Trumpin hehkuttama lääke ei tehonnutkaan koronaan – kuolleisuus nousi testihenkilöillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin hehkuttama lääke ei tehonnutkaan koronaan – kuolleisuus nousi testihenkilöillä

Hydroksiklorokiinia on aiemmin käytetty malarian hoitamiseen.

Julkaistu: 21.4. 22:37

Tuoreen tutkimuksen mukaan malarialääkkeenä tunnettu hydroksiklorokiini ei tehonnut koronaa vastaan.

Malarian hoitoon käytetty hydroksiklorokiini ei vaikuttaisi tehoavan koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-sairautta vastaan, kertoo tuore tutkimus. Myös Suomessa koronapotilaiden hoidossa testattua lääkettä on pidetty yhtenä lupaavimmista, ja muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut äänekkäästi sen käyttöönottoa lääkkeeseen liittyvistä epävarmuuksista huolimatta.

Yhdysvalloissa veteraaneja hoitavissa sairaaloissa toteutetussa kokeessa tarkasteltiin 368 koronaviruspotilasta, kertoo asiasta uutisoiva uutistoimisto AP. Sen mukaan mitään hyötyä lääkkeen käytöstä koronaviruksen hoidossa ei havaittu. Sen sijaan kuolleisuus hydroksiklorokiiniä saaneiden potilaiden keskuudessa oli muita korkeampi.

Tutkimusta ei voida pitää kovin kattavana sen suppean otoksen vuoksi. Lisäksi verkossa tutkijoita varten julkaistun tutkimuksen vertaisarviointi on AP:n mukaan vielä tekemättä. Alustavat tulokset ovat kuitenkin yksi laajimmista toistaiseksi julkaistuista käytännön analyyseista lääkkeen tehosta koronavirukseen.

Tutkimuksessa tarkastelluista, hydroksiklorokiinia normaalien hoitotoimenpiteiden lisäksi saaneista koronapotilaista 28 prosenttia menehtyi. Pelkästään tavallista koronahoitoa saaneista potilaista taas kuoli 11 prosenttia.

Kolmannessa ryhmässä olleet potilaat saivat normaalin hoidon ja hydroksiklorokiinin lisäksi myös atsitromysiini-antibioottia. Tähän ryhmään kuuluneista 22 prosenttia kuoli. Tutkimuksen mukaan tässä tapauksessa ero pelkkää perushoitoa saaneiden potilaiden määrään on niin pieni, ettei muiden tekijöiden vaikutuksen mahdollisuutta voida sulkea pois.

Tutkimuksessa ei myöskään havaittu hydroksiklorokiinin käytöllä olleen vaikutusta potilaiden tarpeelle turvautua hengityskoneeseen.

AP:n mukaan analyysissa ei tutkittu hydroksiklorokiinin sivuvaikutusta potilailla, mutta lääkkeen havaittiin voineen vahingoittaa potilaiden sisäelimiä. Hydroksiklorokiinin on tiedetty aiheuttavan joissakin tapauksissa hengenvaarallisia sivuvaikutuksia, kuten sydämen rytmihäiriöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?