Antti Kuronen löysi ensimmäisenä al-Holin suomalaiset Isis-vaimot ja -lapset – näin naisten mielialat muuttuivat vuoden aikana

Vuoden journalistina palkittu Antti Kuronen teki kolme matkaa kohutulle leirille.

Antti Kuronen haastattelee suomalaisnaista al-Holin leirillä.

23.4.2020 7:33

Kun Ylen toimittaja Antti Kuronen pääsi toukokuussa 2019 ensimmäisenä suomalaisena vierailemaan Syyriassa al-Holin leirillä, jonka aitojen sisään kaoottisiin oloihin oli suljettu noin 20 000 Isis-terroristien vaimoa ja lasta, hänelle paljastui uutispommi.

Julkisuudessa oli arvioitu, että suomalaisia olisi leirillä pari. Heitä olikin 44: yksitoista naista ja 33 lasta.

Kuronen teki al-Holiin kolme matkaa, toukokuussa ja elokuussa 2019 sekä tammikuun lopussa 2020. Nyt esitettävässä Ulkolinja-dokumentissa Vuosi al-Holissa on materiaalia niiltä kaikilta.

Yhden miehen tuotantoyksikkönä tunnettu Kuronen oli ensimmäisillä reissuilla yksin paikallisen avustajan kanssa ja kuvasi materiaalin itse, tammikuun matkalla oli myös kuvaaja Otso Reunanen.

– Ei sinne voi kauhean ison kaluston kanssa mennä. Liikkuminen on vaikeaa, ja tavaroiden pitää mahtua henkilöauton takaluukkuun. Kuvaajan kanssa oli vähän enemmän tavaraa, mutta kun olen yksin, yritän liikkua mahdollisimman kevyesti, Kuronen kertoo.

Toimittaja havaitsi suomalaisten mielialojen leirillä muuttuneen vuoden aikana. Vielä ensimmäisen matkan aikana kaikki uskoivat pääsevänsä nopeasti pois leiriltä. Kurosen tietojen mukaan vain yksi suomalaisnaisista ei haluaisi lähteä.

Suomalaispoika al-Holin leirillä.

– Ensimmäisen matkani aikana he olivat toiveikkaita. Elokuussa fiilis oli jo muuttunut aika paljon. Moni ei halunnut puhua enää ollenkaan, Kuronen kertoo. Tammikuussa tilanne oli yhä odottava, mutta naiset tuntuivat olevan hyvin perillä Suomessa roihunneesta keskustelusta.

Kuronen myöntää, että naisten haastatteleminen oli poikkeuksellisen haastavaa. Aikaa oli vähän, ja hän ymmärsi vasta ensimmäisen tapaamisen jälkeen, minkälainen paine naisiin kohdistuu myös leirin sisältä. Vääristä sanomisista voi lähteä henki.

– Etenkään ensimmäisen vierailun aikaan varmaan kukaan heistä ei ihan avoimesti olisi voinut hyökätä Isisiä vastaan. Muutamat heistä kyllä aika selvästi ottivat etäisyyttä siihen, ja toiset olivat hiljempaa.

Kuronen tietää, että jotkut haluaisivat naisille esitettävän ”tiukempia” kysymyksiä. Hän huomauttaa, että haastattelujen saaminen ei ollut ollenkaan itsestäänselvää. Tiedon hankkimiseen pyrkivältä toimittajalta vaadittiin herkkää vaistoa tilanteessa, joka oikeastaan kuuluisi viranomaisten vastuulle.

– On saatava heidän luottamuksensa, muuten heidän löytämisestään ei olisi paljonkaan hyötyä.

Dokumentissa on haastateltu myös yhden leirillä olevan naisen isää Suomessa sekä yhtä leirin lapsista, 13-vuotiasta tyttöä, joka lähti Suomesta kahdeksanvuotiaana. Viisi vuotta myöhemmin hän on ehtinyt Syyriassa mennä naimisiin ja tulla leskeksi.

Kuronen haastatteli myös autonomisen kurdialueen ulkoministeriä Abdulkarim Omaria. Hän moittii kansainvälistä yhteisöä ja etenkin Euroopan valtioita, jotka jättäisivät Isis-vankilat ja -leirit köyhän Koillis-Syyrian pysyväksi huoleksi.

– Iso osa lapsista elää radikalisoituneessa ilmapiirissä. Jos heidät jätetään sinne, syntyy nykyistä Isisiä paljon vaarallisempi sukupolvi, sanoo Omar Kurosen haastattelussa.

Ulkolinja: Vuosi al-Holissa torstaina 23.4. TV1 klo 22.00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?