Liittolaiset vihaisina: USA rohmuaa lääkintätarvikkeita muiden maiden edestä ”villin lännen tyyliin”

Koronakriisin kanssa kamppailevat maat syyttävät USA:ta ”merirosvouksesta”, ”Villin lännen taktiikoista” ja käteisen heiluttamisesta kiitoradalla.

Valkoisen talon koronavirusryhmän koordinaattori Deborah Birx ja varapresidentti Mike Pence vierailivat hengityssuojia valmistavan 3M-yhtiön pääkonttorissa 1. maaliskuuta.

4.4.2020 5:30

Yhdysvaltojen liittolaismaat ympäri maailman valittavat supervallan ”Villin lännen” taktiikoista terveydenhuollon kannalta kriittisten välineiden rohmuamisessa. USA:ta syytetään ylihinnan maksamisesta ja jo sovittujen tilausten estämisestä.

Ranskassa ja Saksassa korkean tason viranomaiset sanoivat, että USA maksaa reilusti markkinahintoja enemmän ammattilaistason hengityssuojien kärkituottajalle Kiinalle. USA:n väitetään napanneen sopimuksia korkeilla tarjouksilla senkin jälkeen, kun eurooppalaiset ostajat luulivat kauppojen olleen jo sovittuja. Brasilian terveysministeri kertoi vastaavasta tapauksesta.

– Rahalla ei ole väliä. He maksavat mitä tahansa, koska he ovat epätoivoisia, saksalainen korkean tason lähde kertoi.

– Amerikkalaiset ovat liikkeellä, ja heillä on paljon rahaa, toinen saksalainen hallituslähde sanoi.

”Merirosvousta”

Koronaviruspandemia on levinnyt ympäri maailman sen jälkeen kun se havaittiin viime vuoden lopussa Kiinassa. Hallitukset ympäri maailman ovat epätoivoisesti yrittäneet haalia tarvikkeita lääkäreille, hoitajille ja kansalaisilleen.

Tautitapausten kasvaessa räjähdysmäisesti kamppailu tarvikkeista vain kiihtyy.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi perjantaina, että hän allekirjoittaa asetuksen, joka kieltää ammattilaistason N95-hengityssuojien ja muiden lääkintätarvikkeiden viennin ulkomaille.

Yhdysvaltoihin rekisteröity monikansallinen 3M Co kertoi perjantaina, että Valkoinen talo oli käskenyt sitä pysäyttämään kaikkien Yhdysvalloissa valmistettujen hengityssuojien toimitukset Kanadaan ja Etelä-Amerikkaan. Yhtiön mukaan tällä on ”merkittäviä humanitaarisia seurauksia”.

Berliinin sisäministeri Andreas Geisel julkaisi tiedotteen, jonka mukaan 200 000 3M:n Kiinassa valmistettua hengityssuojaa takavarikoitiin Bangkokissa matkalla Saksaan. Hän kutsui tapausta ”nykyaikaiseksi merirosvoukseksi”.

– Edes maailmanlaajuisen kriisin aikana ei pitäisi käyttää Villin lännen taktiikoita, Geisel sanoi.

Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisjoukkue New England Patriots lennätti omistamallaan lentokoneella yli miljoona N95-hengityssuojaa Kiinasta Yhdysvaltoihin.

”Hankimme kaiken minkä saamme”

Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuuden ministeriössä työskentelevä virkamies kertoi tällä viikolla Reutersille, että yhdysvaltalaiset yritykset ja maan hallitus ovat maksaneet yli markkinahintojen suuresta osasta ulkomailta ostamistaan välineistä.

Asiasta nimettömänä puhunut viranomainen sanoi, että Yhdysvallat ei lopeta ostamista ”ennen kuin meillä on aivan liikaa”. Hänen mukaansa Yhdysvallat saattaa jatkaa suojavälineiden etsimistä elokuuhun asti.

– Olemme hankkineet käsiimme kaiken, minkä saamme, hän sanoi.

Lääketieteellisten välineiden hankkimista koordinoivan Liitovaltion hätäviraston tiedottaja Lea Crager sanoi, että katastrofit johtavat usein tiettyjen tarvikkeiden hintojen nousuun.

– Jos tuotantoketjut häiriintyvät, välttämättömien tarvikkeiden kustannukset nousevat. Niin vain tapahtuu, Crager sanoi.

Brasilian terveysministeri Luiz Henrique Mandetta sanoi tällä viikolla, että Kiina oli luopunut joistain brasilialaisista tilauksista, kun USA lähetti maahan yli 20 rahtilentokonetta ostamaan samoja tuotteita.

Torstaina Mandetta kertoi, että Brasilia oli vihdoin onnistunut tekemään reilun 200 miljoonan euron arvoisen tilauksen, tosin sen toimitusaika on 30 päivää.

Käteistä kiitoradalla

Saksan hallitusta hengityssuojatilauksissa avustavan yhtiön työntekijä kertoi, että käännekohta oli maaliskuun viimeinen viikonloppu. Hänen mukaansa Yhdysvallat ilmestyi silloin aikaisempaa vahvemmin markkinoille.

Hänen mukaansa sopimukset eivät tämän jälkeen enää taanneet toimituksia.

– Kysyntä on paljon, paljon tarjontaa suurempaa.

Ranskassa alueelliset johtajat ovat samoilla linjoilla. Jean Rottner sanoi, että hän joutui jatkuvasti taistelemaan, jotta hengityssuojatilaukset löytäisivät perille hänen johtamaansa Grand Estiin, jossa koronavirus on tehnyt eniten tuhoja Ranskassa.

Hänen mukaansa tilaukset vaihtoivat omistajaa viime hetkillä.

– Amerikkalaiset ottavat käteisen esiin kiitoradalla ja maksavat kolme tai neljä kertaa tarjouksemme verran, Rottner sanoi radiokanava RTL Francelle keskiviikkona.

Pariisin alueen johtaja Valerie Pecresse kertoi, että myös hänen nenän edestään meni tilaus syvätaskuiselle maalle. Hän ei nimennyt Yhdysvaltoja.

– Löysimme muutama päivä sitten tarvikkeita, mutta emme onnistuneet ostamaan niitä, koska muut tarjosivat enemmän, Pecresse kertoi perjantaina radiokanava Franceinfolle.

– He olivat valmiit maksamaan kolme kertaa markkinahinnan.

Ranskan ulkoministeriö sanoi tutkivansa tapauksia. Eräs virkamies kuitenkin epäili, että mitään ei ole tehtävissä.

– Lopulta kyse on markkinavoimista. Se joka maksaa eniten, saa saaliin, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?