Ruotsin johtava korona-asiantuntija Aftonbladetille: tämän takia Ruotsin kuolleisuusluvut ovat Suomea korkeammat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin johtava korona-asiantuntija Aftonbladetille: tämän takia Ruotsin kuolleisuusluvut ovat Suomea korkeammat

Asiantuntijan mukaan Suomi ja muut Pohjoismaat tulevat kulkemaan Ruotsin vanavedessä pandemian kehittymisessä.

2.4.2020 5:04

Ruotsissa on kuollut koronavirukseen enemmän ihmisiä kuin missään muussa Pohjoismaassa: keskiviikkoon mennessä covid-19 oli vaatinut maassa jo 239 uhria.

Koronavirukseen oli menehtynyt Suomessa keskiviikkona 17, Norjassa 43 ja Tanskassa 104 ihmistä. Mutta miksi kuolleisuusluvut ovat niin korkeita juuri Ruotsissa?

Ruotsin kansanterveysvirasto Folkhälsomyndighetenin johtava epidemiologi Anders Tegnell avaa syitä ruotsalaismedia Aftonbladetin haastattelussa.

Keskeisin syy Ruotsin luvuille on Tegnellin mukaan se, että Ruotsi on pandemian etenemisessä yksinkertaisesti eri vaiheessa kuin muut Pohjoismaat.

– Olemme [kuolleisuusluvuissa] lähellä Tanskaa ja merkittävästi monia maita matalammissa luvuissa. Mutta sitten olemme myös Suomea ja Norjaa suuremmissa luvuissa. Olemme selvästi eri vaiheissa tätä pandemian kehitystä.

Tegnell näkee, että Suomi tulee seuraamaan Ruotsin vanavedessä, mitä tulee koronaviruksen leviämiseen ja kuolleisuuslukuihin.

– Norjassa tilanne on tähän mennessä koskettanut pääosin yhtä ikäryhmää. Tilanne näytti Ruotsissa samalta joitakin viikkoja sitten. Saa nähdä, miten kehitys jatkuu.

Ruotsi teki täyskäännöksen

Ruotsin toimenpiteet koronaviruspandemian keskellä ovat nostattaneet monissa Euroopan maissa kulmakarvoja. Ruotsi on tähän asti noudattanut muusta Euroopasta poiketen melko lievää linjaa esimerkiksi liikkumisen ja ihmisten tapaamisen rajoittamisen suhteen.

Ruotsi teki keskiviikkona linjauksessaan kuitenkin täyskäännöksen, kun maassa kuoli yhden päivän aikana 59 henkeä koronavirusinfektion seurauksena. Etenkin Tukholmassa odotetaan lukujen yhä synkkenevän lähiviikkoina.

Ruotsin sosiaali- ja terveysministeri Lena Hallengren ja maan kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Johan Carlson esittelivät keskiviikkona liudan uusia ohjeita ja määräyksiä, jolla koronaviruksen leviämistä yritetään hillitä.

Keskeisimmät niistä koskevat kauppojen ja liikkeiden asiakasmääriä, julkista liikennettä ja maan urheiluseurojen toimintaa. Riskiryhmiin kuulumattomia kehotetaan liikkumaan ulkona niin vähän kuin mahdollista. Koulut pysyvät Ruotsissa kuitenkin edelleen auki.

Tukholmalaisella kadulla olevassa mainoksessa kehotetaan jäämään kotiin, jos on sairas.­

Dagens Nyheteterin mukaan ruotsalaisten lääkäreiden, sairaanhoitajien ja muun hoitohenkilöstön keskuudessa on herännyt syvä huoli siitä, riittävätkö suojavarusteet turvaamaan työntekijöitä koronatartunnalta. Lehden mukaan moni on peloissaan sekä muiden että oman henkensä puolesta.

Epidemiologin mukaan toimenpiteet ovat olleet riittäviä

Tegnellin mukaan Ruotsin toimenpiteet koronaviruksen hillitsemiseen ovat kuitenkin olleet toimivia. Asiantuntija sanoo Aftonbladetille, että koronavirustartuntojen määrän kasvu on vääjäämätöntä, mutta niiden tahti on hänen mukaansa ollut paljon hitaampaa Ruotsissa, kuin monissa muissa maissa.

– Tämä on vaikea tilanne --- mutta uskon, että olemme tähän mennessä hoitaneet sitä hyvin, ja jatkamme työn tekemistä, Tegnell sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?