Brittiperhe jätti kaiken ja lähti kiertämään Eurooppaa asuntovaunulla – sitten iski korona ja perhe jäi jumiin Kilpisjärvelle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brittiperhe jätti kaiken ja lähti kiertämään Eurooppaa asunto­vaunulla – sitten iski korona ja perhe jäi jumiin Kilpis­järvelle

Koronavirus sekä Norjan ja Suomen välisen rajan sulkeutuminen sotki Irwinin perheen matkasuunnitelmat. Perhe nauttii olostaan Lapin luonnon keskellä, vaikka huoli taloudellisesta pärjäämisestä painaakin taustalla.

24.4.2020 18:11

Ajatus seikkailusta sai alkunsa, kun britti Amelia Irwin, 36, ja hänen Etelä-Afrikasta lähtöisin oleva miehensä Brett Irwin, 37, menettivät työnsä lähes samaan aikaan. Kun sitoumuksia ei enää ollut, Irwinit sijoittivat rahansa kahden makuuhuoneen asuntovaunuun.

Brett, Gabriel ja Amelia Irwin eivät tiedä vielä, milloin he pääsevät jatkamaan matkaansa. Perheeseen kuuluvat myös pikkuveli Grey, 2, sekä kaksi kissaa.

Viime vuoden maaliskuussa Britannian Cocklefordissa asuva pariskunta pakkasi tavaransa ja lähti poikiensa Gabrielin, 9, ja Greyn, 2, sekä kissojensa Lolan ja Skyen kanssa kiertämään Eurooppaa.

Syyskuussa perhe saapui Suomeen käytyään sitä ennen yhdessätoista muussa Euroopan maassa. Haaveena oli päästä näkemään revontulet.

Tältä näyttää nyt Irwinin perheen ”kotipiha”.

Samoihin aikoihin entisten työnantajien Irwineille maksamat irtisanomiskorvaukset päättyivät, ja rahatilanteen vuoksi perhe päätti jäädä koko talvikaudeksi Suomen Lappiin. Isä Brett on entiseltä ammatiltaan kokki, joten hänelle järjestyi myös töitä.

– Mutta ennen talvisesongin loppumista koronavirus iski, ja ravintola sulki ovensa. Tajusimme, että emme pääsisi lähtemään, koska Suomen ja Norjan välinen raja oli suljettu, Amelia Irwin kertoi kotiseutunsa paikallislehden Gloucestershire Echon artikkelissa.

Lisäksi perheen tilanteesta on uutisoinut Metro-lehti.

Irwinin perheen asuntovaunussa on kaksi makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta.

”Tämä on todennäköisesti kaikkein turvallisin paikka”

Irwinien matkasuunnitelmat menivät siis mullin mallin, ja toistaiseksi he ovat jääneet aloilleen Enontekiöllä sijaitsevalle Kilpisjärven kylälle. Kylällä asuu sen verkkosivujen mukaan noin 100 vakinaista asukasta.

Brett ja Gabriel Irwin lappilaisen tien varressa otetussa kuvassa.

Perheelle Lappiin jumittuminen ei kuitenkaan ole ongelma. Irwineillä olisi ollut mahdollisuus palata Britanniaan hallituksen järjestämällä kotiutuslennolla, mutta he eivät halunneet hylätä asuntovaunuaan, eivätkä myöskään seikkailuaan.

– Koronaviruksen suhteen täällä on turvallista. Tartuntaluvut ovat alhaiset ja olemme todella syrjäisessä osassa Suomea. Tämä on todennäköisesti kaikkein turvallisin paikka, Amelia Irwin kertoi.

Lapset pääsevät Lapissa peuhaamaan lumessa päivittäin.

Hän kehui perheen elävän nyt luonnonpuiston laidalla ja nauttivan lumesta ja ympärillä olevasta villistä luonnosta. Porot ja ahmanjäljet ovat tulleet tutuksi.

– Meillä on lähimpään sairaalaan tai lääkärille kolmen ja puolen tunnin matka, mutta tunnen silti oloni täällä turvallisemmaksi kuin Britanniassa.

Amelia Irwin tuntee olonsa turvallisemmaksi Lapissa kuin kotimaassaan Britanniassa.

Irwin iloitsi myös paikallisen supermarketin hyvästä varustelutasosta. Lisäksi suuri kauppa on liki tyhjillään turistien kaikottua kyliltä.

Huoli toimeentulosta painaa

Vaikka perhe nauttii yhdessäolosta Lapin rauhan ja hiljaisuuden keskellä, taustalla väijyy huoli talousvaikeuksista. Irwinit ovat elättäneet itsensä pääasiassa matkan aikana perustamallaan yrityksellä, joka järjestää liike-elämän tapahtumia.

Pandemia kuitenkin söi bisnekset, ja perhe on jäänyt väliinputoajaksi myös kotimaassaan maksettavien sosiaalitukien suhteen. Ja vaikka Britanniaan palaaminen onnistuisikin, siellä ei ole kotia, johon palata.

Perhe nauttii Lappi-näköalasta, joka avautuu heti ikkunoiden takaa.

Seikkailuaan Irwinit aikovat kuitenkin jatkaa, kunhan pandemia on saatu kuriin ja rajat jälleen avautuvat. Amelia Irwinin mukaan suuntana on tuolloin etelä.

– Suuntaamme etelään ja menemme jonnekin lämpimään, mutta meidän on oltava varovaisia. Italia oli maa, johon halusimme palata, mutta nyt emme halua mennä sinne. Mietimme nyt matkustamista Marokkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?