Hitaasti vyöryvä ”koronatsunami” uhkaa jopa kymmenientuhansien henkeä Syyriassa: ”He ovat alistuneet kuoleman edessä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hitaasti vyöryvä ”koronatsunami” uhkaa jopa kymmenientuhansien henkeä Syyriassa: ”He ovat alistuneet kuoleman edessä”

Julkaistu: 26.3. 20:35

Sodan runteleman Syyrian Idlibin maakunnan 3 miljoonaa ihmistä ovat isossa vaarassa koronan vuoksi, varoittaa WHO.

Jopa yli miljoona ihmistä on vaarassa saada koronavirustartunnan sotapakolaisia täynnä olevassa Idlibin maakunnassa Syyriassa.

Covid-18-tauti vyöryy kohti maakuntaa kuin ”hidas tsunami”, varoittaa WHO, jonka mukaan sairaus saattaa vaatia jopa tuhansia ihmishenkiä.

Idlibin 3 miljoonaa asukasta kärsivät valmiiksi terveydenhuollon puutteesta ja lääkepulasta. Aluetta kuvaillaan yhdeksi haavoittuvimmaksi paikaksi maailmassa koronapandemian suhteen.

Sodan runtelemat sairaalat ovat jo valmiiksi täynnä sotauhreja ja lääkärit ylityöllistettyjä. Syyrian sodan kiihtyminen loppuvuodesta ajoi lisäksi miljoona asukasta pakoon kodeistaan täysille pakolaisleireille, joissa terveysolot ovat jo valmiiksi kurjat.

Terveydenhoidon henkilöt ovat yrittäneet varoittaa pakolaisia lähestyvästä tautivaarasta muun muassa korostamalla hygieniaa. Mutta viestiä on ollut hankala saada läpi sodan kauhuja kokeneille ihmisille.

– He ovat joutuneet pommitusten ja kemiallisten iskujen kohteiksi, palelleet jäätävässä kylmyydessä, joten he ovat alistuneet kuoleman edessä, toteaa Idlibin terveysviranomaisen IHD:n edustaja, tohtori Munther Khalil CNN:lle.

Idlibissä on vain 1,4 lääkäriä 100 000 ihmistä kohden, laskee IHD. Oppositioin joukkojen hallussa olevilla alueilla on tarjolla vain noin 100 hengityskonetta ja alle 200 tehohoitopaikkaa.

Vapaaehtoisjärjestön edustajat maalasivat rauniotalojen seiniin varoituksia koronaviruksesta Idlibin maakunnassa torstaina.

Jos covid-19 pääsee leviämään kapinallisten alueelle, niin jopa 100 000 ihmistä voi kuolla, varoittaa Khalil. Noin 40–70 prosenttia väestöstä saattaa saada tartunnan.

Syyrian hallituksen alueille julistettiin torstaina kello 18 alkava 12 tunnin ulkonaliikkumiskielto viruksen leviämisen vuoksi. Jo aiemmin on kaupat, torit ja julkinen liikenne suljettu.

Syyriassa havaittiin ensimmäinen koronatartunta sunnuntaina ja keskiviikkoon mennessä tapauksia on kertynyt viisi. Hallituksen on kuitenkin epäilty piilottelevan todellisia lukuja.

Oppositio on myös todennut, että Syyrian hallinnon läheiset yhteydet vakavasta koronaepidemiasta kärsivän Iranin kanssa ovat edesauttaneet viruksen leviämistä. Heidän mukaansa hallituksen joukkojen tukena sotivat iranilaistaistelijat on tuoneet virusta maahan.