Lääkärit tekivät pelottavan havainnon: Koronavirus aiheuttanut aivohalvauksia nuorilla ja perusterveillä potilailla

Asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että nuoret ja terveet potilaat kestävät hyvin hengitystieoireita, mutta sitten uusi koronavirus alkaa aiheuttaa toisenlaisia ongelmia.

25.4.2020 10:04

Yhdysvalloissa kolme- ja neljäkymppisiä perusterveitä aikuisia on kuollut tai joutunut huonoon kuntoon koronaviruksen aiheuttaman aivohalvauksen vuoksi, uutisoi The Washington Post.

Monet potilaista ovat saaneet koronavirustartunnan, mutta sairastaneet taudin lieväoireisena tai oireettomana. He ovat hakeutuneet sairaalahoitoon vasta, kun aivohalvauksen oireet ovat jatkuneet pitkään.

The Washington Post kertoo lääkärin ällikällä lyöneestä tapauksesta. Neurologi Thomas Oxley hälytettiin vapaa-ajalta työvuoroon, kun sairaalaan hakeutui 44-vuotias perusterve mies, jonka puhe oli yllättäen alkanut puuroutua. Mies ei pystynyt liikuttamaan oikeaa puolta kehostaan. Kuvissa näkyi suurikokoinen tukkeuma aivojen vasemmalla puolella. Oxley hämmästyi, kun selvisi, että mieheltä otettu näyte näytti positiivista covid-19 -tartunnalle.

Potilas oli vain yksi monista kolme- ja neljäkymppisistä koronaviruspotilaista, jotka olivat saaneet aivohalvauksen. Keskimäärin tämänkaltaisen vakavan aivohalvauksen saavat potilaat ovat iältään 74-vuotiaita.

Kun Oxley alkoi poistaa aivoissa havaitsemaansa hyytymää, uusia hyytymiä alkoi muodostua samaan aikaan vanhan ympärille.

Uuden koronaviruksen kaikki biologiset mekanismit ovat edelleen mysteeri tiedemiehille. Lääkärien havainnon mukaan virus ei hyökkää vain keuhkoja vastaan, vaan vaikuttaa lähes jokaiseen kehon suureen sisäelimeen.

Koronaviruksen ja aivohalvausten yhteydestä on kuitenkin ollut tähän asti vain vähän kovaa dataa.

Kolme- ja neljäkymppisiä perusterveitä aikuisia on kuollut tai joutunut huonoon kuntoon koronaviruksen aiheuttaman aivohalvauksen vuoksi.

Wuhanissa Kiinassa oli raportoitu, että joillakin sairaalaan joutuneilla potilailla oli ollut aivohalvauksia, mutta heistä monet olivat vakavasti sairaita ja iäkkäitä. Nyt suuret amerikkalaiset sairaalat valmistautuvat julkaisemaan tietoja halvausilmiöstä.

Pienet halvaukset eivät yleensä aiheuta pysyvää haittaa ja voivat mennä ohitse itsekseen vuorokauden kuluessa. Mutta isompien aivohalvausten seuraukset ovat katastrofaalisia. Havaintojen mukaan koronaviruspotilailla todetut aivoinfarktit ovat vakavinta ja tappavinta laatua. Ne voivat tuhota aivoista suuria osia, jotka ovat vastuussa liikkeistä, puheesta ja päätöksenteosta.

Monet tutkijat epäilevät, että covid-19-potilaiden aivohalvaukset voivat olla suoraa seurausta verenhyytymistä, joita syntyy toisille ympäri kehoa. Suonissa muodostuvat hyytymät leviävät eteenpäin: pohkeesta alkanut hyytymä voi siirtyä keuhkoihin ja aiheuttaa keuhkoveritulpan, joka pysäyttää hengityksen – ja on yleinen kuolinsyy koronaviruspotilailla. Lähellä sydäntä syntyvät hyytymät voivat johtaa sydänkohtaukseen, joka on toinen yleinen kuolinsyy taudissa.

Jotkut lääkärit uskovat, että kun ihmisen immuunijärjestelmä yrittää taistella virusta vastaan, se voi aiheuttaa immuunivasteen aivoissa. Amerikkalaisasiantuntijat epäilevät, että aivohalvauksia näkyy enemmän nuorilla koronaviruspotilailla, koska heidän kehonsa kestävät paremmin hengitystieoireita, mutta ajan myötä virus aiheuttaa toisenlaisia ongelmia.

Aivoinfarkteja pystytään hoitamaan liotushoidolla tehokkaasti. Liotushoidon onnistumisen kannalta tärkeää on, että hoito aloitetaan mahdollisimman pian oireiden alkamisesta.

Aivoinfarktin tavallisia oireita käypä hoito -ohjeistuksen mukaan ovat: käsien tai jalkojen voimattomuus tai tunnottomuus, puhumisen vaikeus, roikkuva suupieli hymyillessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?