Karu havainto Ruotsista: Koronavirus iskee erityisesti Suomessa syntyneisiin

Suomessa syntyneiden todennäköisyys saada koronavirustartunta on yli kaksinkertainen koko Ruotsin väestöön verrattuna.

Ambulanssin henkilökunta auttoi potilasta Tukholmassa viime viikolla.

17.4.2020 5:38 | Päivitetty 17.4.2020 17:45

Koronavirus niittää Ruotsissa tuhoa enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa. Tilastoituja kuolemantapauksia oli Ruotsissa torstaina 1 333, kun Suomessa sama luku oli 75.

Erityisen pahasti koronaviruksesta kärsivä etninen ryhmä on somalialaiset. Suomessa syntyneet ovat listalla neljäntenä.

Asiasta kirjoittaa Aftonbladetin kolumnisti Britta Svensson, joka on saanut käsiinsä Ruotsin kansanterveyslaitoksen tuoreet tilastot. Niiden mukaan somalialaistaustaiset ovat vahvasti yliedustettuna Tukholman alueen koronakuolemissa.

Myös Suomesta lähtöisin olevia, nyt jo iäkkäitä ihmisiä on potilaiden joukossa suhteellisesti paljon. Svenssonin siteeraamien tilastojen mukaan heidän todennäköisyytensä saada koronavirustartunta on yli kaksinkertainen koko Ruotsin väestöön verrattuna.

– Monet heistä tulivat Ruotsiin 1960-luvulla, ja he työskentelivät raskaissa ja vaarallisissa teollisuustöissä. He kärsivät keskimääräistä enemmän syövästä sekä sydän- ja verisuonisairauksista, Svensson kirjoittaa.

Tukholman alueella koronavirustartunnat ovat yleisimpiä Järvafältetissa, jossa asuu paljon somalialaistaustaisia. Heti perässä tulee tuhansien ruotsinsuomalaisten kansoittama Sundbyberg. Siellä on mahdollista saada palveluita ja vanhustenhoitoa suomeksi.

– Onko suomalaisissa vanhainkodeissa koronatartuntoja erityisen paljon? Svensson pohtii.

Kolumnista ei käy ilmi, miten ruotsinsuomalaisuus on kansanterveyslaitoksen tilastoissa määritelty.

Sveriges Radio Finskan mukaan Ruotsissa asuu vajaa 150 000 Suomessa syntynyttä ihmistä. He ovat selvästi keskimääräistä vanhempia. Suurin yksittäinen ikäryhmä on 70-vuotiaat.

Jos laskuihin otetaan kaikki, joiden vanhemmista tai isovanhemmista vähintään yksi on syntynyt Suomessa, on ruotsinsuomalaisia yli 720 000.

Uutista tarkennettu klo 16.00: Kyse on Suomessa syntyneistä, jotka ovat Ruotsin koronatilastoissa neljäntenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?