Ruotsin valtion­epidemiologi arvioi: ulkomaille pääsee vasta ensi vuonna

Anders Tegnellin mukaan Ruotsin sisällä voinee matkustaa jo kesällä.

Anders Tegnell on Ruotsin johtava epidemiologi.

Ulkomaille pääsee matkustamaan vasta ensi vuonna, arvioi Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell Aftonbladetin haastattelussa.

– On vaikea tietää, mutta uskoisin, että siinä kestää kauan. Tämä on maailmanlaajuinen ongelma, maailmanlaajuinen tapahtuma ja se jatkuu pitkään, joten uskoisin, että puhutaan useista kuukausista, Tegnell vastasi kysymykseen siitä, milloin ulkomaille voi matkustaa.

– Vasta ensi vuonna, vai? toimittaja kysyi.

– Kyllä, niin uskon. Täytyy olla realistinen, ennen kuin tämä on rauhoittunut ja lisäksi kaikki jälkiseuraukset. Ei ole niin yksinkertaista käynnistää yhteiskuntaa uudelleen.

Tegnell sanoi, ettei hänellä itsellään ole kesäksi mitään suunnitelmia. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että kotimaanmatkailu voisi alkaa jo kesällä.

– Kyllä, niin uskon, että voi tehdä, mutta kuten sanottua, ulkomaan matkojen suhteen uskon kestävän hyvän tovin pidempään ennen kuin tilanne palaa normaaliksi, jos niin koskaan tapahtuu. Se jää nähtäväksi.

Ruotsissa koronaviruskuolemien määrän kerrottiin torstaina nousseen jo yli 2 000:een. Covid-19-epidemia on vaatinut Ruotsissa yhteensä 2 021 ihmisen hengen. Vahvistettuja tartuntoja on kirjattu yhteensä 16 755.

Suomessa ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille. Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti kertoi Helsingin Sanomille, että matkatoimistoille tulee paljon kyselyitä siitä, milloin matkoja voi taas varata.

– Ensin voisi lähteä esimerkiksi kesämökille, sitten sukuloimaan muualle Suomeen. Vuokramökkejä, hotelleja ja kylpylöitä aukeaa vähitellen.

Mäki-Fräntin mukaan Euroopassa ollaan odottavalla kannalla matkailun suhteen.

– Espanja arvioi, että tuleva kesä on menetetty. Kroatia sen sijaan uskoi, että matkailijoita voisi mahdollisesti tulla maahan vielä loppukesällä. Kreikka, Italia, ja Ranska seuraavat tilannetta, toimitusjohtaja sanoi HS:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?