitu, mutta kiinnostus desinfiointiaineita kohtaan näyttää kasvaneen.

Perjantaina Marylandin osavaltion hätätilavirasto kertoi Twitterissä saaneensa useita puheluita, joissa oli esitetty kysymyksiä desinfiointiaineiden käytöstä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-sairauden hoidossa.

– Tämä on muistutus siitä, että minkäänlaisia desinfiointituotteita ei tulisi missään olosuhteissa saattaa kehoon injektiolla, nielemällä tai muutakaan reittiä, virasto sanoi twiitissään.

New York Daily News -lehti puolestaan kertoi, että poikkeuksellisen suuri määrä huolestuneita newyorkilaisia on ottanut yhteyttä kaupungin terveysviranomaisiin Valkoisen talon torstaisen tiedotustilaisuuden jälkeen. Lehden mukaan soittajat olivat nauttineet kodin puhdistusaineita ja olivat huolissaan niiden vaikutuksista.

Kaupungin myrkytyskeskuksen kerrottiin käsitelleen torstai-illan ja perjantai-iltapäivän välisenä aikana kaikkiaan 30 tapausta, joissa henkilö oli altistunut desinfiointiaineille. Keskuksen tiedottajan mukaan kukaan näistä henkilöistä ei kuitenkaan tarvinnut sairaalahoitoa tai kuollut.

Lysolin puhdistusainevalikoimaan kuuluu muun muassa desinfiointispray. Yhtiö julkaisi tiedotteen, jossa se painotti, ettei sen tuotteita tule päätyä ihmisen elimistöön mitään reittiä pitkin.

Yhdeksässä tapauksessa henkilö oli altistunut Lysolille. Kymmenessä tapauksessa kyse oli valkaisuaineista ja lopuissa kotitalouksien muista siivousaineista.

Tilanteen poikkeuksellisuuteen viittaa se, että käsiteltäviä tapauksia oli yli tuplasti viime vuoden samaan ajankohtaan nähden. Viime vuonna käsitellyissä tapauksissa desinfiointi- ja puhdistusaineille oli altistunut vain kaksi ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?