Kortteleiden pituiset ambulanssijonot ilmestyivät Moskovan katukuvaan: ”Sairaaloissa ollaan äärirajoilla”

Moskovalaiset ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa useita videoita kortteleiden pituisista ambulanssijonoista. Sairaaloiden kova kuormitus tunnustetaan jo kaupungin virallisilla nettisivuillakin.

Suojapukuun pukeutunut ensihoidon työntekijä kuvattuna moskovalaisen koronavirussairaalan edustalla.

11.4.2020 11:49

Moskovan ambulanssien ja sairaaloiden kapasiteetti on koetuksella koronaviruksen vuoksi, kerrotaan kaupungin virallisilla nettisivuilla.

Moskovan varakaupunginjohtaja Anastasija Rakova kertoo kaupungin virallisilla nettisivuilla, että tällä hetkellä Moskovan sairaaloissa on hoidettavana koronaviruksen vuoksi yli 6 500 sairastunutta.

Kaikkineen Moskovassa on todettu lauantain tuoreimpien tilastojen mukaan 7 822 koronavirukseen sairastunutta, kertoo puolestaan Kosmomolskaja Pravda.

Suojapukuihin pukeutuneet ensihoidon työntekijät ovat lähdössä ambulanssilla moskovalaisen sairaalan alueelta.

Rakovan mukaan koronavirukseen sairastuneiden määrä on kasvanut jyrkästi viime päivinä. Viime viikkoon verrattuna sairaaloihin on tullut päivittäin kaksinkertainen määrä potilaita.

– Kaupungin terveydenhuollon työpaine on lisääntynyt jyrkästi sen myötä, kun vaikeasti sairaiden määrä on kasvanut. Tällä hetkellä meidän sairaalamme ja ambulanssimme tekevät töitä äärirajoilla, Rakova kuvailee Mos.ru-sivuilla.

Uutena ilmiönä Moskovan kaduille on ilmestynyt pitkiä ambulanssijonoja niiden sairaaloiden lähistölle, jossa koronaviruspotilaita hoidetaan.

Ensimmäiset ambulanssijonot kuvattiin Moskovassa jo kolme viikkoa sitten kaupungin infektiosairaalan numero 2 lähistöllä.

Esimerkiksi Telegram-kanava Baza julkaisi tuolloin videon, jolla näkyi 22 ambulanssia odottamassa pääsyä sairaalaan.

Moskovan kaupungin terveydenhuoltoviranomaiset kertoivat 21. maaliskuuta talouslehti RBK:lle, että ambulanssijono johtui sairaalan numero 2 potilaspaikkojen vapautumisesta.

– Kyseisestä sairaalasta kirjoitettiin eilen ulos paljon potilaita, joten uusia potilaita ohjattiin sen jälkeen nimenomaan sinne, Moskovan terveydenhoito-osasto korosti tuolloin.

Venäjän mediassa on kerrottu, että tällä hetkellä osa ambulanssijonoista johtuu siitä, että sairaaloissa kuluu aikaa potilaiden tilan määrittelemiseen ja heidän lähettämiseensä sen jälkeen hoidettavaksi juuri oikeaan sairaalaan.

Kaikilla jonoissa seisovista ambulansseista ei ole siis asiakkaanaan koronaviruspotilaita, mutta muidenkin potilaiden vastaanottaminen hidastuu nyt koronapotilaiden vuoksi.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu myös Oleg Pyhtin -nimellä esiintyvän henkilön ottamia kuvia ja videota ambulanssijonosta. Hän esittäytyy itse ensihoidon työntekijäksi.

– Tänään olen töissä ambulanssissa yövuorossa. Toimme Mitinosta potilaan Novogorskiin, ilmeisesti Moskovassa ei ole enää paikkoja, jonne viedä. En ole koskaan nähnyt tällaista kuuden vuoden aikana. Seisomme jonossa, Pyhtin kirjoittaa.

Moskva.ru-sivuston mukaan yksi syy ambulanssijonoihin on myös siinä, että koronaviruspotilaiden kuljettamiseen käytettyjä ambulansseja täytyy viedä desinfioitavaksi.

Esimerkiksi sotaveteraanisairaala numero kolmen alueella kerrotaan olevan ambulanssien desinfiointipaikka, joten yksi jono on muodostunut sen edustalle. Kyseinen sairaala on myös yksi niistä paikoista, jossa Moskovan koronapotilaita hoidetaan.

Ambulanssia desinfioidaan Kommunarkan sairaalassa.

Rakovan mukaan koronavirusepidemian huippua ei ole vielä Moskovassa saavutettu, joten sairastuneiden ja sairaalaan joutuvien määrä tulee kasvamaan yhä.

Ensihoidon lääkäri Georgi Komkov vahvisti 60 minuuttia -lähetykselle perjantaina, että ambulanssien miehistö työskentelee suuren työtaakan alla.

– Autoja ja henkilöstöä riittää ja kaikki on sujunut toistaiseksi hyvin, mutta työpaine on lisääntynyt todella voimakkaasti, Komkov sanoi Venäjän 1-kanavalla.

Komkovin mukaan yksi ambulanssi ehtii hoitaa työvuoron aikana noin 16-20 potilaskuljetusta, joista 5-7 on koronaviruspotilaiden kuljetuksia. Käytännössä siis joka kolmas ambulanssin asiakas on epäilty koronaviruksen kantaja.

Moskovassa on tällä hetkellä voimassa jo tiukkoja liikkumisrajoituksia ja suositus pysytellä kotona sekä tehdä etätöitä.

Lähiaikoina kaupunki suunnittelee ottavansa käyttöön myös sähköisen kulkuluvan, joka määrittelisi paikat, minne kulkuluvan haltija saa liikkua kaupungin sisällä, kertoo RBK-lehti.

Moskovassa on tehty myös päätös, jonka mukaan kaikkia epäiltyjä keuhkokuumepotilaita ryhdytään käsittelemään epäiltyinä koronaviruksen kantajina, vaikka varmuutta asiasta ei olisi saatu vielä testien avulla.

Venäjän terveysministeriö kertoi aiemmin, että jopa noin 30 prosenttia covid-19-taudin toteamiseen tarkoitetuista testeistä voi antaa virheellisesti negatiivisen tuloksen.

Venäjän terveysministeriön keuhkosairauksien asiantuntija Sergei Avdejev kertoi tutkimuksesta, joka tehtiin 1 400 keuhkokuumepotilaalle.

Yli kolmellasadalla potilaalla näistä koronavirustesti näytti negatiivista, mutta tietokonetomografiassa paljastui kuitenkin, että heillä oli koronavirukselle tyypillisiä muutoksia keuhkoissa, RBK-lehti kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?