Karibialle koronaa paennut viihdepohatta nostatti raivon somekuvallaan – ”Niin häpeällistä ja groteskia”

Miljardööri David Geffen päätyi kritiikin myötä poistamaan koko Instagram-tilinsä.

Musiikki- ja elokuvatuottaja David Geffenin Instragram-päivitys nostatti valtavan vastareaktion.

31.3.2020 23:37

Musiikki- ja elokuvatuottajana omaisuutensa kerännyt yhdysvaltalainen miljardööri David Geffen, 77, kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään, joten maailmalla parhaillaan leviävä koronavirus voisi olla hänelle kohtalokas kohdalle osuessaan.

Monien muiden riskiryhmäläisten tavoin myös Geffen on suhtautunut vakavasti viranomaisten ohjeisiin ja hakeutunut vapaaehtoiseen eristykseen muista ihmisistä.

– Eilinen auringonlasku. Eristyksissä Grenadiineilla virusta vältellen. Toivon, että kaikki ovat turvassa, Geffen kirjoitti julkaistessaan viikonloppuna Instagramissa kuvan Karibianmerellä lipuvasta, 140-metrisestä huvijahdistaan Rising Sunista.

Geffenin Rising Sun-jahdin kerrotaan olevan noin 540 miljoonan euron arvoinen.

Geffenin kuvasta nousi saman tien äläkkä sosiaalisessa mediassa. Monien mielestä se alleviivasi karulla tavalla koronavirusajan todellisuutta, joka ei ole sama kaikille.

Kriitikoiden mielestä on irvokasta, että samaan aikaan kuin maailman varakkaampi väestö pystyy pakenemaan virusta ylellisille loma-asunnoilleen, huvijahdeilleen tai yksityisiin bunkkereihinsa, joutuvat kriittisissä työtehtävissä toimivat sairaanhoitajat, kaupanmyyjät ja muut ottamaan tartunnan riskin kamppaillessaan samaan aikaan lastenhoito-ongelmiensa kanssa.

”Kävelit juhliin kuin olisit kävellyt jahdille...”

Geffenin päivitystä kommentoi Twitterissä muun muassa kolumnisti ja tv-juontaja Meghan McCain, joka tunnetaan myös edesmenneen republikaanisenaattorin John McCainin tyttärenä.

– David Geffenin omaisuuden arvo on kahdeksan miljardia dollaria! Luojan tähden, auta tätä maata saamaan hengityskoneita ja sairaanhoitajia saamaan maskeja sekä tarvikkeita, joita he tarvitsevat! McCain kirjoitti.

– Tai sitten ei, pysy vain sillä v**un jahdillasi ja jatka Instagramin päivittämistä. Tämä on niin häpeällistä ja groteskia, McCainin vuodatus jatkui.

David Geffenin omaisuuden on arvioitu olevan noin seitsemän miljardia euroa.

Toinen twiittaaja puolestaan pohti omassa viestissään, oliko Geffen ”näyttänyt juuri kaikille keskisormea”.

– David Geffen ratsastaa virusta pakoon hengityskoneista tehdyllä jahdilla, kommentoi ääriajatteluun erikoistunut tutkija Mark Pitcavage.

Erään twiittaajan mukaan on olemassa perusteet spekulaatioille, joiden mukaan Carly Simonin 1970-luvun megahitti You're So Vain kertoisi nimenomaan Geffenistä.

– ”Kävelit juhliin kuin olisit kävellyt jahdille...” hän mukaili kappaleen sanoja.

Instagram-tili katosi kritiikin myötä

Geffen ei tietenkään ole ainoa ökyrikas, joka on hakeutunut eristyksiin ylellisiin olosuhteisiin. Miljardööriä syytettiin ennen kaikkea tilannetajun kadottamisesta, kun hän raportoi omasta tilanteestaan julkisesti.

Kritiikin myötä Geffen sulki myöhemmin koko Instagram-tilinsä.

Business Insiderin mukaan Geffen on viimeisin esimerkki julkisuuden henkilöistä ja upporikkaista, jotka ovat joutuneet kritiikin kohteeksi jakaessaan kuvia ja videoita ”eristyskartanoistaan” tai hengennostatukseksi tarkoitetuista laulutuokioistaan. Moittijat ovat muistuttaneet heitä muun muassa siitä, kuinka ihmiset kaikkialla maailmassa ovat nyt huolissaan läheistensä ja työpaikkojensa menettämisestä viruspandemian vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?