Australian historian pahin maastopalo kylvi tuhoa – uutuusdokumentti pysäyttää: ”Tällaista on ajaa helvettiin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Australian historian pahin maastopalo kylvi tuhoa – uutuusdokumentti pysäyttää: ”Tällaista on ajaa helvettiin”

Kuuma ilma, kuiva maasto ja kova tuuli loivat otolliset olosuhteet palojen nopealle leviämiselle.

Kuuma ilma, kuiva maasto ja kova tuuli loivat otolliset olosuhteet palojen nopealle leviämiselle.

Julkaistu: 27.3. 9:32

Australiassa on aina ollut maastopaloja, mutta viime syyskuussa alkanut palo oli historian pahin. Uutuusdokumentissa nähdään videomateriaalia palosta ja kuullaan esimerkiksi omaisuutensa menettäneen mietteitä.

– Tällaista on ajaa helvettiin. Näillä sanoilla alkaa dokumentti, joka kertoo Australian historian pahimmasta maastopalosta.

Kamera on paloautossa, jonka vieressä riehuu tulimeri. Rohkeat sankaripalomiehet menevät suoraan kohti liekkejä saadakseen kaaoksen kuriin.

Kevät 2019 oli Australian mittaushistorian kuivin, ja maastopalot alkoivat useita kuukausia normaalia aiemmin. Kuuma ilma, kuiva maasto ja kova tuuli loivat otolliset olosuhteet palojen nopealle leviämiselle.

Katastrofissa 33 ihmistä menetti henkensä. Yli 2 000 kotia tuhoutui.

– Olen nähnyt näitä monia vuosien aikana. Olin peloissani, että palomiehet menettäisivät henkensä. Oli hetkiä, jolloin piti miehiä vetää tilanteista pois, muuten he eivät olisi selvinneet. Se oli niin intensiivistä, kertoo vapaaehtoisena paloissa työskennellyt Greg Mullins.

Pelkästään New South Walesissa oli yli 72 000 vapaaehtoista. Sammutustöiden lisäksi he pelastivat myös villieläimiä. Arviolta miljardi eläintä kuoli.

Australian maastopaloissa myös eläimet kärsivät.

Australian maastopaloissa myös eläimet kärsivät.

Dokumentissa monet nostavat esiin ilmastonmuutoksen. Yksi heistä on ilmastotieteilijä Sarah Perkins-Kirkpatrick, joka kertoo Australian kärsineen poikkeuksellisen vähäisistä sateista viime vuosina.

– Meillä on aina ollut maastopaloja, mutta niiden intensiteetti ja tiheys ovat kasvussa, ilmastotieteilijä sanoo.

Ihmiset riensivät auttamaan hädässä olevia eläimiä. Yli miljardin eläimen arvioidaan kuolleen.

Ihmiset riensivät auttamaan hädässä olevia eläimiä. Yli miljardin eläimen arvioidaan kuolleen.

Useiden ihmisten kuvaamat videomateriaalit palojen aikana ja niiden jälkeen ovat pysäyttäviä. Haastattelutuokiot paloissa työskennelleiden ja tavallisten ihmisten kanssa koskettavat.

– Menetimme kaiken. Mitään ei ole jäljellä. Tämä on kauhein katastrofi elämässäni, eräs nainen huokaisee.

Mitään tällaista murhenäytelmää ei täysin ymmärrä ennen kuin se osuu omalle kohdalle. Tämän dokumentin katsominen kannattaa. Se nimittäin antaa osviittaa siihen, kuinka vakavasta asiasta on oikeasti kysymys.

Australian maastopalot perjantaina 27.3. TV5 klo 20.00.

Lisää aiheesta