Näin otetaan ilo irti karanteenista: Venäläiset näyttelevät uusiksi tunnettuja taideteoksia – katso tästä vaikuttavat kuvat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin otetaan ilo irti karanteenista: Venäläiset näyttelevät uusiksi tunnettuja taideteoksia – katso tästä vaikuttavat kuvat

Vessapaperi, hengityssuoja ja siivoushanskat käyvät rekvisiitaksi, kun venäläiset Facebookin käyttäjät karkottavat viruseristyksen tylsyyttä jäljittelemällä taiteen mestariteoksia.

Venäläisten taideimitaatiot herättävät hilpeyttä.

7.4.2020 17:26

Maailmalla on parhaillaan meneillään useita nettitempauksia, joissa koronaviruskaranteeniin joutuneita ihmisiä innostetaan näyttelemään maailman taiteen mestariteoksia uusiksi kotoa löytyvillä tykötarpeilla.

Venäjällä suosituksi on noussut Facebookin sivusto nimeltä Izoizolyacia. Sanaväännös viittaa koronaviruksen aiheuttamaan eristykseen ja karanteenista ulos maailmalle lähtevään kuvataiteeseen.

Ja mitä kaikkea sieltä tuleekaan!

Jo yli 250 000 ihmistä on liittynyt sivustolle, jossa on esillä toinen toistaan hulvattomampia oivalluksia ja hienoja uudelleentoteutuksia tunnetuista maalauksista, patsaista sekä julisteista.

Ryhmä käyttää venäjänkielistä tunnusta #изоизоляция. Eniten teoksia on nähtävillä Facebookin kautta, mutta osa niistä löytyy myös Instagramista tai Twitteristä.

Monissa reproduktioissa näkyy loistavasti venäläisten huumorintaju, luovuus ja kyky selviytyä, joista ominaisuuksista on nyt suurta apua koronaviruksen aikana.

Izoizolyacia-ryhmän perusti 30. maaliskuuta Katerina Brudnaja-Tsheljadinova, joka kertoo Moskovski Komsomolets -lehden haastattelussa kaiken lähteneen kyllästymisestä koronaviruskaranteeniin.

– Olimme olleet miehen kanssa kotona jo kolme viikkoa ja keksimme sitten huvittaa tällä itseämme ja ystäviämme.

Brudnaja-Tsheljadinova kertoo kaiken lähteneen kaveripohjalta eikä hän osannut ajatella, sivustosta kasvaisi näin nopeasti näin iso. Nyt sivustolle on jouduttu ottamaan käyttöön ennakkomoderointi ja seitsemän moderaattoria tarkistaa julkaistavat teokset ennalta.

Izoizolyacia-ryhmä yhdistää ennen kaikkea venäjänkielisiä tai Venäjän tapahtumien seuraajia eri puolilla maailmaa.

Ryhmän tuotoksia on jaettu aktiivisesti myös suomalaisten venäjän kieltä taitavien ihmisten sosiaalisen median tileillä.

Monissa ”eristystaiteen” uusissa mestariteoksissa näkyy jollain tavalla viittaus koronaviruksen tuomaan muuttuneeseen arkeen.

Vessapaperi on yksi suosituimmista tykötarpeista, mutta myös hengityssuojaimia on käytetty avuksi.

Taideteoksista näkyy, että niiden tekijöillä on ollut hauskaa yhdessä kotona, kun he ovat miettineet maalausten lavastusta ja heittäytyneet niiden tunnelmaan.

Joissakin tauluissa on mukana eri roolissa koko perhe. Usein myös perheen miehet näyttävät innostuneen esittämään mielikuvituksellisia rooleja.

Mutta osaavat myös venäläiset naiset heittäytyä.

Brudnaja-Tsheljadinova kertoo tienneensä ryhmää perustaessaan, että idea taulujen näyttelemisestä uusiksi ei sinänsä ole uusi. Alkuvaiheessa hän ei kuitenkaan tajunnut, että myös monilla maailman museoilla oli jo samanlainen tempaus käynnissä.

Ideana on, että kun museot eivät voi olla koronaviruksen vuoksi auki, ihmiset voivat katsella taideteoksia netissä ja luoda samalla omaa uutta taidettaan.

Suomessa on tällä hetkellä meneillään myös oma vastaava tempauksensa, johon ihmisiä kehotetaan liittymään. Suomalaisten taidemuseoiden ja museokortin tempauksen tunnuksena on #karanteenitaidetta.

Maailmalla vastaavia projekteja löytyy esimerkiksi tunnuksilla #tussenkunstenquarantaine ja #covidclassics. Venäjällä on lisäksi tempaus tunnuksella #сфоткайтипаРембрандт.

Yhdysvalloissa Getty Centerin taidemuseo lanseerasi oman haasteensa jo 25. maaliskuuta Twitterissä.

Venäjällä on näkynyt jo ehdotuksia, joiden mukaan Izoizolyacia-ryhmän parhaat reproduktiot pitäisi tallentaa internetistä myös oikeaan taidemuseoon.

Ajatuksena on, että kun karanteeniajat ovat jossain vaiheessa ohi ja koronavirus on voitettu, ihmiset voisivat käydä museossa katsomassa poikkeusaikojen tuottamaa poikkeuksellista taidetta.

Muokkattu 7.4. klo 19.20. Täsmennetty Izoizolyacia-ryhmän nimen selitystä suomeksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?