EU:n tiedepomo erosi yllättäen – kypsyi täysin EU:n tapaan hoitaa korona­kriisiä: ”Olen nähnyt tarpeeksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EU:n tiedepomo erosi yllättäen – kypsyi täysin EU:n tapaan hoitaa korona­kriisiä: ”Olen nähnyt tarpeeksi”

Italialais-amerikkalainen Mauro Ferrari ehti toimia tehtävässään vain reilut kolme kuukautta.

8.4. 16:12

Euroopan tiedeneuvoston ERC:n johtaja Mauro Ferrari on yllättäen eronnut tehtävästään, jota hän oli ehtinyt hoitaa vasta vuoden alusta lähtien. Euronewsin mukaan EU-komission tiedottaja Johannes Bahrke kertoi Ferrarin jättävän tehtävänsä välittömästi.

Ferrari avasi lähtönsä syitä Financial Timesille lähettämässään tiedotteessa. Eron taustalla on hänen mukaansa turhautuminen EU:n tapaan hoitaa koronaviruskriisiä.

– Olkaa hyvät ja antakaa minulle anteeksi, mutta uskon, että ensisijaista on nyt tämän pandemian pysäyttäminen. Se on etusijalla työuriin, politiikkaan ja jopa tietynlaisen tieteen kauneuteen nähden, Ferrari aloittaa tiedotteensa.

Kuvassa EU-komission päämajana Brysselissä toimiva Berlaymont-rakennus.­

Hän korostaa, kuinka uskoo tieteen palvelevan yhteiskuntaa ja olevan ainoa keino voittaa koronavirus sekä sitä seuraavat muut pandemiat. Ferrari kertoo aloittaneensa tammikuussa uuden työnsä innostuneena sekä valmiina palvelemaan maailman tarpeita tieteen kautta.

– Nämä idealistiset vaikuttimet murskautuivat hyvin erilaisen todellisuuden alle kolmen lyhyen kuukauden kuluessa aloitettuani tehtäväni, hän kuvailee.

– Covid-19-pandemia osoitti armottomalla tavalla, kuinka väärässä olin ollut: Hätätilojen aikana ihmiset ja instituutiot paljastavat syvimmän luontonsa ja todelliset hahmonsa, Ferrari jatkaa.

Ehdotus erityisohjelman perustamisesta tyrmättiin

Ferrari kertoo ehdottaneensa Euroopan tiedeneuvostolle koronaviruksen vastaisen erityisohjelman perustamista siinä vaiheessa, kun koronaviruksen leviämisen mittakaava alkoi käydä selväksi. Hän uskoi sen olevan perusteltua, kun otettiin huomioon koronan tuhoisat vaikutukset sekä ihmisten elämään että yhteiskuntiin.

Ferrarin mukaan erityisohjelma olisi ohjannut parhaille tutkijoille resursseja kehittää rokote, uusia lääkkeitä, uusia diagnosoinnin välineitä sekä muita keinoja viruksen vastaiseen taisteluun.

– ERC:n hallinto tyrmäsi ehdotuksen yksimielisesti, harkitsematta edes sitä, minkälaisen muodon se voisi saada. Asiat etenivät siihen pisteeseen, että he alkoivat vastustaa johtajuuttani kaikin tavoin.

Ferrarin mukaan hänen aloitteensa tyrmättiin sillä perusteella, että ERC rahoittaa alhaalta ylöspäin suuntautuvaa tutkimusta, eikä esimerkiksi ota rahoituskriteerinä huomioon tutkimuksen hyötyvaikutuksia yhteiskunnalle.

Ferrari aloitti tehtävässään 1. tammikuuta.­

Hän kertoo olleensa ”idealistisissa fantasioissaan” siinä uskossa, että tällaisina aikoina ”parhaat tarttuisivat parhaisiin aseisiinsa ja lähtisivät rajalle etulinjaan peittoamaan tätä mahtavaa vihollista”.

– Perustelin, että nyt ei ollut se aika, jolloin tieteellisen hallinnon pitäisi olla ylenpalttisen huolissaan ylhäältä alas tai alhaalta ylös -tutkimusten vivahteiden eroista tai siitä, hyötyvätkö kaikki tieteelliset sektorit samalla tavalla covid-19-sairauteen liittyvästä hankkeesta.

Yhteistyö von der Leyenin kanssa johti ”ukkosmyrskyyn”

Ferrari kertoo pettymyksensä hieman hellittäneen, kun EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen otti häneen henkilökohtaisesti yhteyttä ja pyysi häneltä palautetta siitä, miten pandemiaan tulisi suhtautua. Ferrari käytti suunnittelemiseen pari päivää, mutta edessä oli jälleen uusia ongelmia.

– Se fakta, että työskentelin suoraan hänen kanssaan, synnytti sisäisen poliittisen ukkosmyrskyn. Ehdotus kiersi EU-komission hallinnossa lakimieheltä toiselle, ja uskon sen rapautuneen sen vaikutuksesta.

Ferrari kehui yhteistyötään EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.­

Ferrari sanoo olevansa ”äärimmäisen pettynyt” EU:n koronaviruksen vastaisiin toimiin. Hänen mukaansa niistä puuttuu täysin jäsenmaiden välinen koordinaatio liittyen muun muassa terveydenhuoltopolitiikkaan ja rajojen sulkemiseen.

– Pelkään pahoin, että olen nähnyt tarpeeksi sekä EU:n tiedehallinnosta että poliittisista operaatioista. Näiden kolmen kuukauden ajan olen tavannut monia erinomaisia ja omistautuneita yksilöitä ERC:n ja EU-komission eri organisaatiotasoilla. Olen kuitenkin menettänyt uskoni itse järjestelmään, Ferrari sanoo.

Ferrarin versio kyseenalaistettiin Brysselissä

Ferrari kertoo poliittisten taitojensa olevan ”selvästi riittämättömiä” Brysseliin, minkä vuoksi hän katsoo olevan parasta palata ”rajalle ja etulinjaan” covid-19:n vastaisessa taistelussa.

– Virallisesta tittelistäni huolimatta, todellinen roolini on ollut palvella EU-komissiota neuvonantajana. Lähtöni jälkeen minulla on kunnia ja onni jatkaa vakaumuksellista neuvomista julkisella ja läpinäkyvällä tavalla, ilmaiseksi ja ilman harhaanjohtavia, hienolta kuulostavia titteleitä, jos Eurooppa tai joku muu niin toivoo ja pyytää, Ferrari päättää tiedotteensa.

Science Business -sivuston mukaan Ferrarin versio tapahtumista kyseenalaistettiin kuitenkin pian Brysselissä. Tutkimuslainsäädäntöä johtava saksalainen EU-parlamentaarikko Christian Ehler julkaisi oman lausuntonsa, jossa hän kutsui Ferrarin toimia koronakriisiin liittyväksi silmänlumeeksi ja PR-tempuksi, joka on ”ristiriidassa ERC:n laillisen perustan kanssa”.

Sivuston lähteiden mukaan virastoa hallinnoiva 21-jäseninen tiedeneuvosto oli jo useita päiviä aiemmin päättänyt pyytää Ferraria eroamaan. Yhdeksi syyksi tähän kerrottiin, että Ferrari olisi viettänyt liiaksi aikaa työhönsä liittymättömien, yksityisten aktiviteettien parissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?