Venäjän hallitus pyysi lupaa poikkeustilan julistamiseen – Kreml kiistää yhä tarpeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän hallitus pyysi lupaa poikkeustilan julistamiseen – Kreml kiistää yhä tarpeen

Venäjän hallitus haluaa itselleen valtuudet poikkeustilan julistamiseen, vaikka Kremlissä kiistetään jopa koronavirusepidemian olemassa olo ”de-facto”.

Julkaistu: 26.3. 15:58

Venäjän hallitus on jo pyytänyt maan parlamentilta valtuuksia julistaa maa poikkeustilaan koronaviruksen vuoksi, mutta Vladimir Putinin lehdistösihteerin mukaan mitään tarvetta poikkeustilalle ei ole.

Venäjän hallitus on antanut parlamentille lakiesityksen, jonka mukaan hallitus voisi tarvittaessa julistaa maahan poikkeustilan koronaviruksen vuoksi.

Asiaa koskeva dokumentti löytyy duuman virallisilta nettisivuilta.

Lakiesityksen mukaan hallitus saisi mahdollisuuden määrätä ehdottomia käyttäytymis- ja toimintaohjeita kansalaisille, mikäli Venäjälle julistettaisiin maanlaajuinen korotetun valmiuden tila tai hätätila koronavirusepidemian vuoksi.

Venäjän mediassa on kiinnitetty huomiota siihen, että vain hetki ennen kuin toimittajat saivat tietää hallituksen esittämästä poikkeustilapyynnöstä presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kiisti jyrkästi aikeet poikkeustilan julistamisesta.

Newsru.com-sivuston mukaan venäläistoimittajat kysyivät torstaina Peskovilta, miksi Putin ei ilmoittanut keskiviikon yllätyspuheessaan poikkeustilasta tai sen julistamisen mahdollisesta tarpeesta.

– Meillä ei ole de-facto epidemiaa ja meillä on de-facto tilanne paljon parempi kuin muissa maissa, Peskov vastasi.

Peskovin mukaan hätätilasta keskusteleminen on näin ollen ennenaikaista ja tarpeetonta.

Lue lisää: Putin siirsi kansanäänestystä perustuslain muuttamisesta – IS seurasi yllättävää tv-puhetta

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkona kansalle tv-puheen, jonka aikana hän ei maininnut mitään mahdollisen poikkeustilan tarpeesta.

On kuitenkin mahdollista, että Kremlin virallinen viesti on tarkoituksella kiistävä ja rauhoitteleva sen takia, että venäläiset eivät ryhtyisi etukäteen valmistautumaan mahdolliseen poikkeustilaan esimerkiksi hamstraamalla tai siirtymällä maan sisällä pois asuinalueiltaan.

Poikkeustilan nojalla Venäjän hallitus voisi asettaa muun muassa tiukempia liikkumiskieltoja ja rajoittaa lääkkeiden sekä muiden välttämättömyystarvikkeiden myyntiä.

– Lain hyväksyminen takaa kansalaisten terveyden turvaamisen ja estää uuden koronaviruksen aiheuttaman infektion leviämisen Venäjän federaation alueelle, lakiesityksen johdannossa sanotaan.

Myös presidentti Vladimir Putin jatkoi torstaina julkisuudessa vanhalla tutulla rauhoittelulinjalla. Putinin korosti esimerkiksi, että Venäjällä koronavirus on saatu muita maita paremmin hallintaan.

Putin tapasi virka-asunnollaan Venäjän yritysmaailman edustajia, joille hän julisti, että Venäjä tulee voittamaan koronaviruksen jopa alle kahdessa-kolmessa kuukaudessa.

Putin kuitenkin viittasi yritysjohtajille puhuessaan myös ”koviin toimiin” tarkentamatta mitä hän sillä tarkoitti.

– Mitä tiukemmat toimet koronaviruksen suhteen otetaan, sitä lyhyemmiksi ne jäävät, Putin lausui BFM-radion mukaan.

Lue lisää: Venäjä rakentaa koronasairaaloita pikavauhdilla – sotilaat ja metrotyöläiset komennettiin avuksi

Lisää aiheesta