Ranskan karmea koronatilanne sai alkunsa yhdestä kirkon herätystapahtumasta – ”Kuin näkymätön atomipommi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ranskan karmea koronatilanne sai alkunsa yhdestä kirkon herätystapahtumasta – ”Kuin näkymätön atomipommi”

Kun viranomaiset tajusivat tartuntojen yhteyden Mulhousen helmikuiseen rukoustapahtumaan, oli jo liian myöhäistä. Virus pääsi leviämään jopa viikkoja kaikessa hiljaisuudessa.

Bourtzwillerin kirkkoon on yhdistetty vähintään satoja tartuntoja.

2.4.2020 16:16

Ranskan hirmuisen koronatilanteen jäljet saattavat johtaa yhteen evankelikaalisen seurakunnan vuosikokoontumiseen, maan terveysviranomaiset ovat paljastaneet.

Kun Bourtzwillerin seurakunnan viisipäiväinen ”kristilliset avoimet ovet” -rukoustapahtuma alkoi 17. helmikuuta, oli Ranskassa varmistettu vasta 12 tartuntaa. Viimeisten lukujen mukaan maassa on koronatartuntoja jo lähes 60 000 ja kuolleitakin yli 4 000.

Lähellä Saksan rajaa sijaitsevaan Mulhousen kaupunkiin saapui 2500 osallistujan joukossa joku tai joitakin, joilla oli tartunta. Sen jälkeen virus lähti leviämään alueella muodostaen yhden suurimmista tautipesäkkeistä Euroopassa. Kyseessä oli kuin ”näkymätön atomipommi, joka räjähti kaupungissa”, kuvaili eräs terveysviranomainen Washington Postin mukaan.

Tartunnat pääsivät leviämään alueella jopa viikkoja ennen kuin asia huomattiin. Tuossa vaiheessa koronaa pidettiin vielä ennen kaikkea kiinalaisena ongelmana, eikä Pohjois-Italian koronapommikaan ollut vielä lauennut. Useat sadat lähiseudun saivat lieviä flunssaoireita seuranneina päivinä, mutta niitä ei pidetty minään.

Ensimmäinen diagnosoitu covid-19 -tartunta havaittiin Alsacessa vasta 29. helmikuuta. Kyseessä oli nainen, jonka lapset olivat osallistuneet tapahtumaan isovanhempiensa kanssa.

Maaliskuun 2. päivänä, kun yli 600 kilometrin päässä Nimesissä asuva ja rukoustilaisuuteen osallistunut mies todettiin koronapositiiviseksi, viranomaiset tajusivat, että tapauksilla ympäri maata oli yhteys juuri Mulhouseen. Valitettavasti yhteyden tajuaminen tapahtui liian myöhään eikä tartuntaketjujen jäljittäminen enää onnistunut.

– Mulhousen tapahtuma oli ratkaiseva käännekohta. Tartunta levisi ympäri maata tuon jälkeen, terveysministeri Olivier Véran lausui Journal de Dimanche -lehdelle.

Vaikutukset levisivät laajalle: Paikalla ollut strasbourgilainen sairaanhoitaja ehti tartuttaa paikallisissa sairaaloissa noin 250 ihmistä. Kolme korsikalaista eläkeläistä lensi viruksen kanssa kotiin ja heidän uskotaan edistäneen epidemiaa saarella, jossa on nyt 263 tartuntaa ja 21 kuolemaa. Paikalla olleista burkinafasolaisesta pastorista vaimoineen tuli puolestaan kotimaansa ensimmäiset varmistetut tapaukset.

Ranskan tilanne ei ole ainutlaatuinen: pandemian alusta asti uskonnolliset kokoontumiset ovat levittäneet virusta tehokkaasti muun muassa Etelä-Koreassa ja Intiassa.

Ranskalaisseurakunnan edustajat ovat ilmoittaneet, että heitä ei ole reilua syyttää epidemian leviämisestä, sillä hallitus ei tuossa vaiheessa ollut antanut minkäänlaisia suosituksia.

Jotta tilanne ei toistuisi, Ranskan viranomaiset ovat korostaneet ihmisille, että lähestyvästä pääsiäislomasta ja huhtikuun lopulla alkavasta ramadanista huolimatta ihmisten pitäisi pysyä kotona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?