CNN: Tästä syystä koronapotilaan kääntäminen vatsalleen pelastaa henkiä – ”Olemme nähneet merkittäviä parannuksia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Tästä syystä koronapotilaan kääntäminen vatsalleen pelastaa henkiä – ”Olemme nähneet merkittäviä parannuksia”

Tehohoidossa olevan koronaviruspotilaan kääntäminen vatsalleen voi edesauttaa hapen kulkeutumista keuhkoihin. Kuva sairaalasta Belgian Brysselistä.

Julkaistu: 15.4. 8:20

Kriittisessä tilassa olevia koronapotilaita hoidetaan maailmalla hyvin yksinkertaisella keinolla.

Kaikkein kriittisimmässä tilassa olevien koronapotilaiden kääntäminen vatsalleen voi pelastaa ihmishenkiä, kertoo CNN.

Asiantuntijoiden mukaan vatsalla oleminen näyttää auttavan hapen kulkeutumista keuhkoihin. Selällä ollessa vartalon paino hankaloittaa hapen kulkua.

– Asettamalla heidät vatsalleen, avaamme sellaisia keuhkojen osia, jotka eivät olleet aiemmin auki, Massachusettsin yleissairaalan teho-osaston johtaja Kathryn Hibbert kertoi CNN:lle.

Northwell Healthin kriittisen hoidon aluejohtajan Mangala Narasimhanin mukaan potilaiden vatsalleen asettamisen seuraukset ovat olleet merkittäviä.

– Pelastamme ihmishenkiä tämän avulla, sataprosenttisen varmasti, Narasimhan kertoo.

Koronaviruspotilaiden kuolema johtuu usein ARDS:tä eli vaikeasta akuutista hengitysvajausoireyhtymästä. Sama oireyhtymä tappaa myös joitakin influenssasta tai keuhkokuumeesta kärsiviä ihmisiä.

Seitsemän vuotta sitten ranskalaislääkärit julkaisivat artikkelin, jonka mukaan oireyhtymästä kärsivät hengityslaitteissa olevat potilaat kuolivat pienemmällä todennäköisyydellä, jos heidät oli asetettu sairaalassa vatsalleen. Siitä lähtien amerikkalaislääkärit ovat asettanet tällaisia potilaita vatsalleen.

Nyt yksinkertaista keinoa on alettu käyttää entistä enemmän ARDS:stä kärsivien koronaviruspotilaiden kohdalla.

– Se on niin yksinkertainen asia tehdä. Olemme nähneet merkittäviä parannuksia. Näemme sen jokaisen potilaan kohdalla, Narasimhan jatkaa.

Joissakin sairaaloissa myös koronaviruspotilaita, jotka eivät ole tehohoidossa, kehotetaan kääntymään vatsalleen.

Tehohoidossa olevat potilaat ovat vatsallaan tyypillisesti noin 16 tuntia päivässä. Loppuajan he ovat selällään, jotta lääkärien on helpompi antaa heille heidän tarvitsemaansa hoitoa.

Vatsalleen asettamisella on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Kriittisessä tilassa olevat ventiloidut potilaat vaativat vatsallaan ollessaan enemmän sedaatiota eli rauhoittavien lääkkeiden käyttöä, mikä voi tarkoittaa pidempää oleskelua teho-osastolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?