Silkka tuuri auttoi Etelä-Koreaa suitsimaan koronaa – ”Menimme sanattomiksi, kun näimme skenaarion muuttuneen todellisuudeksi”

Etelä-Korean viranomaiset järjestivät joulukuussa harjoituksen, jossa suunniteltiin toimia Kiinasta leviävän virusepidemian varalle. Samaan aikaan Kiinassa vasta pantiin merkille ensimmäisiä tartuntoja, jotka paljastuivat myöhemmin koronaviruksen aiheuttamiksi.

Toimistotyöntekijät olivat peittäneet kasvonsa maskeilla lähtiessään ulos lounaalle Soulissa tiistaina.

31.3.2020 20:36

Viime joulukuun 17. päivänä parikymmentä Etelä-Korean johtavaa tartuntatautien asiantuntijaa ryhtyi ratkomaan huolestuttavaa skenaariota. Siinä eteläkorealaisen perheen jäsenet olivat saaneet keuhkokuumeen matkaillessaan Kiinassa, jossa samaan aikaan oli alettu havaita tunnistamattomaan tautiin liittyviä tartuntatapauksia.

Skenaariossa tämä hypoteettinen tauti alkoi levitä nopeasti perheen ystävien ja työtovereiden sekä heitä hoitaneen terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa. Uhkaan vastatakseen ryhmä Etelä-Korean tartuntatautien kontrollointi- ja ehkäisykeskuksen KDCD:n asiantuntijoita kehitti algoritmin löytääkseen taudinaiheuttajan ja sen alkuperän.

Samalla kehitettiin tartuntojen testaamiseen käytettyjä järjestelmiä.

Vaikka edellä kerrottu saattaa kuulostaa maailmaa tällä hetkellä koettelevan koronaviruspandemian varhaisilta vaiheilta, toimien käynnistämisen päivämäärä paljastaa niiden osuneen ajankohtaan, jolloin Kiinan Wuhanissa oli vasta alettu havaita ensimmäisiä mystisiä tartuntatapauksia.

”Se oli silkkaa tuuria”

Kyseinen, kuvitteellinen skenaario on kerrottu Etelä-Korean hallituksen salatussa asiakirjassa, jonka uutistoimisto Reuters on saanut käsiinsä. Asiakirja puolestaan liittyy maan hätätilaviranomaisten joulukuussa järjestämään pöytäharjoitukseen, jossa hahmoteltiin toimia sekä luotiin työkaluja mahdollisen tartuntatautiepidemian varalta.

Aurinkoinen sää houkutteli Soulin asukkaita sunnuntaina ulkoilemaan.

Kului vain muutama viikko, ja suunnitelmia päästiin soveltamaan käytäntöön. Etelä-Korea raportoi maan ensimmäisestä koronavirustapauksesta 20. tammikuuta.

– Kun tarkastellaan viimeistä 20 vuotta, ihmisiä ovat enimmäkseen kiusanneet joko influenssa- tai koronavirukset. Pärjäämme melko hyvin influenssan kanssa, mutta olimme olleet huolissamme uudenlaisen koronaviruksen leviämisen mahdollisuudesta, harjoitusta johtanut KCDC:n asiantuntija Lee Sang-won kertoi Reutersille.

– Se oli silkkaa tuuria – menimme sanattomiksi, kun näimme skenaarion muuttuneen todellisuudeksi. Mutta harjoitus auttoi meitä säästämään paljon aikaa testauskäytäntöjen kehittämisessä ja tapausten tunnistamisessa, Lee kertoi.

Myös oireettomia testataan

Näyttää siltä, että Etelä-Korean harjoitus oli avainasemassa, kun laajinta Kiinan ulkopuolella nähtyä koronaepidemiaa saatiin hidastettua aggressiivisella ja sitkeällä testaamisella.

Etelä-Korea on saanut paljon kiitosta toimistaan epidemian hillitsemisessä, ja se onkin päässyt verrattaen vähällä moniin muihin maihin verrattuna. Tiistaihin mennessä reilun 50 miljoonan asukkaan Etelä-Koreassa oli todettu vain 9 786 koronavirustartuntaa ja 162 niihin liittyvää kuolemaa.

Viimeisten viikkojen aikana päivittäiset uusien tartuntojen määrät ovat pysyneet nekin maltillisina.

Lääkintähenkilökunta odotti autoillaan testattavaksi tulevia Daegussa sijaitsevan terveyskeskuksen edustalla maaliskuun alussa.

Kun maassa oli nähty ensimmäinen isompi tartuntojen aalto, kului vain päiviä, kun viranomaiset ottivat käyttöön laajan testausohjelman. Siinä testattiin myös oireettomia ihmisiä, jotka olivat saattaneet tartuttaa muita tietämättään.

Testausten avulla joukosta saatiin myös eristettyä varmistetut tartunnan saaneet sekä jäljittämään heidän kontaktinsa.

”Saatoimme ehkä hieman ylireagoida”

Leen mukaan Etelä-Korean viranomaiset olivat valmiina aloittamaan laajan testaamisen jo ennen kuin Kiinan viranomaiset olivat vahvistaneet epidemian 31. joulukuuta. Reutersin näkemä dokumentti vahvistaa, että KCDC:llä oli valmis testauskäytäntö jo tammikuun 4. päivänä, eli muutamaa päivää ennen kuin kiinalaiset ylipäätään tunnistivat viruksen.

Uunituoreita koronavirustestejä tarkastettiin SD Biosensor -yhtiön tuontantolinjalla Cheongjussa viime perjantaina.

Testaaminen käynnistyi 9. tammikuuta, ja maaliskuun alkuun mennessä viranomaiset ehtivät tekemään jo 20 000 testiä päivässä. Viisi yhtiötä syyti kiivaalla tahdilla testipakkauksia sekä kotimaiseen käyttöön että ulkomaille vietäväksi.

– Saatoimme ehkä hieman ylireagoida, kun meillä oli vasta muutama kotimainen tartunta. Mutta oli olemassa merkittävä mahdollisuus, että se saavuttaisi todellakin pandemian tason, Lee arvioi.

Leen mukaan harjoituksen järjestänyt asiantuntijaryhmä perustettiin vuonna 2018. Osasyynä tähän oli KCDC:n vuonna 2015 saama ankara kritiikki, joka liittyi maassa tuolloin nähdyn MERS-koronavirusepidemian hoitoon.

Käytäntöjä haluttiin siis parantaa tulevan varalta.

– Olemmeko pärjänneet hyvin? En tiedä. Mutta emme halunneet toistaa sitä, mitä koimme vuonna 2015. Mottomme oli ”ei koskaan enää”, Lee sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?