Pääkirjoitus: Suomalaistenkin terveys on Putinin käsissä – Venäjän onnistuttava koronataistossaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Suomalaistenkin terveys on Putinin käsissä – Venäjän onnistuttava koronataistossaan

Koronavirustaistelua Vladimir Putin ei voi voittaa uhkailemalla, sotavoimalla eikä propagandalla, ja juuri siksi hän näyttää päivä päivältä yhä heikommalta.

Vladimir Putin piti venäläisille torstaina jo toisen tv-puheen reilun viikon sisällä.

3.4.2020 21:00

On kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi vanhentunut pikavauhtia.

Tai sitten kyse on vain meille suomalaisillekin tutuksi tulleesta etätyöilmiöstä, kun puuterointi ja valaistus eivät satu aina kohdilleen poikkeusoloissa.

Mutta vakavasti puhuen. Jotain perin outoa Putinissa on nyt, kun hänen pitäisi olla johtamassa venäläisiä kansakunnan vahvana isänä kohti voittoisaa koronavirustaistelua.

Putin on perustanut aiemmin koko suosionsa Venäjän sotilaallisen voiman kasvattamiseen, uusien alueiden valtaamiseen ja tarvittaessa jopa brutaalin röyhkeään uhkailuun niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Legendaarisena muistetaan vaikkapa se, kun hän julisti nitistävänsä terroristit tarvittaessa jopa paskahuussiin.

Kun rahaa on syydetty armeijalle ja turvallisuuspalveluille, Venäjän sairaanhoidon uudistaminen on lyöty samaan aikaan kylmän viileästi laimin.

Koronaviruksessa on kuitenkin se ongelma, että se ei ymmärrä totella, vaikka sitä kuinka uhkailisi.

Tätä taistelua Putin ei voi voittaa uhkailemalla, sotavoimalla eikä propagandalla – ja juuri siksi hän näyttää päivä päivältä yhä heikommalta.

Torstaina Putin piti jo toisen tv-puheensa koronavirukseen liittyen ja jatkoi ”virusvapaita” aina huhtikuun loppuun asti. Hän vakuutti myös palkanmaksun jatkuvan kaikille, mutta unohti kertoa, mistä rahat palkanmaksuun otetaan.

Eri puolilta Venäjää onkin jo kuulunut tietoja, joiden mukaan ihmisiä pakotetaan ottamaan palkatonta vapaata tai käyttämään kesälomansa virusvapaisiin.

Vastikään julkaistiin myös Perspektiva-laitoksen kysely, jonka mukaan liki 64 prosentilla venäläisistä ei ole lainkaan säästöjä pahanpäivän varalle. Suuria vaikeuksia on siis vielä edessä perheille ja yrittäjille.

Enää Putin ei yritäkään väittää, että tilanne olisi täysin viranomaisten kontrollissa. Nyt Putinin taktiikkana näyttää sen sijaan olevan, että hän sysää vastuun ikävistä viruspäätöksistä muille.

Moskovassa koronaviruksen vastainen taistelu on henkilöitynyt kaupunginjohtaja Sergei Sobjaniniin. Juuri hän kertoi ensi kerran kansalle ja Putinille itselleen tv-kameroiden edessä, että totuus koronaviruksesta on pahempi kuin viralliset tilastot kertovat.

Myös viralliset luvut ovat lähteneet nyt jyrkkään nousuun. Covid-19-tautiin sairastuneita on Venäjällä yli 4 150.

Putin ilmoitti torstain puheessaan myös, että hän antaa aluejohtajille uusia valtaoikeuksia, jotta nämä voivat laatia omille alueilleen parhaiten sopivat suojautumissuunnitelmat.

Määräys kuulosti aluejohtajien korvissa kuoleman suudelmalta. Viime vuodethan Putin on keskittynyt nimenomaan viemään valtaa pois heiltä.

Venäjältä on alkanut tulla myös huolestuttavia viestejä sairaaloiden kyvystä ottaa vastaan koronaviruspotilaita.

Karjalan Pitkärannassa lääkäreitä on irtisanoutunut vastalauseeksi sille, että heidän olisi pitänyt ryhtyä hoitamaan koronviruspotilaita ilman suojia ja rikkinäisten hengityskoneiden varassa. Pietarissa neljä sairaalaa on jouduttu puolestaan sulkemaan, kun koronaviruksen kantajien pelätään levittäneen virusta laitoksiin.

Monen venäläisen on vaikea ymmärtää sitäkin, miksi Putin lähettää nyt suurieleisesti koronavirusapua Italiaan ja Yhdysvaltoihin samaan aikaan, kun omat sairaalat kituvat. Perjantaina kerrottiin Venäjän uudeksi virusapukohteeksi Serbia.

Suomessa meillä ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin seurata sivusta, miten Venäjä tästä kaikesta selviää.

Koronaviruksen vastainen taistelu on kuitenkin se taistelu, jossa myös meidän suomalaisten on syytä toivottaa Putinille kaikkea mahdollista onnea ja menestystä.

Suomessakaan me emme voi olla turvassa virukselta ennen kuin myös Venäjä on siltä turvassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?