Aprillipilasta jopa vankeutta – koronavirus sai maailman maat kieltämään vitsailun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aprillipilasta jopa vankeutta – koronavirus sai maailman maat kieltämään vitsailun

Useat maat ovat kieltäneet koronavirusaiheiset aprillipilat.

Koronaviruksesta on levinnyt valtavasti väärää tietoa ja valeuutisia.

1.4.2020 20:20

Aprillipäivänä 1. huhtikuuta maailman sanomalehdissä ja sosiaalisessa mediassa julkaistaan tavallisesti lukematon määrä aprillipiloja. Mutta koronaviruskriisin keskellä monet maat ovat määränneet erityisesti koronaviruksella pilailun pannaan.

Esimerkiksi Thaimaassa hallitus ilmoitti tiistaina että korona-aiheinen aprillipila voi johtaa maassa jopa viiden vuoden vankeustuomioon.

Taiwanissa presidentti Tsai Ing-wen vetosi Facebookissa kansalaisiin, jotta nämä olisivat vitsailematta viruksella. Presidentin mukaan väärien tietojen levittämisestä voi seurata jopa kolmen miljoona Taiwanin dollarin eli yli 90 000 euron sakot.

Intiassa Maharashtra osavaltion kyberturvallisuusviranomainen ilmoitti ryhtyvänsä oikeustoimiin jokaista valeuutisia aprillipäivänä levittävää vastaan.

Myös Euroopassa Saksan terveysministeriö kehotti ihmisiä olemaan keksimättä virukseen liittyviä tarinoita. ”Korona ei ole vitsi”, ministeriö korosti.

Monet tahot ovatkin luopuneet aprilliperinteestä tilanteen vuoksi. Esimerkiksi aprillipiloistaan tunnettu Google on pitäytynyt pilailusta tänä vuonna. Yhtiön mukaan se haluaa kunnioittaa pandemiaa vastaan taistelevia.

Pelkona on, että internetistä tietoa koronaviruksesta etsivät ihmiset erehtyvät pitämään aprillipiloja oikeina uutisina. Verkossa leviää jo valmiiksi suuri määrä virheellistä ja valheellista tietoa viruksesta ja sen tarttumiseen ja parantamiseen liittyvistä uskomuksista. Maailman terveysjärjestö WHO onkin puhunut pandemian lisäksi myös infodemiasta, joka viittaa virheellisen tiedon leviämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?