Sitkeä huhumylly pyörinyt jo vuosia: Britannian tuoreen oppositiojohtajan väitetään olevan Bridget Jonesin miesystävän esikuva - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sitkeä huhumylly pyörinyt jo vuosia: Britannian tuoreen oppositio­johtajan väitetään olevan Bridget Jonesin mies­ystävän esikuva

Työväenpuolueen uuden johtajan Keir Starmerin ja suosikkikirjoista ja -elokuvista tutun asianajajan väliltä löytyy yhtäläisyyksiä.

Keir Starmer, 57, on Britannian työväenpuolueen tuore johtaja.

6.4.2020 8:14

Britannian työväenpuolue otti lauantaina askeleen kohti keskustaa valitsemalla johtoonsa Keir Starmerin, 57. Hän on tullut kotimaassaan aiemmin tunnetuksi menestyksekkään uran tehneenä, ihmisoikeuksiin erikoistuneena asianajajana.

Starmer toimi myös Englannin syyttäjälaitoksen johdossa viiden vuoden ajan ennen nousuaan parlamenttiin vuonna 2015. Vaikka Starmerista toivotaan nyt työväenpuolueen pelastajaa, brittilehdistössä häntä on kuvailtu tylsäksi ja jokseenkin karismattomaksi hahmoksi.

Ennen politiikkaan siirtymistään Starmer menestyi ja tuli tunnetuksi ihmisoikeusasianajajana.

Starmeriin liittyy kuitenkin yksi asia, joka on kiinnostanut brittejä enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo vuosien ajan. Kukaan tuskin tietää, mistä spekulaatiot saivat alun perin alkunsa, mutta Starmerin on ainakin vuodesta 2014 väitetty olleen esikuvana kirjoista ja elokuvista tutun Bridget Jones -hahmon miesystävälle Mark Darcylle.

Kuten monet suomalaisetkin muistavat, kirjailija Helen Fieldingin luoma Jones on kolmekymppinen lontoolainen sinkkunainen, jonka rakkauselämän käänteitä kirjoissa seurataan. Elokuvaversioissa Jonesia on näytellyt Renée Zellweger.

Bridget Jones (Renée Zellweger) ja Mark Darcy (Colin Firth) läheisissä tunnelmissa vuoden 2004 elokuvassa ”Bridget Jones: Elämä jatkuu”.

Jonesin rakkaudenkohteisiin kuuluva Mark Darcy (elokuvissa Colin Firth) puolestaan on menestynyt asianajaja, jota kuvaillaan älykkääksi, korrektiksi, hyvätapaiseksi ja hyväsydämiseksi mieheksi, mutta Jonesin silmissä alkuun myös koppavaksi ja ylimieliseksi.

Huhut säännöllisesti esillä

Starmerin ja Darcyn urakehityksestä löytyy yhtäläisyyksiä, sillä kumpikin nousi arvostettuun asemaan hoitamalla oikeusjuttuja hyväntekeväisyytenä puolustusasianajajan ominaisuudessa. Moni on nähnyt samankaltaisuutta myös miesten ulkonäössä.

Huhut Starmerista Darcyn esikuvana ovat nousseet brittilehdistössä sekä sosiaalisessa mediassa esille enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Viimeksi aiheesta kirjoitettiin laajemmin tammikuussa, kun Starmer nousi puolueensa puheenjohtajakisan suosikkeihin.

Jouluneuleeseen verhoutunut Mark Darcy (Colin Firth) vuonna 2004 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa ”Bridget Jones: Elämä jatkuu”.

Fieldingin, 61, on väitetty ottaneen mallia ihmisoikeusasianajajana tunnetuksi tulleesta Starmerista 90-luvulla, kun hän loi Darcyn hahmoa. Todisteita ei kuitenkaan tiettävästi ole siitä, että kaksikko olisi tavannut tai tuntenut toisiaan.

Muun muassa Daily Mail kirjoitti tammikuussa, että kaksikon tapaaminen oli mahdollinen, koska Fielding asui Leedsissä samaan aikaan kuin Starmer opiskeli kaupungin ylipistossa oikeustiedettä. Lisäksi kumpikin kuului myöhemmin Lontoossa asuessaan nuorten menestyjien ”eliittiin”.

”Kaikki kysyvät tätä minulta, vaikka sitä pitäisi kysyä häneltä”

Fielding ei ole asiaa suostunut julkisesti avaamaan. Kun The New European -lehti nosti spekulaatiot esille syksyllä 2019, Guardianin toimittaja Zoe Williams otti yhteyttä tuntemaansa Fieldingin ystävään ja pyysi tätä kysymään asiasta kirjailijalta.

Williamsin mukaan Fieldingin vastaus oli lyhyt ja ytimekäs:

– Ei.

Williams kuitenkin muistutti monen muun lailla, että kukaan ei ole kiistänyt sitä, etteikö Colin Firth olisi voinut ottaa roolihahmoonsa mallia Starmerista.

Starmerilta asiaa on tivattu useaan otteeseen, ja useimmiten hän on sanonut, ettei hänellä ole aavistustakaan siitä, voisiko hän olla Darcyn esikuva. Tammikuussa asiasta kysyi mieheltä ITV.

– Kaikki kysyvät tätä minulta, vaikka sitä pitäisi kysyä häneltä, Starmer sanoi naureskellen, viitaten Fieldingiin.

– Hän tietää vastauksen, enkä minä. Se on huhu, joka on kiertänyt joitakin vuosia. Enkä rehellisesti sanottuna tiedä vastausta, hän jatkoi.

Starmer kuitenkin sanoi, että hän olisi ”tietenkin imarreltu”, jos hän olisi ollut Darcyn esikuvana Fieldingin luodessa hahmoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?