Islantilaistutkimus: jopa puolet testatuista koronaviruksen kantajista oireettomia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Islantilaistutkimus: jopa puolet testatuista koronaviruksen kantajista oireettomia

Tulokset voivat tarjota arvokasta tietoa koronaviruksen leviämisestä.

Arkistokuva. Miehelle tehtiin Bangkokissa COVID-19 -testi.­

2.4. 6:36

Tuore islantilaistutkimus havaitsi, että jopa puolet testatuista koronaviruksen kantajista oli oireettomia, CNN kertoo.

Pienestä Islannista on kehittynyt COVID-19 -pandemian keskellä yksi koronavirustutkimuksen mallimaita, kun maassa on testattu jopa 17 900 ihmistä. Määrä vastaa noin 5 prosenttia maan väkimäärästä.

Islannin yliopistollinen sairaala testaa vain oireista kärsiviä kansalaisia, mutta deCODE Genetics -niminen yhtiö on testannut islantilaisia laajemmin. Testeihin pääsemisen kriteereinä on ainoastaan oireettomuus ja se, ettei ole karanteenissa. Yhtiö testaa väkeä Islannin kansanterveysviraston pyynnöstä.

Laajamittaisesta testaamisesta on saatu kiinnostavia tuloksia.

DeCode testasi 9 000 ihmistä, joista lopulta vain 1 prosentti osoittautui positiiviseksi. Kuitenkin tuosta yhdestä prosentista peräti 50 prosenttia kertoi olevansa täysin oireettomia.

Myös muissa kansainvälisissä tutkimuksissa on saatu tuloksia, jotka viittaavat siihen, että koronaviruksella saattaa olla oireettomia kantajia. Tämä selittäisi taudin nopeaa leviämistä.

– Mielestäni tämä osoittaa, että olemme testanneet oireettomia ihmisiä tartunnan varhaisessa vaiheessa, ennen kuin heidän oireensa alkavat, DeCoden toimitusjohtaja Kári Stefánsson sanoo CNN:lle.

Stefánsson myös muistuttaa, että testaus on tehty satunnaiselle, mutta testeihin halunneelle joukolle, joten tuloksissa voi olla jonkin verran vääristymää.

Testaamista ja tutkimusta kuitenkin jatketaan. Tulokset voivat tarjota arvokasta tietoa koronaviruksen leviämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?