Britannian laivasto varjosti Venäjän sota­laivoja rannikolla – Pohjan­merellä poikkeuksellisia toiminnan tasoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannian laivasto varjosti Venäjän sota­laivoja rannikolla – Pohjan­merellä poikkeuksellisia toiminnan tasoja

Britannian kuninkaallisen laivaston fregatti HMS Sutherland on Sky Newsin mukaan yksi niistä aluksista, jotka ovat viime päivinä seuranneet venäläisalusten liikkeitä Britannian rannikon läheisyydessä.

Julkaistu: 26.3. 15:07

Laivasto on viime päivinä valmistautunut myös auttamaan hallitusta koronaviruksen torjunnassa.

Britannian laivasto kertoi torstaina seuranneensa seitsemää venäläistä sotilasalusta sen jälkeen, kun maan rannikon läheisyydessä oli havaittu poikkeuksellisen paljon toimintaa. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.

– Laivasto on saanut päätökseen keskitetyn operaation, jossa seurattiin venäläisiä sotalaivoja sen jälkeen, kun Englannin kanaalissa ja Pohjanmerellä oli havaittu poikkeuksellisen korkeita toiminnan tasoja, Britannian kuninkaallinen laivasto tiedotti.

Sky Newsin mukaan kuninkaallinen laivasto on viime päivinä valmistautunut avustamaan julkista terveydenhuoltoa sekä muita hallituksen osastoja koronaviruskriisin hoitamisessa. Samaan aikaan laivasto on tarkkaillut venäläisalusten liikkeitä useiden päivien ajan sekä ilmasta että mereltä käsin, käyttäen valvontakameroita, sensoreita sekä huipputasoisia tutkalaitteistoja.

Venäläisalusten on annettu hakeutua takaisin kurssilleen ja kiihdyttää vauhtiaan niiden ohittaessa Britannialle kuuluvia saaria.

– Tämä todella alleviivaa korkeimpien viranomaisten huolia siitä, kuinka tämä ympäri maailmaa vallitseva koronaviruspandemia on hallituksille valtava häiriötekijä, jota viholliset saattavat käyttää hyväkseen, Sky Newsin ulkomaanuutisten päätoimittaja Deborah Haynes arvioi.

Britanniassa on asetettu noin 20 000 sotilasta valmiustilaan koronaviruksen leviämisen johdosta. Haynesin mukaan vihollisten pyrkimykset käyttää tilannetta hyväkseen ovat juurikin syynä siihen, että samaan aikaan merellä valmistellaan sitä, että torstaina nähdyn kaltaiset ”kriittiset sotilasoperaatiot” saadaan hoidettua jatkossakin.