Pääkirjoitus: Tv-puhe paljasti Putinin heikot puolet – pelaa rankkaa uhkapeliä koronaviruksella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Tv-puhe paljasti Putinin heikot puolet – pelaa rankkaa uhkapeliä koronaviruksella

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkona tv-puheen, joka jätti enemmän kysymyksiä kuin tarjosi vastauksia.

Julkaistu: 26.3. 21:00

Presidentti Vladimir Putin päätti lähettää venäläiset koteihinsa yhden viikon koronalomalle samalla, kun maan hallitus valmistelee jo kulisseissa poikkeustilan julistamista.

Yhden viikon palkallinen virusloma venäläisille ja huhtikuulle suunnitellun perustuslakiäänestyksen siirtäminen myöhempään ajankohtaan.

Eikä sitten muuta.

Nämä olivat tasan tarkkaan ne kaksi konkreettista toimea koronaviruksen leviämisen estämiseksi, joista Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tv-puheessaan kansalle keskiviikkona.

Ei sanaakaan koronaviruksen leviämistilastoista ja ennusteista Venäjällä. Ei mitään arkipäivän suojautumisohjeita kansalaisille kotonaolokehotuksen lisäksi eikä edes erityistä sympatiaa jo sairastuneille. Eikä varsinkaan pienintäkään viittausta siihen, että koronavirus voisi johtaa Venäjälläkin poikkeustilan käyttöön ottoon.

Kaiken kaikkiaan Putinin puhe jätti omituisen olon. On kuin presidentti olisi vihdoin havahtunut siihen, että koronavirus iskee rytinällä Venäjällekin, mutta omat kasvonsa säilyttääkseen hän ei uskaltanut sanoa sitä vielä ääneen kaiken kansan edessä.

Sen sijaan Putin näytti jopa neuvottomalta ja kyvyttömältä kohtaamaan kansansa inhimillisen hädän edessä. Tätä kaikkea hän yritti tosin kompensoida puheen loppupuolella lupaamalla monenlaisia tukirahoja koronaviruksen tuoman talouslaman helpottamiseksi.

Aidosti surullisimmillaan Putin vaikutti olevan sillä hetkellä, kun hän ilmoitti joutuvansa siirtämään jo määräämäänsä perustuslakiäänestystä, minkä oli määrä sinetöidä hänen oman valtakautensa jatkuminen mahdollisesti jopa vuoteen 2036.

– Tehän tiedätte, kuinka vakavasti, kuinka äärimmäisen vakavasti minä suhtaudun siihen (perustuslakimuutokseen), Putin surkutteli äänestyksen siirrosta kertoessaan.

Kun Venäjän toimia vertaa esimerkiksi Suomen käyttöön ottamiin, ne vaikuttavat sekavilta.

Samaan aikaan kun Suomessa varustaudutaan eristämään Uusimaa ja erilaisten poikkeusolojen odotetaan jatkuvan meillä vähintään kesään asti, Putin lähettääkin venäläiset koteihinsa vain yhden viikon koronalomalle eikä edes Moskovaa eristetä liikenteellisesti.

Käytännössä moni venäläinen suunnanneekin ensi viikon viruslomallaan datshoilleen kevään ensimmäisiin puutarhatöihin – eli toimii ”viruslingon” tapaan, mitä Suomessa yritetään juuri välttää.

Venäjän hallitus näyttää kuitenkin valmistelleen kaikessa hiljaisuudessa kulissien takana kovia koronavirustoimia. Torstaina kävi ilmi, että puolustusministeriö on aloittanut 16 koronavirussairaalan rakentamisen pikavauhdilla ja hallitus on jo pyytänyt duumalta valtuuksia poikkeustilan julistamiseen.

Lue lisää: Venäjä rakentaa koronasairaaloita pikavauhdilla – sotilaat ja metrotyöläiset komennettiin avuksi

Lue lisää: Venäjän hallitus pyysi lupaa poikkeustilan julistamiseen – Kreml kiistää yhä tarpeen

Virallisesti Kreml tosin kiistää yhä poikkeustilan tarpeen. Se hillitsee paniikkia, mutta vaarantaa samalla useiden venäläisten hengen luomalla heihin perusteetonta uskoa viruksen ohimenemiseen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kreml on nyt päättänyt ”palkita” venäläiset ensin viikon kotilomalla, jotta juuri sen viikon aikana maahan voidaan julistaa poikkeustila.

Putinille itselleen poikkeustila tarkoittaisi myös suojaa kansan mahdollista raivoa vastaan siinä vaiheessa, kun maan todelliset koronaluvut alkavat paljastua.