Carl Bildt: Koronapandemia olisi ollut vältettävissä – ”Koko maailma maksaa nyt valtavan hinnan huolimattomuudesta ja sensuurista”

Bildtin mukaan kansainvälisen yhteisön on parannettava kykyään ehkäistä koronan kaltaisten pandemioiden syntyä.

Carl Bildt arvostelee Kiinaa salailusta virusepidemiassa. Vasemmalla lääkäreitä työssään Wuhanissa maaliskuun alussa.

29.3.2020 10:43

Ruotsin entisen pitkäaikaisen pää- ja ulkoministerin Carl Bildtin mukaan koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen kriisi olisi ollut paremmalla yhteistyöllä ja tiedonvälityksellä vältettävissä.

– Tämä pandemia olisi ollut vältettävissä. Ei ole olemassa mitään tekosyytä olla tekemättä kaikkea mahdollista estääksemme seuraava vastaavanlainen kriisi, hän kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Project Syndicate -verkkosivulla.

Bildt muistuttaa, että viimeisen vuosikymmenen aikana Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut hätätilan jo kuusi kertaa.

– Emme selvästikään ole ryhtyneet tarvittaviin toimiin uusien tautien puhkeamisten torjumiseksi sellaisilla nopeilla ja päättäväisillä toimilla, jotka olisivat voineet estää koronavirusepidemian lähtemisen kontrollista.

Bildt kiinnittää huomiota etenkin Kiinan viranomaisten tapaan hyssytellä uhkaa sekä SARS- että koronaviruksen kohdalla.

Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan koronaviruksen leviäminen olisi onnistuttu estämään 95 prosenttisesti, jos Kiinan viranomaiset olisivat tunnustaneet uhan avoimesti ja ryhtyneet toimiin kolme viikkoa nyt tehtyä aikaisemmin.

– Koko maailma maksaa nyt valtavan hinnan paikallisesta huolimattomuudesta, tietämättömyydestä ja sensuurista kriittisellä hetkellä.

Viimeistään nyt olisi Bildtin mukaan aika löytää maailmanlaajuinen yhteisymmärrys uudesta tehokkaammasta tavasta varoittaa ja vastata vastaaviin kriiseihin ympäri maailmaa.

– Harvoin, jos koskaan on hallitusten täytynyt ryhtyä kriisinhallintatoimiin niin nopealla aikataululla kuin viime viikkoina. Mutta lopulta hallitusten huomion on pakko kääntyä kriisin pitkäaikaisempiin seurauksiin, ja tarpeeseen ennaltaehkäistä vastaavia katastrofeja.

Bildtin mukaan maailma tarvitseekin huomattavasti nykyistä vahvemman globaalin mekanismin pandemioiden uhan käsittelemiseksi.

– Kriisistä toiseen kompasteleminen ei yksinkertaisesti ole vaihtoehto. COVID-19 on pahin pandemia vuoden 1918 Espanjantaudin puhkeamisen jälkeen, eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö seuraava epidemia olisi vieläkin pahempi, Bildt ennustaa.

Tällä uudella kansainvälisellä instituutiolla pitäisi hänen mukaansa olla valtuudet ja keinot puuttua tilanteisiin niin tunkeilevasti kuin on tarpeen tarttuvan taudin leviämisen saamiseksi hallintaan.

Nykyisin velvollisuus ilmoittaa uusista tarttuvista uhista WHO:n kaltaisille kansainvälisille tahoille on kansallisten hallitusten vastuulla. Yksi tarpeellinen uudistus olisi Bildtin mukaan laajentaa tämä velvollisuus lääketieteen ja kansallisen terveydenhuollon henkilöstölle kaikilla tasoilla.

Vastaava yleinen ilmoitusvelvollisuus vaikeuttaisi paikallisten tai kansallisten viranomaisten kykyä estää tiedon jakamista.

Bildt myöntää, ettei vastaavan mekanismin luominen ole poliittisesti helppoa, mutta se on ehdottomasti tarpeen jotta pienet diplomaattiset riidat eivät onnistuisi vastaisuudessa häiritsemään maailmanlaajuisia pandemian vastatoimia.

Bildt kiinnittää huomiota siihen, että koronakriisistä huolimatta Kiina on edelleen nähnyt soveliaana estää Taiwania osallistumasta keskusteluihin kriisiin vastaamisesta.

Yhdysvallat taas jatkaa Iranin vastaisia pakotteita vaikeuttaen maan kykyä hallita kriisiä.

– Tällaista käytöstä ei yksinkertaisesti voi hyväksyä, Bildt kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?