Hokkaidossa rajoitettiin, testattiin, jäljitettiin ja eristettiin – koronavirus oli jo häviämässä, mutta sitten rajoituksia höllennettiin

Japanin Hokkaido tarjoaa niin rohkaisevia kuin varoittavia esimerkkejä.

Koronavirus iski Hokkaidoon ensi kerran helmikuun lopussa.

18.4.2020 5:44

Japanin Hokkaido oli yksi koronaviruksen vastaisen taistelun mallioppilaista. Se onnistui tiukan testaamisen ja tartuntatapausten jäljittämisen avulla lähes hävittämään viruksen. Ilo oli kuitenkin ennenaikaista, sillä saarelle on nyt iskenyt toinen aalto, BBC kertoo.

Hokkaidosta tuli helmikuun lopussa Japanin ensimmäinen alue, jossa julistettiin hätätila koronaviruksen takia. Koulut suljettiin, suuret kokoontumiset peruttiin ja ihmisiä pyydettiin pysymään kotonaan.

Samalla paikalliset viranomaiset jäljittivät aggressiivisesti tartuntatapauksia ja eristivät virukselle altistuneet.

Maaliskuun puoliväliin mennessä tapausten määrä Hokkaidossa oli laskenut yhteen tai kahteen päivässä. Hätätila julistettiin päättyneeksi 19. maaliskuuta, ja koulut avattiin uudelleen huhtikuun alussa.

Normaalioloja ei kuitenkaan kestänyt kuin 26 päivää. Hokkaidoon on asetettu viruksen takia uudelleen hätätila, ja koulut on jälleen suljettu. Kuluneen viikon aikana saarella todettiin 135 uutta tartuntaa.

BBC:n haastattelema professori Kenji Shibuya Lontoon King’s Collegesta nostaa Hokkaidon esimerkistä kolme opetusta.

Ensinnäkin virus on mahdollista saada hallintaan, mikäli sen kimppuun päästään hyvin aikaisessa vaiheessa.

– On suhteellisen helppoa käsitellä rykelmiä, jäljittää ja eristää, Shibuya sanoi.

– Viranomaiset menestyivät rykelmien hallinnassa. Japani oli silloin epidemian alkuvaiheessa. Se saatiin pidettyä menestyksekkäästi paikallisena.

Toinen opetus on se, että alun menestyksestä huolimatta herpaantumiseen ei ole syytä. Toisin kuin Etelä-Koreassa, Japanissa ei aloitettu missään vaiheessa massatestaamista. Viranomaisten mielestä se oli resurssien tuhlaamista.

– Jos testaamista ei laajenneta, on vaikeaa tunnistaa viruksen leviämistä yhteisössä ja sairaaloissa, Shibuya sanoi.

Kolmanneksi Hokkaidon tapaus opettaa, että ”uusi todellisuus” kestää paljon pidempään kuin useimmat odottavat. Vaikka Hokkaidossa on jälleen poikkeustila, kaupat ja jopa baarit ovat edelleen avoinna.

Shibuyan mielestä Japanin on mahdotonta hallita tartuntojen toista aaltoa, mikäli se ei ryhdy tiukempiin toimiin.

– Tärkein opetus on se, että vaikka onnistuu hallitsemaan tartunnat paikallisesti, jos virus leviää maan muissa osissa ja ihmiset liikkuvat ympäriinsä, on vaikeaa pitää aluetta viruksesta vapaana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?