Bloomberg: Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat Kiinan vääristelleen koronatilastoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bloomberg: Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat Kiinan vääristelleen koronatilastoja

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan Kiinan koronalukemat ovat täysin valheellisia.

Julkaistu: 3.4. 4:39

Kiina on asiasta täysin toista mieltä.

Kolme Yhdysvaltain tiedusteluviranomaista on kertonut Bloomberg-uutissivustolle, että tiedusteluyhteisö uskoo Kiinan pimittäneen ja vääristelleen koronavirusepidemian laajuutta maassa. Viranomaiset uskovat, että Kiina olisi tarkoituksella ilmoittanut koronavirustartuntoja ja -kuolemia olevan vähemmän kuin niitä todellisuudessa on.

Tiedusteluviranomaisten mukaan asia todetaan Valkoiselle talolle annetussa raportissa, jonka on laatinut Yhdysvaltain eri tiedusteluvirastoista koostuva tiedusteluyhteisö.

Bloombergille puhuneet viranomaiset halusivat pysytellä nimettöminä, sillä raportin sisältö on salattu. Yhden Bloombergin lähteen mukaan raportti on annettu Valkoiselle talolle viime viikolla.

Kaksi tiedusteluviranomaisista totesi raportista selviävän, että Kiinan lukemat ovat täysin valheellisia.

Joulukuun 2019 lopulla Kiinan Wuhanin terveysviranomaiset saivat tietoja useista kymmenistä potilaista, joille oli tuolloin vielä tuntemattomasta syystä kehittynyt keuhkokuume. 11. tammikuuta Kiinassa todettiin ensimmäinen kuolemantapaus virukseen liittyen.

Kiina on tähän mennessä raportoinut maassa noin 82 000 koronavirustartuntaa ja 3 300 kuolemaa koronavirustartuntoja seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston mukaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tähän mennessä todettu yli 240 000 tartuntaa ja yli 5 900 kuolemaa.

Keskiviikkona Yhdysvaltain presidentti Donald Trump totesi Valkoisessa talossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Kiinan ilmoittamat virustiedot vaikuttavat olevan ”kevyellä puolella”. Trump kuitenkin sanoi, ettei hän ole saanut tiedusteluraporttia, jonka mukaan Kiina olisi vääristellyt epidemian laajuutta.

– Heidän lukemansa vaikuttavat olevan hiukan ”kevyellä puolella” – kiltisti sanottuna, Trump totesi päivittäisessä koronavirustiedostustilaisuudessa.

Kiina on uutistoimisto Bloombergin tiedoista täysin toista mieltä. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying totesi torstaina, että Kiina on toiminut ”avoimesti ja läpinäkyvästi” kaiken aikaa.

– Jotkut USA:n viranomaiset vain haluavat siirtää syyn muiden niskoille, Hua sanoi.

– Itse asiassa emme halua alkaa väittelyyn heidän kanssaan, mutta koska olemme kohdanneet jatkuvaa panettelua heidän puoleltaan, tunnen olevani velvoitettu selventämään totuutta uudelleen.

Hua kyseenalaisti USA:n reaktionopeuden koronavirukseen sen jälkeen, kun USA kielsi lennot Kiinasta 2. helmikuuta.

– Voiko joku kertoa meille, mitä Yhdysvallat on tehnyt sen jälkeen seuraavat kaksi kuukautta? Hua kyseli.

Myös Kiinan valtion omistaman lehden Global Timesin päätoimittaja Hu Xinjin on ottanut asiaan kantaa. Hän kirjoitti sosiaalisen median palvelu Weibossa, että Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset yrittävät vain suunnata huomion pois siitä, että koronavirukseen kuolleiden määrä on kiihtyvässä nousussa Yhdysvalloissa ja monissa muissa länsimaissa.

Wuhanin viranomaisia on koronavirusepidemian alusta alkaen syytetty viruksen peittelystä monella eri tavalla. Kiina muun muassa kiisti pitkään väitteen siitä, että virus tarttuisi ihmisestä toiseen.

Viime viikkoina Kiina on ilmoittanut enää vain muutamasta uudesta kuolemantapauksesta päivittäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?