Hurjia teorioita: karkasiko koronavirus kiinalaisesta laboratoriosta? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hurjia teorioita: karkasiko koronavirus kiinalaisesta laboratoriosta?

Wuhanilaisessa laboratoriossa tutkittiin lepakoiden koronaviruksia.

Wuhanilaisessa laboratoriossa tutkittiin koronavirusnäytteitä helmikuussa.­

5.4.2020 5:19 | Päivitetty 5.4.2020 5:20

Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on tappanut maailmassa virallisten tilastojen mukaan jo yli 60 000 ihmistä, ja todellinen uhriluku lienee selvästi suurempi.

Uusi koronavirus havaittiin ensimmäistä kertaa viime vuoden joulukuussa Wuhanin kaupungissa Kiinassa. Vieläkään ei kuitenkaan ole täysin selvää, mistä virus sai alkunsa. Washington Postin kolumnisti David Ignatius esittelee tuoreessa artikkelissaan eri teorioita asiasta.

Villeimpien väitteiden mukaan virus olisi kehitetty tahallisesti kiinalaisessa laboratoriossa, mutta yhdysvaltalainen Scipps-tutkimusinstituutti todisti tämän teorian vääräksi.

– Vertailemalla saatavilla ollutta dataa genomisekvenssistä tunnettuihin koronaviruskantoihin, olemme päätyneet vakaasti siihen lopputulokseen, että SARS-Cov-2 on syntynyt luonnollisten prosessien kautta, immunologian ja mikrobiologian apulaisprofessori Kristian Anderson kirjoitti.

Kalatori epäilyjen kohteena

Uusi koronavirus muistuttaa rakenteeltaan lepakoiden koronaviruksia.

Ensimmäisistä covid-19-potilaista valtaosa oli kosketuksessa Huananin kalatoriin, jossa myydään myös muita elämiä. Viruksen epäiltiin aluksi saaneen alkunsa sieltä.

Etelä-Kiinan teknisen yliopiston tutkimuksen mukaan torilla ei kuitenkaan myyty lepakoita, ja lähimmät villit lepakot elävät Wuhanista yli 900 kilometrin päässä

Tieteellinen julkaisu Lancet julkaisi tutkimuksen ensimmäisistä koronapotilaista, ja sen mukaan ensimmäisellä potilaalla ei ollut mitään yhteyttä Huananin kalatoriin.

Laboratoriovuoto?

Etelä-Kiinan teknisen yliopiston tutkimus esittää toisen teorian: virus lähti leviämään Wuhanin tautitutkimuskeskuksesta, joka sijaitsee vain 280 metrin päässä Huananin kalatorilta.

Tutkimuksessa kerrotaan, että tutkimuskeskuksessa pidettiin eri tauteja kantavia eläimiä, muun muassa 605:ä lepakkoa. Lepakoita kerännyt asiantuntija on kertonut kiinalaislehdissä tiedostavansa lepakoiden käsittelyyn liittyvän infektioriskin ja asettaneensa itsensä kahdesti karanteeniin: kerran saatuaan iholleen lepakon verta ja toisella kerralla lepakon virtsan takia.

Kiinalaistutkimus kuitenkin vedettiin takaisin pian sen julkaisun jälkeen. Sen kirjoittaja Xiao Botao sanoi Wall Street Journalille, että tutkimusta ei ollut tukemassa ”suoria todisteita”.

Washington Postin haastattelema mikrobiologian ja bioturvallisuuden professori Richard Ebright kertoo, että Wuhanissa lepakoiden koronaviruksia tutkittiin bioturvallisuustasolla 2, joka tarjoaa vain ”minimaalisen suojan”.

Ebright kuvailee Wuhanin tautitutkimuskeskuksessa kuvattua videota, jossa henkilökunta ottaa koronavirusnäytteitä lepakoilta ”riittämättömissä suojavarusteissa ja turvattomilla toimintatavoilla”.

Ebrightin mukaan virus on voinut siirtyä ihmiseen joko suoraan lepakosta tai toisen eläimen kautta. Toinen vaihtoehto on laboratoriossa tapahtunut onnettomuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?