Trump varoitti amerikkalaisia edessä olevista ”tuskallisista viikoista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump varoitti amerikkalaisia edessä olevista ”tuskallisista viikoista”

Yhdysvaltain presidentti muistutti amerikkalaisia ottamaan vakavasti hallituksen ohjeet eristäytymiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti amerikkalaisia, että tulevat viikot tulevat olemaan tuskallisia.

1.4.2020 1:43

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on varoittanut kansalaisia edessä olevissa tuskallisista viikoista. Trump puhui tulevasta kahdesta viikosta päivittäisessä koronaviruskriisin liittyvässä tilannekatsauksessaan.

– Tulemme käymään läpi kaksi erittäin rankkaa viikkoa, Trump sanoi.

Tiedotustilaisuudessa Trump myös kehotti kansalaisia ottamaan vakavasti hallinnon uudet ohjeet 30 päivän eristäytymiseen.

– On kyse elämästä ja kuolemasta, Trump sanoi.

Trump sanoi myös, että liittovaltion hallinnolla on hallussaan 10 000 hengityslaitetta. Presidentin mukaan niitä ei ole vielä jaettu osavaltioiden sairaaloihin, koska hoitoa vaativien tapausten määrän odotetaan nousevan lähitulevaisuudessa jyrkästi.

CNN:n mukaan presidentti on aiemmin ollut sitä mieltä, että kerran osavaltioihin jaettua laitteistoa voisi olla vaikea saada enää takaisin.

Trump lisäksi varoitti, että joidenkin osavaltioiden sairaaloissa voi tulla pulaa hengityskoneista.

Pari päivää sitten Trump arvioi, että koronaviruskuolemien määrässä korkein kohta saavutetaan todennäköisesti kahden viikon kuluessa eli pääsiäisen aikoihin.

Eilisessä tilannekatsauksessaan Trump kertoi, että jo miljoona amerikkalaista on testattu koronaviruksen varalta.

"Tähän ei ole ihmehoitoja"

Kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci toisti lehdistötilaisuudessa aiemman arvionsa siitä, että Yhdysvalloissa on syytä varautua jopa 100 000 koronaviruskuolemaan.

Terveysviranomaisten mukaan vain jyrkät eristystoimet ja liikkumisrajoitukset voivat auttaa hidastamaan ja estämään viruksen leviämistä. Rajoitusten arvioidaan koskevan jo ainakin 75:tä prosenttia asukkaista.

– Tähän ei ole ihmerokotteita tai -hoitoja. On vain se, miten käyttäydymme. Meistä jokaisen toiminta vaikuttaa siihen, miten pandemia kehittyy seuraavan 30 päivän aikana, presidentin hallinnon virustorjuntatoimista vastaava Deborah Birx sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Birxin mukaan viruskuolemien määrä saattaa pahimmassa tapauksessa nousta Yhdysvalloissa jopa 240 000:een.

Tiistain kuolleisuusluku toistaiseksi korkein

CNN:n mukaan Yhdysvalloissa on viimeisen vuorokauden aikana kuollut koronaviruksen seurauksena ainakin 770 ihmistä. Kyseessä on maan korkein päivittäinen luku koronavirusepidemian aikana.

Uutiskanavan mukaan Yhdysvalloissa on nyt raportoitu yli 3 770 virukseen liittyvää kuolemaa.

Maailman tartuntamääriä seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan varmistettuja koronavirustartuntoja on Yhdysvalloissa yli 186 000. Tartuntojen todellinen määrä lienee tätä suurempi.

Yhdysvalloissa on vahvistettuja tartuntoja eniten maailmassa. Yhdysvaltojen jälkeen eniten todettuja tartuntoja on raportoitu Italiassa, Espanjassa ja Kiinassa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on Johns Hopkins -yliopiston mukaan vahvistettu yli 855 000.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 1.4. kello 2.36.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?