Rosvoamisesta syytetty Turkki myönsi vientiluvan Espanjan tilaamille hengityskoneille – ulkoministerin äänensävy vaihtui - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rosvoamisesta syytetty Turkki myönsi vientiluvan Espanjan tilaamille hengityskoneille – ulkoministerin äänensävy vaihtui

Turkki on myöntänyt vientiluvan Espanjaan matkalla oleville 150 hengityskoneelle, jotka ovat jääneet päiväkausiksi jumiin Ankaraan.

Terveydenhuollon työntekijä muodosti sormillaan sydänkuvion poseeratessaan kameralle Madridissa perjantaina.

5.4.2020 18:06

Espanjan ulkoministeri Arancha González Laya julkaisi lauantai-iltana Twitterissä viestin, jossa hän kiitti Turkkia ja maan ulkoministeriä Mevlut Cavusoglua vientiluvan myöntämisestä Espanjan tilaamille hengityskoneille.

– Arvostamme ystävämme ja liittolaisemme elettä, González kirjoitti.

Vielä lauantaiaamuna espanjalaislehti El Mundo oli kertonut Turkin pysäyttäneen Ankarassa lentorahdin, joka sisälsi 150 Espanjan Kiinasta tilaamaa hengityskonetta. Laitteet oli tarkoitettu koronavirusepidemian vuoksi hätään joutuneille Navarran ja Kastilia-La Manchan itsehallintoalueille, mutta lehden mukaan näytti siltä, että ne eivät koskaan saapuisi määränpäähänsä.

Asialla spekuloitiin useissa espanjalaisissa tiedostusvälineissä. Myös ulkoministeri González itse sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että Turkki on todennäköisesti ottanut laitteet omaan käyttöönsä.

– Turkki on viime päivinä asettanut terveydenhuollon tarvikkeita sisältäville lentorahdeille rajoituksia, joiden motiivina on maan oman sairaanhoidon materiaalin varustaminen, González sanoi.

Hänen kerrottiin keskustelleen asiasta asiasta turkkilaisten kanssa useaan otteeseen yhdessä terveysministeri Salvador Illan kanssa, mutta tuloksetta. González sanoi katsovansa, että koneet oli jo menetetty, eikä asialle voitaisi enää tehdä mitään.

Hengityskoneet jäivät jumiin Ankaraan, koska Turkin hallinnon näkökulmasta ne kuuluvat maassa koronaviruksen vuoksi voimassa olevan, lääkintätarvikkeita koskevan vientikiellon piiriin. Tämä taas johtuu siitä, että Kiinasta tilatut hengityskoneiden komponentit koottiin yhteen vasta Turkissa espanjalaisen yhtiön toimeksiannosta.

Uutinen herätti maailmalla pöyristystä, ja Turkki sai asiasta osakseen kovaa kritiikkiä.

Sunnuntaina El País kertoi, että turkkilaisten ”U-käännöstä” olivat edeltäneet ”diplomaattiset manööverit” Espanjan puolelta.

Turkin valtion uutistoimisto Anadolu kertoi Espanjan ulkoministerin kiitoksista niin ikään lauantaina. Anadolu korosti uutisessaan, kuinka González oli sanonut paikalliselle Cuatro-tv-kanavalle kiistävänsä ”voimakkaasti” kaikki Turkkiin kohdistuneet ”epäreilut ja paikkaansa pitämättömät” syytökset.

– Olisi hyvä tietää, että tällaiset lehdistön, poliittisten puolueiden ja yleisön taholta tulevat lausunnot vahingoittavat kahdenvälisiä suhteitamme Turkkiin, González sanoi Anadolun mukaan.

Turkin ulkoministeri vastasi Gonzálezin twiittiin omasta puolestaan.

– Seisomme aina ystävällisen Espanjan rinnalla. Pääsemme näistä vaikeista ajoista yhdessä, Cavusoglu twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?