Australialta loppui luotto ulkomailta palaaviin – sotilaat määrättiin valvomaan kotikaranteeniin sulkeutuneita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Australialta loppui luotto ulkomailta palaaviin – sotilaat määrättiin valvomaan kotikaranteeniin sulkeutuneita

Koronaviruspandemia on tuonut hengityssuojaimet katukuvaan myös Australiassa. Kuva Sydneysta keskiviikolta.

Julkaistu: 27.3. 11:38

Kotimaahansa palaavia australialaisia koskevat karanteenimääräykset kiristyvät lauantaina. Uudet palaajat pakotetaan hotellikaranteeniin ja jo palanneiden oville alkavat koputella sotilaat.

Ulkomailta palaavien kansalaisten kahden viikon kotikaranteeni herättää Suomessa nyt vilkasta keskustelua, sillä palaajien ohjeistus ja lentoaseman järjestelyt ovat osoittautunut paikoin hyvin puutteelliseksi. Karanteenin tarkoituksena on estää uusien koronavirustartuntojen leviämistä ulkomailta Suomeen.

Vaikka hallitus kehotti jo viime viikon maanantaina ulkomailta palaavia jäämään kahden viikon kotikaranteeniin, monet ovat palanneet jopa pahoilta riskialueilta ilman tarkempaa kontrollia. Kaikki eivät ole myöskään ymmärtäneet itse vältellä ihmiskontakteja.

Australiassa ulkomailta palaavien kansalaisten karanteenimääräykset kiristyvät lauantaina keskiyöllä. Jo aiemmin palaajat on määrätty kahdeksi viikoksi kotikaranteeniin, mutta nyt heidän kykyynsä ja haluunsa eristäytyä omatoimisesti ei enää luoteta.

Mies kävi ostoksilla apteekissa Sydneyssä perjantaina. Australiassa on todettu tähän mennessä yli 3000 koronavirustartuntaa.

Palaajat suljetaan tästedes kahdeksi viikoksi pakotettuun karanteeniin hotelleihin. Australian puolustusvoimat lähetetään valvomaan niitä, jotka ovat palanneet jo aiemmin ja asettuneet saamiensa määräysten mukaisesti karanteeniin koteihinsa.

Reuters kuvailee armeijan valvontatöihin määräämistä harvinaiseksi askeleeksi maassa, jossa sotilaita ei juuri kaduilla nähdä. Sotilaat valvovat karanteenimääräysten noudattamista muun muassa kiertämällä ovelta ovelle.

Tuhansia palaa edelleen päivittäin

Viranomaisten huoli ei ole turha. Pääministeri Scott Morrison kertoi perjantaina, että kaksi kolmasosaa maassa vahvistetuista reilusta 3 000:sta koronavirustartunnasta on todettu ulkomailta palanneilla.

Morrisonin mukaan palaajien aiheuttama riski on ”suurin ongelma”, joka australialaisten on ratkaistava koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

– Sitä mukaa kun aika on kulunut, muualta maailmasta palanneiden riski on itse asiassa kasvanut, Morrison sanoi televisiossa puhuessaan.

AFP:n mukaan tuhansia australialaisia palaa edelleen päivittäin kotimaahansa. Julkisuudessa on kerrottu useista tapauksista, joissa palaajat eivät ole noudattaneet karanteenimääräyksiä lupauksestaan huolimatta.