Kommentti: Kaikki valta minulle! – Unkarin Orbán otti kaiken irti koronasta

Viktor Orbán käyttää kaikki mahdollisuudet lisätä valtaansa ja nyt hän sai kaikkien aikojen tilaisuutensa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

31.3.2020 21:30

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ajoi maanantaina läpi poikkeuslain, joka keskittää kaiken vallan hänen hallituksellaan. Laki pysyy voimassa toistaiseksi, siis niin pitkään kuin Orbán haluaa. Sitä perustellaan koronatilanteella, joka ei eurooppalaisittain ole Unkarissa kovin huono, vaikka tauti onkin jo vaatinut kuolonuhreja.

Orbán on ollut tällä erää pääministerinä vuodesta 2010 ja käyttänyt hyväkseen jokaisen mahdollisen tilaisuuden laajentaa valtaansa. Edellisen suuren mahdollisuuden tarjosi vuoden 2015 pakolaiskriisi. Sen jälkeen tuomarien, lehdistön ja yliopistojen vapautta on leikattu. Nyt Orbánin hallituksen koronatoimista ”vääristellen” tietoja julkaisevia uhkaa vuosien vankeus. Pelätään, että tämä voi äkkiä koskea muitakin aiheita.

Tähän asti Orbán on ollut kruunamaton itsevaltias. Nyt hän sai mahdollisuuden olla sellainen virallisestikin, jos vain haluaa.

Miksi vaaleja ei sallita?

Poikkeustilan voimassa ollessa vaaleja ei järjestetä. Unkarin edelliset parlamenttivaalit pidettiin vasta kaksi vuotta sitten. Seuraaviin on samat kaksi vuotta, mutta synkimmissäkään ennusteissa ei uskota Euroopan poikkeusolojen koronan vuoksi jatkuvan niin pitkään. Orbánilla toki voi olla toinen käsitys asiasta. Ehkä hän odottaa toisenlaisia poikkeusoloja.

Viime vuonna hänen Fidesz-puolueensa ehdokas Budapestin pormestariksi kärsi tappion, mikä oli ensimmäinen vakava poliittinen takaisku vuosikausiin. Orbán ei pidä sellaisista.

Hänestä tuli ensi kertaa pääministeri 22 vuotta sitten. Silloin Orbán esiintyi länsimielisenä liberaalina. Sitten hän joutui kahdeksi kaudeksi oppositioon ja muutti Fideszin populistioikeistolaiseksi ja konservatiiviseksi. Entisen neuvostovallan vastustajan uusi idoli oli Venäjän Vladimir Putin.

Orbánin Unkarista tuli kansainvälisen äärioikeiston mekka, jonne se vaeltaa pyhiinvaelluksille kuin äärivasemmistolaiset lähimenneisyydessä Hugo Chavézin Venezuelaan.

Voimaton Eurooppa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi tiistaina tiedotteen. Siinä hän varoitti koronan vuoksi määrättävistä poikkeustoimista, joilla rikotaan demokratiaa ja EU:n sopimuksia. Hän ei maininnut nimillä Orbánia ja Unkaria.

Italian entinen pääministeri Matteo Renzi vaati Unkarin häätämistä EU:sta. Tämä tuskin onnistuu, koska Unkarilla on aina vähintään Puola takuumiehenään.

Vanhoilta ajoiltaan Fidesz kuuluu europarlamentissa keskustaoikeistolaisten puolueiden EPP-ryhmään. Sen jäsenyys on jäädytetty, mutta erotus ei ole onnistunut. Viime eurovaalien jälkeen Orbánin hallitsemat europarlamenttipaikat ovat entistä tärkeämpiä.

Unkarin opposition toivo on, että Orbán ei sittenkään kehtaisi venyttää poikkeustilaa loputtomiin. Hän saattaa sittenkin varoa EU:n hylkiöksi joutumista.

Jotain hän haluaa vastineeksi siitä luopumisesta. Unkari on palaamassa sotien väliseen aikaan, jolloin amiraali Miklós Horthy hallitsi sitä valtionhoitajana. Hänen ajatusmaailmansa ja valtansa tuovat nyt mieleen Orbanin. Horthya seurasi pitkä kommunismin kausi. Sen jälkeen Unkari oli eurooppalainen demokratia 30 vuotta.

Se aika saattaa taas olla ohi.

Koronakriisi on Viktor Orbánin uusin syy valtansa kasvattamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?