Unkarin Fidesz-puolueen erottamista vaaditaan jälleen Euroopan kansanpuolue EPP:ssä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Unkarin Fidesz-puolueen erottamista vaaditaan jälleen Euroopan kansanpuolue EPP:ssä

EPP:n puheenjohtajalle Donald Tuskille osoitetun kirjeen allekirjoittajien joukossa on myös Suomen kokoomus.

2.4.2020 17:03

Euroopan kansanpuolue EPP:ssä 13 jäsenpuoluetta vaatii Unkarin valtapuolue Fideszin ja pääministeri Viktor Orbanin erottamista EPP:stä. Fidesz-puolueen jäsenyys ryhmässä jäädytettiin jo viime vuonna, koska puolueen on katsottu rikkovan eurooppalaisia arvoja.

EPP:n puheenjohtaja Donald Tuskille osoitetussa kirjeessä esitetään huoli Unkarin tilanteen kehittymisestä erityisesti tällä viikolla hyväksytyn poikkeuslain vuoksi.

Poikkeuslaki mahdollistaa Orbanin hallitukselle maan johtamisen asetuksilla ohi parlamentin, eikä lailla ole määräaikaa.

– Taistelu covid-19:ää vastaan vaatii laajoja toimia, mutta virusta ei kuitenkaan voi käyttää tekosyynä poikkeustilan määrättömään pidentämiseen. Pelkäämme, että pääministeri Orban käyttää uutta valtaansa laajentaakseen hallituksen otetta kansalaisyhteiskunnasta, kirjeessä todetaan.

Ruotsin maltillinen kokoomus kertoo olleensa aloitteellinen uuden kirjeen laadinnassa. 13 allekirjoittajan joukossa on Suomen kokoomus.

Suomen kokoomus on ajanut pitkään pohjoismaisten ja baltialaisten sisarpuolueidensa kanssa Fideszin erottamista EPP:stä. Erottamiselle ei kuitenkaan ole löytynyt enemmistön tukea jäsenpuolueista.

Jäsenyyden jäädyttäminen tarkoittaa sitä, että Fidesz ei voi asettaa ehdokkaita EPP:n tehtäviin tai olla paikalla kokouksissa. Se on kuitenkin muodollisesti EPP:n jäsenpuolue ja saa käyttää sen tunnuksia.

Keskustaoikeistolaisen EPP:n ryhmä on Euroopan parlamentin suurin, ja siihen kuuluvat Suomesta myös kristillisdemokraatit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?