Koronavirus­vaaraa vähätellyt Brasilian presidentti uhkasi erottaa terveys­ministerinsä

Brasilian presidentti uhkasi antaa potkut ministerille, joka yritti varoittaa koronaepidemiasta.

Koronavirus ei pelota Brasilian presidentti Jair Bolsonaroa.

30.3.2020 9:56

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on koko koronaepidemian kritisoinut rajusti järeitä karanteenitoimia, joilla aluehallintojen viranomaiset ovat pyrkineet hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Bolsonaron mukaan eristystoimet uhkaavat tuhota talouden.

Bolsonaro on todennut, että ”ei tuntisi mitään” oireita vaikka saisikin virustartunnan.

Lauantaina terveysministeri Luiz Henrique Mandetta oli ilmoittanut presidentille, että ministerinä hänellä ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin julkisesti kritisoida presidenttiä, jos tämä kehottaa yhä kansaa menemään ulos kotona pysyttelemisen sijaan.

Bolsonaro oli raivostunut ja uhannut erottaa ministerin, jos tämä kritisoi presidenttiä, kertoo Estado de São Paulo -lehti.

Brasiliassa oli lauantaihin mennessä todettu 3 900 tartuntaa ja 114 siihen kuollutta. Perjantaina Bolsonaro oli kohauttanut olkapäitään kysyttäessä uhreista:

– Jotkut kuolevat. Olen pahoillani, mutta sellaista elämä on.

Mandetta oli kokouksessa yrittänyt vakuuttaa presidenttiä tilanteen vakavuudesta.

Imperial College London -yliopiston laskelmien mukaan Brasiliassa jopa 1,1 miljoonaa ihmistä voi kuolla covid-19-tautiin, jos maassa ei ryhdytä mihinkään suojatoimiin. Jopa tiukoista toimista huolimatta yli 44 000 kuolisi silti, kertoo Guardian.

Brasiliassa koronaviruksen vakavimmin koettelemat Sao Paulon ja Rio de Janeiron osavaltiot ovat määränneet laajoja karanteeneja.

Bolsonaro on syyttänyt Sao Paulon osavaltion kuvernöörin paisuttelevan osavaltion koronalukuja poliittisen hyödyn toivossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?