Trumpin hehkuttamaa koronalääkettä vastustanut asiantuntija sai potkut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin hehkuttamaa koronalääkettä vastustanut asiantuntija sai potkut

Hydroksiklorokiinia on aiemmin käytetty malarian hoitamiseen.

Julkaistu: 23.4. 21:41

Koronaviruslääkkeiden kehittämisestä vastanneen viraston johtaja väittää saaneensa potkut kun oli kritisoinut presidentti Trumpin kehumaa malarialääkettä viruksen hoidossa.

Yhdysvaltain terveysministeriön alaisen tutkimusviraston BARDA:n johtaja, tohtori Rick Bright siirrettiin yllättäen muihin tehtäviin tällä viikolla. Bright kertoi keskiviikkona, että potkujen syynä oli hänen vaatimuksensa tutkia tiukasti, millaisia vaikutuksia presidentti Donald Trumpin koronan hoitamiseen hehkuttamalla malarialääkkeellä on.

– Viruksen vastaisessa taistelussa täytyy edetä tiede edellä – ei politiikan tai tuttavien suosimisella, ilmoitti Bright.

Bright oli vastustanut hydroksiklorokiinin käyttöä covid-19-taudin hoitamisessa.

Malarian hoitoon käytetty hydroksiklorokiini ei vaikuttaisi tehoavan koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-sairautta vastaan, kertoo tuore tutkimus.

Yhdysvalloissa veteraaneja hoitavissa sairaaloissa toteutetussa kokeessa tarkasteltiin 368 koronaviruspotilasta. Sen mukaan mitään hyötyä lääkkeen käytöstä koronaviruksen hoidossa ei havaittu. Sen sijaan kuolleisuus hydroksiklorokiiniä saaneiden potilaiden keskuudessa oli muita korkeampi.

– Näiden lääkkeiden käyttöön liittyy potentiaalisia riskejä, kuten lisääntynyt kuolleisuus, minkä tuore tutkimus covid-19-potilailla osoittaa, Bright totesi keskiviikkona Business Insiderin mukaan.

Hydroksiklorokiinin on tiedetty aiheuttavan joissakin tapauksissa hengenvaarallisia sivuvaikutuksia, kuten sydämen rytmihäiriöitä.

– Olen kyllä valmis harkitsemaan tehokkaita hoitovaihtoehtoja myös ”boksin ulkopuolelta”, mutta vastustan testaamattoman lääkkeen tarjoamista amerikkalaisille, kertoi Bright julkistamassaan lausunnossa.

Presidentti Donald Trump on vaatinut äänekkäästi hydroksiklorokiinin käyttöönottoa lääkkeeseen liittyvistä epävarmuuksista huolimatta.

– Toistan vain: Mitä menetettävää siinä olisi. Sen kun otatte sitä, julisti Trump Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa 4. huhtikuuta kertoo New York Times.

Klorokiinin ja sen johdannaisen hydroksiklorokiinin käyttöä on kokeiltu koronan hoidossa myös monissa muissa maissa ja yksittäiset potilaat ovat saaneet sitä myös Suomessa.

Lääkkeen tehosta ei kuitenkaan ole esitetty pitävää näyttöä ja sen on todettu voivan aiheuttaa sydämenpysäyksen huonokuntoisille potilaille. Tästä huolimatta lääkettä on hamstrattu apteekeista useissa maissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?