”Tilanne hallinnassa” – Reutersin artikkeli paljastaa, kuinka EU-maat yliarvioivat kykynsä torjua koronaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Tilanne hallinnassa” – Reutersin artikkeli paljastaa, kuinka EU-maat yliarvioivat kykynsä torjua koronaa

Uutistoimisto Reutersin näkemien asiakirjojen mukaan EU-komissio tarjosi jäsenmaille jo tammikuussa apua hengityssuojaimien ja muiden tarvikkeiden hankkimiseen. Yksikään maa ei katsonut tuolloin tarvitsevansa sitä.

2.4. 1:40
  • Yllä oleva grafiikkavideo havainnollistaa, kuinka koronavirus levisi ympäri maailmaa. Videon laskuri päättyy maaliskuun 20. päivään, jonka jälkeen tartuntojen määrä on lähes nelinkertaistunut.

Koronaviruspandemian keskellä rimpuilevien EU-maiden hallitukset saattoivat itse pahentaa omaa ahdinkoaan yliarvioimalla omat kykynsä vastata haasteeseen. Näin kertoo uutistoimisto Reuters keskiviikkoiltana julkaistussa erikoisartikkelissaan.

Reuters on saanut käsiinsä asiakirjoja, joiden mukaan hallitukset viestittivät Brysseliin vielä helmikuun alussa, että niiden terveydenhuoltojärjestelmät olivat valmiina viruksen leviämiseen ja että tarvetta tarvikevarastojen kasvattamiselle ei ollut.

Koko maailmaa järisyttävä koronavirus tietokoneella luodussa kuvassa.­

Vain kuukautta myöhemmin EU-maat päätyivät muiden maailman valtioiden tavoin käymään raivokasta kamppailua markkinoilla olevista hengityssuojaimista, hengityskoneista, testeistä sekä muista viruksen torjuntaan tarkoitetuista tarvikkeista.

EU-komissio on arvioinut EU-maiden tarviketarpeen olevan 10 kertaa korkeampi kuin markkinoilla tavallisesti olevien tarvikkeiden määrät.

Virkamiehen optimismi perustui jäsenmaiden kertomaan

Tarvikepulan taustalla on pääasiassa nopeasti paisunut, maailmanlaajuinen kysyntä. Reutersin näkemien asiakirjojen mukaan hallitusten yliarvioiva suhtautuminen omaan valmiuteensa on kuitenkin mahdollisesti pahentanut tilannetta entisestään.

– Tilanne hallinnassa, totesi EU-komission virkamies diplomaattikokouksessa, joka pidettiin jäsenvaltioiden kesken suljettujen ovien takana 5. helmikuuta.

Suoja-asuun pukeutunut kaupungin työntekijä desinfioi raitiovaunupysäkkejä Strasburgissa keskiviikkona.­

Kahta viikkoa aiemmin Kiina oli eristänyt 60 miljoonan Hubein maakunnan, josta virus oli lähtenyt loppuvuodesta 2019 leviämään.

– Jäsenmailla on vahva valmiustaso, ja useimmilla on olemassa käytännöt covid-19:n jäljittämiseksi ja hoitamiseksi, viranomainen sanoi.

Reutersin mukaan hän perusti puheensa EU-maiden edustajilta saamiinsa tietoihin.

Kahta viikkoa myöhemmin koronavirus vaati ensimmäiset kuolonuhrinsa Italiasta, josta tuli myöhemmin pandemian keskipiste Kiinan vanavedessä. Keskiviikkoon mennessä, eli vajaat kaksi kuukautta myöhemmin, maassa oli todettu jo kaikkiaan 13 155 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa.

Tilanteen vakavuus valkeni vasta maaliskuussa

Reuters kysyi EU:n tiedottajalta, oliko unionin ja sen jäsenmaiden reagointi viruksen leviämiseen liian hidasta.

– Komissio tarjosi jäsenmaille mahdollisuutta tukeen tammikuusta alkaen, nimettömänä puhunut tiedottaja kertoi.

Tilanteen vakavuus alkoi valjeta EU-maiden hallituksille karulla tavalla maaliskuussa. Sen sijaan, että maat olisivat puhaltaneet yhteen hiileen ja ryhtyneet yhdessä ponnistelemaan pandemiaa vastaan, ne päätyivät sulkemaan rajojaan sekä estämään lääkintätarvikkeiden vientiä naapurimaihin.

Koronviruspandemia on autioittanut julkiset paikat lähes kaikkialla maailmassa. Kuva otettiin Amsterdamin keskusrautatieasemalla keskiviikkona.­

Reutersin mukaan Italialla on edelleen vain murto-osa niistä 90 miljoonasta hengityssuojaimesta, jotka sen terveydenhuoltohenkilöstö tarvitsisi kuukausittain käyttöönsä. Ranska puolestaan tilasi viime viikolla yli miljardi maskia, ja yritykset eri maissa muokkaavat tuotantolinjojaan valmistaakseen hengityskoneita.

Neljä maata varoitti tarvitsevansa apua ehkä myöhemmin

Helmikuun 5. päivän kokousta oli edeltänyt sarja kokouksia, joihin osallistui terveysasiantuntijoita jäsenmaista. Juuri näiden tapaamisten perusteella EU-virkamies oli luonut optimistisen arvionsa jäsenmaiden valmiudesta.

”Pysy kotona, pelasta henkiä”, kehotti Lontoossa Brixtonin asemalle pystytetty kyltti keskiviikkona.­

Tammikuun 31. päivänä järjestetyssä kokouksessa valtioiden terveysministeriöiden edustajat kertoivat komissiolle, etteivät heidän maansa tarvinneet apua tarvikkeiden hankkimiseen.

– Yksikään maa ei ole toistaiseksi pyytänyt tukea uusien torjuntakeinojen hankkimiseen, kokouksen pöytäkirjaan kirjattiin.

Neljä maata kuitenkin varoitti tarvitsevansa mahdollisesti suojavarusteita, mikäli tilanne Euroopassa pahenisi. Näitä maita ei pöytäkirjassa ole nimetty.

Sopimuksia toimituksista ei toistaiseksi ole

EU-komissio vaati vielä ainakin kahdessa myöhemmässä kokouksessa valtioita tarkentamaan tarpeitaan. Helmikuun 28. päivänä komissio käynnisti lopulta yhteisen hankintaprojektin kasvosuojien ja muiden suojavarusteiden saamiseksi.

Tässä vaiheessa komission ensimmäisestä avunantotarjouksesta oli kulunut noin kuukausi.

25 EU-maan puolesta jätettyyn tarjouspyyntöön ei tullut vastauksia. Tämä käy ilmi Reutersin näkemästä EU:n sisäisestä asiakirjasta.

Espanjan armeijan sotilaat antoivat kiitosaplodit terveydenhuollon henkilöstölle Madridissa maanantaina.­

Nyt jäsenmaat arvioivat tarjouksia, jotka on saatu toiseen, myöhemmin jätettyyn tarjouspyyntöön. Sopimuksia ei kuitenkaan toistaiseksi ole saatu aikaan, joten myös tarviketoimitukset siintävät vielä viikkojen päässä, kuten komissio on arvioinut.

Asiakirjat paljastavat myös, että EU-maat vakuuttivat Brysselille terveydenhuoltohenkilöstöjensä olevan valmiina hoitamaan koronaviruspotilaita. Mutta vain Italia ryhtyi vaatimaan hoitajilta ja muilta kasvosuojien käyttöä tartuntaepäilyjen kohdalla 24. helmikuuta alkaen.

Siitä huolimatta lähes 10 000 italialaista terveydenhuollon työntekijää on saanut tartunnan. Tämä on virallisten tilastojen mukaan yli yhdeksän prosenttia kaikista maassa todetuista tartunnoista.

Riskiä terveydenhuollon ylikuormittumiseen pidettiin vähäisenä

Suojaustarvikkeiden lisäksi ylioptimistisia EU-maissa on oltu myös testien ja hengityskoneiden riittävyyden suhteen. Testeistä tehtiin yhteinen tarjouspyyntö 18. maaliskuuta.

Hengityskoneiden yhteishankinnan tarve nousi esille EU-kokouksissa ensimmäisen kerran vasta maaliskuun 13. päivänä. Neljä päivää myöhemmin komissio käynnisti hankintaohjelman niiden saamiseksi.

Saksalainen lääkäri esitteli kameralle koronavirusnäytteen sisältävää muoviputkea maaliskuun alkupuolella.­

Koronaviruksen torjuntatoimien tarkoituksena on ollut tasoittaa terveydenhuoltojärjestelmän kuormitusta potilasmäärien kasvaessa voimakkaasti. Vielä helmikuun puolivälissä EU:n tartuntatautien ehkäisy- ja valvontakeskus piti terveydenhuoltojärjestelmien ylikuormittumisen riskiä ”matalana tai maltillisena”.

Keskuksen arvio perustui kuitenkin jäsenmailta saatuihin tietoihin. Kuukautta myöhemmin se päivitti arviotaan ja ilmoitti, että yhdelläkään EU-maalla ei välttämättä olisi tyhjiä tehohoitopaikkoja jäljellä enää huhtikuun puolivälissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?