Koronavirus toi mukanaan ”yskähyökkäykset” – törkeästä tempusta voi seurata jopa vankeusrangaistus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronavirus toi mukanaan ”yskähyökkäykset” – törkeästä tempusta voi seurata jopa vankeusrangaistus

Muun muassa poliiseja päin on syljetty.

Julkaistu: 29.3. 20:23

Maailmalla uutisoidaan, että ihmiset ovat yskineet tahallaan muita päin. Jotkut ovat väittäneet, että heillä olisi koronavirustartunta.

Koronaviruspandemia näkyy maailmalla myös erikoisissa rikosepäilyissä: useassa maassa on kerrottu, kuinka ihmiset ovat väittäneet saaneensa koronavirustartunnan ja yskäisseet sitten muita ihmisiä päin. Käytös voi johtaa joissain maissa jopa vankeusrangaistukseen.

Viime viikonloppuna Norjan Bergenissä poliisi keskeytti kotibileet. Väliintulosta kimmastunut 20-vuotias yski ja köhi poliisia päin, väittäen, että hänellä oli koronaviruksen aiheuttama tauti covid-19, Aftonbladet kertoo uutistoimisto NTB:n pohjalta. Kiinniotetulta henkilöltä ei löytynyt tartuntaa, mutta hän joutuu vastaamaan teoistaan oikeudelle.

Tanskassa 20-vuotias mies etsintäkuulutettiin sunnuntaina sen jälkeen, kun hän oli huutanut ”korona” ja yskäissyt kahta poliisia päin. Miestä epäillään virkamiestä vastaan tehdystä väkivallasta, Expressen kertoo.

Myös Britanniassa on uutisoitu tapauksista, joissa ihmiset, jotka väittävät sairastuneensa covid-19-tautiin, ovat yskäisseet tärkeissä ammateissa toimivia päin. Tärkeillä ammateilla viitataan esimerkiksi pelastustyöntekijöihin, hoitohenkilökuntaan ja poliiseihin.

Esimerkiksi tiistaina nelikymppinen mies sylkäisi poliisia päin sanoen, että hän halusi antaa poliisille covid-19-taudin. Poliisi oli ohjeistanut miestä menemään kotiin hallituksen ohjeiden mukaisesti.

Britanniassa yskiminen yhteiskunnan toimimisen kannalta tärkeissä ammateissa toimiva päin tai yskäisyllä uhkaileminen voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit. Englannissa ja Waleissa pahoinpitelystä voi saada kuusi kuukautta vankeutta. Hyökkäys töitä tekeviä pelastustyöntekijöitä vastaan voi johtaa jopa kahden vuoden vankeusrangaistukseen, BBC kertoo.

Australiassa mies yski tahallaan ruokakaupan työntekijää päin. Työntekijä oli yrittänyt saada asiakkaita noudattamaan riittäviä turvavälejä, kun riita leimahti.

Lisäksi hyökkäyksen kohteeksi joutui myös vapailla ollut hoitaja. 25-vuotias hoitoalan työntekijä oli tilaamassa noutoruokaa, kun iäkkäämpi nainen käveli ravintolaan. Nainen, jonka uskotaan olevan noin 70-vuotias, alkoi tahallisesti yskiä nuorempaa naista päin. Myöhemmin, kun hoitaja yritti poistua liikkeestä, vanhus solvasi naista ja löi häntä kahdesti kasvoihin, poliisi kertoo News.com.au-sivustolle.

Australiassa voi saada noin 550 euron sakot tai jopa vankeusrangaistuksen, jos rikkoo hallituksen asettamia rajoituksia.

– Tämän kaltaisen vaarallisen käytöksen on loputtava välittömästi. Se voi asettaa työntekijät ja heidän perheensä vaaraan, poliisi- ja pelastuspalveluista vastaava ministeri David Elliott sanoi tiedotteessa.

– Tällaisesta vastenmielisestä teosta saatat saada syytteet pahoinpitelystä, josta voit joutua jopa kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?