Aftonbladet: Tukholman eristämistä harkitaan – kansalaisten lähtö pääsiäis­matkoille huolettaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aftonbladet: Tukholman eristämistä harkitaan – kansalaisten lähtö pääsiäis­matkoille huolettaa

Tukholman Karoliinisen sairaalan pihalle pystytetty teltta koronaepidemian vuoksi.

Tukholman Karoliinisen sairaalan pihalle pystytetty teltta koronaepidemian vuoksi.

Julkaistu: 26.3. 17:38

Ruotsissa on noussut huoli siitä, suuntaavatko tukholmalaiset pääsiäisenä kehotuksista huolimatta maaseudulle.

Ruotsissa 66 ihmistä on tähän mennessä kuollut koronavirusepidemiassa. Pahiten epidemia koettelee Tukholman aluetta, josta torstaina ilmoitettiin 18 uudesta kuolemantapauksesta, mikä eniten tähän mennessä.

Ruotsissa ei ole voimassa liikkumisrajoituksia vaan kansaa on kehotettu pysyttelemään mahdollisuuksien mukaan kotonaan. Nyt poliitikot ovat alkaneet pohtia, pitäisi Tukholma silti eristää muusta maasta, jos tilanne sitä vaatii, kertoo Aftonbladet.

Ihmisten pelätään lähtevän pääsiäispyhinä liikkeelle ja viruksen siten mahdollisesti leviävän nopeammin muualle maahan.

– On erittäin huolestuttavaa, jos väki ei pysykään kotona vaan lähtee pääsiäiseksi mökeille tai hiihtokeskuksiin, kertoo Aftonbladetin lähde.

Lehden saamien tietojen mukaan useiden puolueiden ja päättäjien kesken on pohdittu Tukholman eristämistä.

Ruotsin lainsäädäntö on erilainen kuin Suomessa, jossa Uuttamaa ollaan eristämässä. Tartuntatautilaki antaa Ruotsissa paljon keinoja rajoittaa ihmisten elämää, mutta nyt pohditaan myös tarvittavia lakimuutoksia.

Tiukkoja eristämistoimia toistaiseksi tarpeettomina pitäneen valtioepidemiologi Anders Tegnellin mukaan eristäminen voi tulla kyseeseen, jos jollain yksittäisellä alueella ilmenee lyhyessä ajassa paljon tapauksia.

– Silloin voimme asettaa karanteenin epidemian kontrolloimiseksi. Mutta emme ole siinä tilanteessa tänään. Suomessa tauti on levinnyt vähemmän muualla maassa, joten siksi heidän toimensa vaikuttavat hyviltä, kommentoi Tegnell Afonbladetille.